С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 7 ное 2008, 13:46, 5038 прочитания

Ресторант На изток от рая

Вкусна и разнообразна континентална класика на малки порции в Comercial

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Доста дълго време "Шишман" беше една от най-живите улици в София, но и най-неблагодарната да намериш добро място за хранене. С отварянето на бистро Comercial (да, с едно 'm') през септември 2006 нещата, изглежда, се промениха, макар че ми отне известно време да превъзмогна името (защо не са го нарекли просто Sell-Out или Materialism?).

Бледосивите стени, кремавите акценти и белите покривки придават на ресторанта елегантен и модерен вид. Обикновено музиката е тих джаз, който насърчава разговорите и храненето. Няма телевизори, а страниците на двуезичното меню са завързани една за друга с кафява кожа, същата като тази, в която накрая идва и сметката.


Менюто представя добре обмислена селекция от осъвременена континентална класика - салатите, безмесните и месните основни ястия, пастата, месото и морските дарове са подправени с обикновени, но съвършени неща като зехтин или лайм. В ограничено количество, за да не се прекалява, и все пак достатъчно, за да предложат разнообразие за много вкусове.

Храната се сервира добре подправена, топла и във вид, приятен за окото, но не чак толкова артистично, че да превръща яденето в предизвикателство. Засега любимото ми ястие (след три посещения) са печените на скара малки октоподчета (12.80 лв.). Малките крехки пипала на всеки октопод с размерите на палец се сервират препечени с резенче печен лимон и са толкова вкусни, че мога да изям няколко порции.

Пастата също е едно от любимите ми неща, макар че невинаги е еднакво добре приготвена. Поръчвала съм си талятеле с млечен сос, орехи, пилешко и синьо сирене (около 9 лв.). При два отделни случая - първия път яйчната паста беше съвършено al dente, покрита с мекия кремообразен сос; следващия път беше малко мека. И двата пъти пилешките филенца соте бяха малко сухи. Същия този втори път пастата с доматен сос и печени на скара малки октоподчета беше съвършено приготвена.



Ароматите като цяло са възможно най-ненатрапчиви. Синьото сирене в повечето ястия е по-скоро загатнато, отколкото засищащо, а кърито в пилешките шишчета на скара (които се сервират с ориз басмати, около 10 лв.) беше едва достатъчно, за да се усети.

Порциите супа са доста малки, както и останалите ястия в Comercial, освен средно големите порции паста. Салатите се концентрират предимно върху съставки като рукола, сирене пармезан, сушено месо и борови семки, в умерено оригинални комбинации, на цени от 6 до 12 лв.

Обслужването е доста добро - сервитьорите са учтиви, отзивчиви, готови са да изпълнят специални изисквания и са много внимателни, без да се натрапват. Ресторантът натрупа точки и когато се обадихме за резервация и момичето попита дали бихме предпочели места за пушачи или непушачи. Листът с вината е добър, с български вина и бутилки от Новия и Стария свят.

Трябва да отбележа, че бистро Comercial ме впечатли. За разлика от много други ресторанти, които се опитват да бъдат "западни", тук храната, въпреки че представлява смесица от вкусове, предлага нещо повече - по-качествено и по-малко арогантно от баналното правило "Изтокът среща Запада".

Ресторантът е на ул. "Цар Иван Шишман" 27, София, тел.: 089/ 793 12 91

*Рубриката, в която чужденци представят български ресторанти, се прави съвместно с екипа на в. The Sofia Echo
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra 2 Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra

27 апр 2017, 35169 прочитания

"Грозд" revisited 5 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 26629 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Добър вкус

Европейска кухня за познавачи в бистро Landau

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Българската реклама в чужбина

Българските рекламни агенции все повече се ориентират към обслужването на клиент на чужди пазари

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

БАЗА данни

Какво показва годишната изложба в СГХГ на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Вдъхновението Хидра

Малкият, но изключително красив гръцки остров е не просто ваканционна дестинация, но и център на модерното изкуство