Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 4 мар 2009, 16:12, 7109 прочитания

Ресторант Cru

Здравословни експерименти в оазиса на спокойствието

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Cru
ул. "Цар Асен" 48
0889 20 09 48

Когато влезете в Cru, за момент можете да си помислите, че сте прекрачили някакъв вълшебен праг и сте се озовали в Ню Йорк - място, където уникалните малки ресторанти на оживените големи улици са като оазиси на спокойствието.
Фасадата е непретенциозна, но излъчва гостоприемство - в мек сив цвят, с големи прозорци и реставрирана входна врата с декоративно стъкло. Името на ресторанта означава суров на френски - и това се обяснява както от здравословната кухня, така и от факта, че съсобственичката Патриша е от Квебек. (Но живее в България от осем години и се шегува, че вече говори български по-добре от английски.)

В една плетена кошница има списания, а по масичката за кафе са пръснати още няколко. От колоните се лее джаз, блус и фънк. Сравнително малкото вътрешно пространство е хитроумно използвано, така че са обособени зони както за хранене, така и за напитки.
Голяма част от менюто на Cru е съставена от прясно изцедени сокове - при това не само от портокал и грейпфрут, а и миксове като Green & Cru (броколи, ябълка и магданоз - лек и сладък, с истински вкус на живот и здраве), Orange & Cru (моркови, ябълка и джинджифил - мек и гладък, със съвсем лека тръпчива нотка) или Red & Cru (с червено цвекло). Цените им са от 2 до 6 лева в зависимост от количеството.
На задната стена, до голямото огледало, което отразява оживлението на улицата, има черна дъска с дневното меню, което наистина се сменя всеки ден. Менюто съдържа една-две салати, супа, няколко основни ястия, сандвичи и десерти, които се предлагат поотделно, но могат да се поръчват и в комбинация: супа + салата, салата + сандвич и прочие.

При едно посещение си поръчах кула от бобено пюре (9 лв.), сервирана като остров в море от различни зеленчуци. Сладкото айоли с червени чушки беше прецизна финална нотка в тази семпла, но съвършена комбинация. Друг път решихме да си разделим хумуса с галета и открихме, че е питателен, но лек на вкус, и за щастие без обичайния мощен чеснов привкус - толкова добър, че може да се яде и самостоятелно. Продължихме със супа авголемоно (гръцка застроена супа с лимони, около 4 лв.), а основното ястие за мен беше тофу соте със задушени пресни зеленчуци (9.80 лв.), което беше изискано декорирано с оранжев сос. В менюто на същата вечер забелязах и зелено пилешко къри по тайландски.
Колкото до десертите - наскоро останах доста впечатлена от почти лепкавата бисквита с фъстъчено масло (3 лв.), в която първоначално ми се стори, че виждам шоколадови парченца, но те се оказаха карамелизирана кафява захар. М-м-м! Произхождам от семейство, което се гордееше с домашните си сладки, и точно затова мога да дам особено висока оценка на този десерт.

Във фиксираното меню има пилешко и риба на пара, японски супи и други свежи, вкусни предложения, например кисело мляко с домашно приготвена гранола. Чувала съм, че последното е особено впечатляващо.
Съставките, използвани в ястията, са с доказано органичен произход, където това е възможно. Същото се отнася и за вината - например от калифорнийската марка Bonterra - които се предлагат както на чаша, така и на бутилка.

Да не забравяме и за главния готвач. Джун Йошида, който доскоро работеше в Brasserie, стои зад новия ресторант Cru (отворен в началото на януари). Говори се, че се е преместил, защото е искал да има повече възможност за експерименти, като същевременно предлага вкусна и здравословна храна.
Трябва да призная, че е успял.




*Рубриката се подготвя съвместно с The Sofia Echo
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra 2 Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra

27 апр 2017, 26911 прочитания

"Грозд" revisited 5 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 20389 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Бижу

Изберете българското

Даниела Русо: Трудно ще открием материал, който да измести пластмасата във всичко

Съоснователят и изпълнителен директор на Think Beyond Plastic пред "Капитал"

10 декара хаос в парк "Витоша"

Екоминистърът Нено Димов отново създаде казус, в който не могат да се ориентират нито институции, нито граждани

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна

Емисия

DAILY @7AM // 24.01.2018 Прочетете