

Магдалена Ран*

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Къщата с часовника
ул. "Московска" 15;02/ 932 75 95
В "Къщата с часовника" преди имаше някаква вълшебна атмосфера - смес от континентална изисканост и модерен лукс, която се усещаше дори когато случайно минавате по тротоара покрай нея. От тихата градина на "Московска" долитаха приятен смях и оживени разговори, често на чужди езици, но гостите оставаха скрити зад старите дървета над масите на фона на частния дом от края на ХІХ в.; просторната вътрешност на ресторанта, пестеливо декорирана с антики, беше запазена за по-хладно време, а влизането в нея носеше почти същото удовлетворение като влизането в състава на новия кабинет. А може би съм си измисляла всичко – изкушението беше голямо в този утвърден по тукашните стандарти ресторант (отворен през 1998, след реставрация на къщата през 1997, която беше един от първите проекти по програмата "Красива България"), където се хранеха министри и чуждестранни дипломати, а дрескодът не беше явно заявен, но все пак никой не смееше да се появи по джинси и маратонки. Десетина години по-късно магията е останала само в спомените ми, а "Къщата с часовника" е просто един много добър ресторант. Но все пак трябва да отидете – храната все така си заслужава.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
8 коментара
"телешко със сос тартар"
пичове, не ставайте смешни, и внимавайте повече при превода
очевидно авторът им предвид стек тартар -http://en.wikipedia.org/wiki/Steak_tartare
нищо общо със соса
Отватителен ресторант!Без фантазия-без кухня -претенции- за което запла6тате прескъпо!
Хъ, кое му е остроумното да наречеш мида, охлюв и скарида "Прабългарска яхния"? Явно на някои хора Часовникът също им е спрял съвсем, или никога не е работил правилно.
:)) мой колега е работил в тази къща, преди 1989, и там, през зимните месеци, в подпокривния етаж, в стаята с прозорчето към двореца, на една печица са си приготвяли сиренце на паус с парченце шунка от домашно приготвен бут, а винцето се е охлаждало чакайки между двата ката дограма в една дамаджанка:)))ц-ц-ц какви времена бяха:)))))
Къщата с часовника, може би. (виж последното изречение на статията. Много ми харесва иронията и хумора на тази статия. Да, Къщата с часовника беше, ама вече НЕ Е.
По смешно написано меню не съм чела. Претенция без покритие. Твърде скъпо, а за същите пари има поне 5 ресторанта с много по-добра кухня. Накратко, не отивайте там. Единственото хубаво нещо е градината, но не са си направили труда да ограничат рояка комари, които ще оставят трайни следи по цялото ви тяло. На това спокойно може да се каже - истинска тесла.
А бе, хубава работа, ама... българска. Казно другояче, типичната нашенска простотия до шия, ама с претенции. И айдуклук, разбира се, без него не може. То, аслъ, така се прави бизнес в България- дай да ощавим клиента.
РЕСТОРАНТЪТ "Къщата с часовника" ...Това е място за ценители,хора които не отиват с идеята да се наядат като прасета,а да се впуснат в едно приключение наречено вкусно,красиво,изтънчено приготвена храна с любов! ,хора на миналото,старото.Защо поне веднаж не погледнете в страни от това което ни се налага и не кажете"това е различно,защо пък не,харесва ми",нищо няма да се промени....България си е България,а българите са си свине...яжте си боба,сланината и не си отваряйте устата,защото не сте компетентни :) Благодаря
На това място цари спокойствие,обслужването е на високо ниво....
Там посетителите са изтънчени хора,чужденци-ето затова ние сме българи....скаперници,невеж
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.