Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Incanto

За един добър италиански ресторант повече

5933 прочитания

© Цветелина Ангелова


Incanto

ул. "Три уши 13"

тел. 0896 969 900

Опитайте се да дадете име на един ресторант. Атмосферата, храната, клиентите, усещането, мечтите ви – всичко това, съчетано в една дума или фраза. В София вече имаме Incanto, което означава "очарование, пленителност" на италиански. Той се присъединява към многобройните ресторанти с това име по света – от Сан Франциско до Амстердам, към новия албум на Андреа Бочели и италианската марка дрехи и бельо.

Нашето Incanto, което отвори врати в началото на това лято, се намира в историческа къща на една тиха уличка, с голяма тераса отзад и места на два етажа вътре. Към предимно италианската кухня се сервират много малко местни ястия като шопска салата; дори салатата "Снежанка" е подправена с анасон и узо. С други думи, готвачът е много отдаден на това да сервира италианска кухня и за щастие менюто остава фокусирано върху салати, предястия, няколко вида паста и ястия от ориз, както и няколко вида месо. Цените варират от скромни (талятели формаджи: домашно приготвена паста с четири сирена за 10.20 лв.) до твърде високи (ти-боун стек с мариновани зеленчуци и картофи соте за 40.50 лв.).

Един работен ден решихме да обядваме там и ни се искаше нещо леко и свежо, така че се спряхме на салати, риба и бира. Имаше само бутилирана бира и когато сервитьорът донесе "Загорка", ни попита дали я искаме с пяна или без. Може би това е нормално навсякъде другаде, но в България ми се случва за пръв път. Салатите – "Капрезе" (резенчета прясна моцарела и белени домати, поръсени с печени кедрови ядки и песто, 9.20 лв.) и "Хориатики" (маруля с домати, краставици, червен лук, печени триъгълни пити и вкусно меко сирене, подправено с пресен чесън, 7.50 лв.) - бяха сервирани по едно и също време, което винаги е добре. Свежестта и ароматът на зеленчуците бяха на нивото на елегантната презентация на ястията. Леко овкусената билкова пъстърва на пара (14.50 лв.) също хващаше окото по начина, по който беше сервирана – филето от риба беше подредено като скулптура върху подложка от кръгчета картофи соте. Единственото разочарование беше тирамисуто (5.50 лв.). Човек би си помислил, особено в италиански ресторант, че такъв широко разпространен десерт би трябвало да оправдае някои стандарти. А това си беше провал. Това, което трябваше да бъде крем от маскарпоне, беше по-скоро песъчлива (тъй като захарта не беше разтворена добре) глазура от маслен крем, направена с растителна мазнина. Въпреки десерта обаче първите ми впечатления от Incanto бяха позитивни, особено заради внимателното и ненатрапчиво обслужване.

Когато го посетихме наскоро за една съботна вечеря, ресторантът отново беше тих; всъщност толкова тих, че когато пристигнахме, пуснаха музиката за нас – което беше абсолютно излишно, тъй като ние предпочитаме да си говорим, докато се храним, а не да слушаме хитове от 80-те и 90-те. Но няма значение, тъй като намалиха звука до поносимо ниво, когато ги помолихме.

Този път си поръчахме половин бутилка мерло на "Ловико Сухиндол" (5 лв.) и си разделихме една салата с риба тон (микс от марули и домати, сладка царевица и риба тон от консерва, 9.20 лв.), която беше приятна комбинация от вкусове, но някои от листата маруля можеха да са по-добре измити. (Една бележка за листа с вината: мнозинството са от добри български изби, на доста приемливи цени – започват от по-малко от 10 лв. за бутилка, а има и няколко чужди марки. Дори само този лист с вина, съчетан със спокойната и изтънчена обстановка, би ме накарал да посетя това място отново.) Като основно ястие поръчахме ризото миланезе (с парченца пиле, овкусени с шафранов сос и пармезан, 9.20 лв.) и заек с диви гъби (16.50 лв., сервиран

с обикновено ризото). Отново двете ястия бяха сервирани по едно и също време. Оризът беше добре приготвен, но вместо ориз арборио, с който по принцип се приготвя ризото, в кухнята бяха използвали дългозърнест бял ориз. Но, като се изключи това, всичко беше много вкусно, както и заекът. Сервитьорът беше наоколо през цялото време, за да донесе балсамов оцет и

зехтин, да допълни чашите с вино и да отговаря на въпроси. Но можеше и да забравите за присъствието му, толкова беше професионален. Високото качество на кухнята и обслужването, както и приятната атмосфера правят Incanto обнадеждаващо добър ресторант.

*Рубриката се подготвя съвместно с The Sofia Echo

Incanto

ул. "Три уши 13"

тел. 0896 969 900

Опитайте се да дадете име на един ресторант. Атмосферата, храната, клиентите, усещането, мечтите ви – всичко това, съчетано в една дума или фраза. В София вече имаме Incanto, което означава "очарование, пленителност" на италиански. Той се присъединява към многобройните ресторанти с това име по света – от Сан Франциско до Амстердам, към новия албум на Андреа Бочели и италианската марка дрехи и бельо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    Aloha

    Къде с тази "Хориатики" (гръцка салата) в предимно италианската кухня на ресторанта....тц, тц


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK