Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Dani’s

Качество с традиции в дома на лимонаната

5053 прочитания

© Цветелина Ангелова


Dani's
ул."Ангел Кънчев"18А
02 987 45 48

Въпреки че културата на бистрото не е чак толкова популярна у нас, такива заведения се намират без компас и карта, а някои от тях дори имат с какво да ни изненадат. Във Франция те отдавна са се превърнали в квартални институции, но произходът им все още не е особено ясен. Според една от версиите французите са се обогатили с тази идея при нахлуването на руските хусари в началото на XIX век. (И думата бистро идва от руското быстро, т.е. е нещо като френско-руски прадядо на фаст фууд.) Според друга – и по-рано с думата бистро там са наричали търговците на вино и техните магазини. За да обърка още повече нещата, по същото време в Северна Франция се сервирал коктейл от кафе с няколко капки алкохол, който носел същото име. Независимо от всички исторически предположения, бистрото тук и сега печели света с бързо обслужване, достъпна гастрономия и приятна обстановка.

Тази простичка формула, приложена на практика, се намира на ъгъла на улиците "Ангел Кънчев" и "Д-р Г. Вълкович" вече единайсет години. За това време в Dani's не са се променили две неща – нежеланието да се прави реклама (и нулевата й необходимост) и вкусната храна. Ако човек работи в центъра, мястото е перфектно за бърз обяд (след задължителна резервация и без автомобил, защото места за паркиране през деня липсват).

Бистрото се разпростира всичко на всичко на 30 квадратни метра с кухнята. Интериорът напоследък е освежен, а в менюто има няколко нови попълнения. Голяма овална маса заема по-голямата част от пространството и може да смути любителите на уединението, но за тях пък има бар на прозореца. Обстановката е като в кухнята на голяма къща, а разхвърляните навсякъде дребни акценти носят аромата на Средиземноморието. Същото важи и за храната. Повечето посетители са добре познати и към сервитьора по няколко пъти на ден се чува лаконичното "както обикновено". Последното означава не само предпочитаното ястие, но и количеството подправки и температурата на храната при поднасяне.

Концепцията на менюто е семпла – супа на деня, паста, салати, сандвичи и десерти, чиито съставки могат да се намерят свежи през цялата година. Салатата за обяд е просто идеална, но изборът обикновено е труден. Порциите са достатъчно големи, за да заместят основното ястие или да се разделят между двама. По препоръка на сервитьора избираме новото "Пилето на Данис" (16.50 лв.) - пилешко филе, приготвено с лимонов сок, соев сос и магданоз, поднесено върху листа свежа маруля и резенчета домат. Хлябът с масло върви по подразбиране като добавка към поръчката. Ястието пристига за по-малко от пет минути и ароматът му изпълва помещението, при което желаещите да го опитат се умножават на секундата. След него се изкушаваме с чийзкейк, ябълков пай и домашна лимонада, за които също не се налага да чакаме. Чийзкейкът (5.20 лв.) е с много лек вкус и добре балансиран аромат. Ябълковият пай (5.20 лв.) пристига с две топки ванилов сладолед, а тестото му е изключително фино и не по-дебело от тънко нарязаните ябълки. Лимонаната (3.20 лв.) определено е запазената марка на заведението. Особеното й име идва от иврит и комбинира двете й основни съставки - лимон (Limon) и мента (Nana). В Израел тази разновидност на домашната лимонада е национална гордост и всеки има своите малки трикове за приготвянето й. В Dani's също можете да разгадаете тайните на домашния вкус и да си тръгнете като нас - доволно сити и с убеждението, че дори най-простите на пръв поглед неща могат да бъдат толкова изискани, че да задоволят и най-капризните вкусове.

Dani's
ул."Ангел Кънчев"18А
02 987 45 48


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    Avatar :-|
    Борис

    Любимо място. Не съм ходил отдавна и ще го направя при следващо идване в София, ще опитам новите неща.

  • 3
    nunkata avatar :-|
    Naum Velinov

    само 4е дсота скапо, сандвичите както и повечето ястия почват над 10 лв..............

  • 4
    Avatar :-|
    dynito

    Не е ли малко скъпичко....така като гледам ще ти излезе едни 30лв.обядът ти.....?

  • 5
    Avatar :-|
    Хапка

    Мястото си е направо гадно. Последният път (повече и не влизам) се опитах да ям някаква паста. Опитът излезе неуспешен, т.к. сосът беше доста втасал и гарантираше стомашно-чревни явления... Когато дойдоха да ни отсервират чиниите, дори не ме попитаха защо чинията ми е останала пълна (обикновено в заведенията, в които ходя, винаги питат дали ми е харесала храната). И всичко това срещу суми, доста високи за родния стандарт... А да не говорим, че при тия цени не би трябвало да е толкова тясно и нагъчкано.

    Сигурно затова на снимката са показани празни маси. Защото е трудно да се рекламира заведение, в което дори не можеш да седнеш комфортно.

  • 6
    borimechka avatar :-P
    Bear Force One

    Едно от малкото места, на които получаваш всеки път добро обслужване, приятна обстановка и интересна кухня. Единственият недостатък са постоянно свирещите наоколо клаксони.

    Относно коментарите за цените, пицата на парче излиза по-евтинко, факт.

  • 7
    Avatar :-|
    1

    Към авторката на статията - няма такова нещо като "руски хусари"... Трябва да се чете повече, преди да се пише...

  • 8
    pepix avatar :-P
    PepiX

    Качество с традиции в дома на ЛИМОНАНАТА?

  • 9
    koz avatar :-|
    koz

    Много приятна обстановка, храната е ОК, без да е кой знае какво. На който му е скъпо - просто да не ходи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.