С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 4 мар 2009, 16:12, 7244 прочитания

Ресторант Cru

Здравословни експерименти в оазиса на спокойствието

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Cru
ул. "Цар Асен" 48
0889 20 09 48

Когато влезете в Cru, за момент можете да си помислите, че сте прекрачили някакъв вълшебен праг и сте се озовали в Ню Йорк - място, където уникалните малки ресторанти на оживените големи улици са като оазиси на спокойствието.
Фасадата е непретенциозна, но излъчва гостоприемство - в мек сив цвят, с големи прозорци и реставрирана входна врата с декоративно стъкло. Името на ресторанта означава суров на френски - и това се обяснява както от здравословната кухня, така и от факта, че съсобственичката Патриша е от Квебек. (Но живее в България от осем години и се шегува, че вече говори български по-добре от английски.)

В една плетена кошница има списания, а по масичката за кафе са пръснати още няколко. От колоните се лее джаз, блус и фънк. Сравнително малкото вътрешно пространство е хитроумно използвано, така че са обособени зони както за хранене, така и за напитки.
Голяма част от менюто на Cru е съставена от прясно изцедени сокове - при това не само от портокал и грейпфрут, а и миксове като Green & Cru (броколи, ябълка и магданоз - лек и сладък, с истински вкус на живот и здраве), Orange & Cru (моркови, ябълка и джинджифил - мек и гладък, със съвсем лека тръпчива нотка) или Red & Cru (с червено цвекло). Цените им са от 2 до 6 лева в зависимост от количеството.
На задната стена, до голямото огледало, което отразява оживлението на улицата, има черна дъска с дневното меню, което наистина се сменя всеки ден. Менюто съдържа една-две салати, супа, няколко основни ястия, сандвичи и десерти, които се предлагат поотделно, но могат да се поръчват и в комбинация: супа + салата, салата + сандвич и прочие.

При едно посещение си поръчах кула от бобено пюре (9 лв.), сервирана като остров в море от различни зеленчуци. Сладкото айоли с червени чушки беше прецизна финална нотка в тази семпла, но съвършена комбинация. Друг път решихме да си разделим хумуса с галета и открихме, че е питателен, но лек на вкус, и за щастие без обичайния мощен чеснов привкус - толкова добър, че може да се яде и самостоятелно. Продължихме със супа авголемоно (гръцка застроена супа с лимони, около 4 лв.), а основното ястие за мен беше тофу соте със задушени пресни зеленчуци (9.80 лв.), което беше изискано декорирано с оранжев сос. В менюто на същата вечер забелязах и зелено пилешко къри по тайландски.
Колкото до десертите - наскоро останах доста впечатлена от почти лепкавата бисквита с фъстъчено масло (3 лв.), в която първоначално ми се стори, че виждам шоколадови парченца, но те се оказаха карамелизирана кафява захар. М-м-м! Произхождам от семейство, което се гордееше с домашните си сладки, и точно затова мога да дам особено висока оценка на този десерт.

Във фиксираното меню има пилешко и риба на пара, японски супи и други свежи, вкусни предложения, например кисело мляко с домашно приготвена гранола. Чувала съм, че последното е особено впечатляващо.
Съставките, използвани в ястията, са с доказано органичен произход, където това е възможно. Същото се отнася и за вината - например от калифорнийската марка Bonterra - които се предлагат както на чаша, така и на бутилка.

Да не забравяме и за главния готвач. Джун Йошида, който доскоро работеше в Brasserie, стои зад новия ресторант Cru (отворен в началото на януари). Говори се, че се е преместил, защото е искал да има повече възможност за експерименти, като същевременно предлага вкусна и здравословна храна.
Трябва да призная, че е успял.




*Рубриката се подготвя съвместно с The Sofia Echo
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra 2 Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra

27 апр 2017, 30914 прочитания

"Грозд" revisited 5 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 23489 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Бижу

Изберете българското

Хапка вкусно и полезно

Константин и Сана Драгови произвеждат сурови десети, като предлагат здравословна алтернатива на познати вкусове

Туризъм с добавена стойност

Височинните изкачвания изискват сериозни вложения, подготовка и умения, но пък носят преживявания за цял живот

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Въведение в софийското улично изкуство

По следите на "артисти, райтъри и вандали"

Забранената книга

Как конфискуваната от съда книга Farina за наркотрафика в Испания през 90-те години се превърна в бестселър, а сериалът по нея оглави телевизионния праймтайм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Китайската концесия на летище Пловдив се провали, Миролио купи "Дика", "Идеал стандард" увеличава продажбите си

Емисия

DAILY @7AM // 19.07.2018 Прочетете