Cru

Здравословни експерименти в оазиса на спокойствието

Cru

ул. "Цар Асен" 48

0889 20 09 48

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Кристиандерсен Босилек*
    • + 33

    Когато излезете от Cru, за момент можете да си помислите, че сте прекрачили някакъв вълшебен праг и сте се озовали в Ню Йорк, толкова е голям контрастът между тясното хитроумно натъпкано пространство вътре и големия град отвън. Името Cru ("суров" на френски) подсказва от една страна за Рая на суровоядците, а от друга обяснява особеностите на Квебек, изглежда във всички ресторанти там предлагат сурови храни, та собственичката Патриша се е принудила да премести заведението си в София. При тези зверски наеми в столицата посетителят си обяснява защо оцетарниците в скромното помещение се набиват в очи.
    Още с влизането ни заля такова проливно леене на джаз, блус и фънк от колоните, че чак ни се залюляха тазобедрените стави, ала ние бързо се натъпкахме в квадратния метър, определен за хранене. Другите двама завалии, влезли след нас, останаха правостоящи в сектора за напитки. Въодушевени от успешното изпреварващо шмугване, си поръчахме веднага две порции сурови зеленчуци, гарнирани с чаша суров боб на пара ( само по 9 лв., при това бобът е внесен чак от Нова Зеландия, абсолютна далавера!) ,които пристигнаха буквално след три минути. Аз имам известни проблеми с една коронка и преотстъпих боба си на гостенката ми, тя го изхрупа без да й мигне окото! Зеленчуците бяха превъзходно сурови, особено целината, примесена с хумус от Челопеч. Имаше и китка сурови клечки, но се оказа, че били предназначени за почистване на зъбите, ама аз изядох няколко - хич не бяха лоши, даже си мушнах в джоба десетина за вкъщи.

    Разбира се, главно идваме заради напитките, особено обичаме да се черпим с коктейл от прясноизцедени връзки копър и магданоз ( не се учудвайте, че струват само по 6 лв., магданозът е докаран от Патагония), смесени с настърган пачикрак, сламка и кубчета лед. Помнейки гафа с клечките в боба, аз не посмях да докосна сламката, но Патриша любезно ми обясни, че пак бъркам - сламката била главно лакомство в коктейла, нещо като черешка...

    По-късно се отдадохме на неистов гуляй с плато от сурови нарязани картофи и сушени парчета чирози ( 38 лв.), пихме и истински фреш от калифорнийски портокали и дренки от Ванкувър ( 19 лв.), но пиронът на пира бе появата на самия главен готвач, негово превъзходителство Джун Йошида (той доскоро работеше в Brasserie), който почтително ни поднесе специалитета на заведението - таралежки от сурови настъргани репи, пудра захар, ванилия и оцет, набучени спръчици сурово фиде ( 14 лв.) Овациите ни заглушиха джаза, блуса, фънка, рапа и хип-хопа, леещи се тонколоните, чак любопитни минувачи взеха да надничат, заинтригувани от ликуващите писъци.

    Ние сме влюбени в Cru, отскоро има опция клиентите да си носят предпочитана суровина за суровоядството . Ние си носим пакет леща, г-н Йошида ни я запарва, примесва я майсторски с ядки от кайсии и стръкчета джоджен и ни я поднася в китайски купички, които украсява с наредени красиво лимонови резенчета ( 11.50 лв.), за десерт си поръчваме парче бисквитена торта, поръсена с настъргани портокалови корички (8,90 лв.), отначало я възприех за залята с течен шоколад, но после с удоволствие констатирах, че кафявият й цвят идва от карамелизираната захар на бучки, похват, с който Пацо, готвачът на поделението, в което служех, оцветяваше майсторски чая на войската. Припомняйки си с умиление този факт, аз изгълтах три парчета, а изправените в сектора за напитки двамина посетители сумтяха и поглеждаха красноречиво часовниците си.
    Най-сетне станахме, изпратени с поклони от г-н Йошида и Патриша, обещахме да дойдем пак след два часа, а двамината ,вече полупияни, посетители седнаха с облекчение на нашите места.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Кристиандерсен Босилек*
    • + 9

    да се чете Хан Крум

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    zoya
    • + 4

    Развеселих се. Хан Крум знае как се ходи по ресторантите.

    "Съставките, използвани в ястията, са с доказано органичен произход, където това е възможно." Как е доказан органичният произход?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    отговарям на горната
    • - 2
    • + 5

    Със зъби е доказано. Обикновенно нещата от неорганичен произход чупят зъбите. Протезите тоже. Имам усещането, че ти, както и авторката имате в главата нещо от неорганичен произход.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    zoya
    • - 1
    • + 2

    E сега, #4, защо сме се разлаяли така, а? Нещо сме в лошо настроение май. Просто искам да знам как в България се доказва органичен произход на храна, хаха. Органичен в статията най-вероятно е използвано в смисъла на organic - нетретиран с изкуствени торове, химикали и т.н. Може би ресторантът има връзка с баба на село или собствена зеленчукова градина, или пък има такива стопанства вече и в българско? Напълно нормален въпрос.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    права си
    • - 1
    • + 2

    Напълно нормален е въпросът ти. Като от блондинка към блондинка.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    кулинар
    • - 2

    Излиза,че е бая гнусничко място!

    Нередност?
  • 8
    dr_karayasheva avatar :-P
    dr_karayasheva
    • + 4

    ох, всички ще ме спукате от смях...- просто това е място за любители-ексцентрици, както и гореспоменатото Брасери, на които им е "широко около врата", искат да се причислят към някакъв вид градска бохема и се чудят с какво още да изненадат сами себе си

    Нередност?
  • 9
    koz avatar :-|
    koz
    • + 3

    Здравословно и безвкусно.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал