Memento

Уют и специално отношение

   ©  Цветелина Ангелова
   ©  Цветелина Ангелова

- 6 градуса в 10.30 сутринта. Дъхът буквално спира. Точно в този момент мечтая за свят, в който телепортацията е новото такси. Да, но в друг живот... Намирам частното си спасение по пътя на "Раковска". На ъгъла с ул. "Гурко" познатата табела на бара Mono е заменена с друга – Memento, и с влизането се изненадвам. Малки дървени столчета, оцветени в бяло, накацали около дървени масички, кокетничат в светло топло пространство.

Разнася се аромат на току-що смляно кафе, тиха музика допълва атмосферата, а под големи стъклени похлупаци са се сгушили шоколадови кексове, кроасани и сладки. Зад тях бели керамични буркани се извисяват като стена. Червени свещници греят от всяка маса, осветяват нежно меките кафяви и зелени възглавници и вече съм сигурна – точно в този момент тук ми е мястото.

Уютната обстановка е достатъчна да ви привлече за първия контакт с обновеното пространство, но онова, което ще задържи вниманието ви за дълго, е фино подготвеното меню. Особена гордост представлява еспресо селекцията на заведението, подбрана от някои от най-добрите сортове кафе в света и внасяна от Англия (5.80 лв. за 40 ml) – Jamaica Blue Mountan, Clifton Mount Estate, Geisha, Hacienda La Esmeralda Santa Teresa Estate. (Последното печели 7 години международни награди за най-добро кафе.)

За онези, които предпочитат да заменят кафето с чай, ще издадем една тайна – вдясно от бара ще откриете метални кутийки, в които се намират мостри от предлаганите в заведението чайове, понякога в изненадващи комбинации (3.80 лв. за 350 ml.).

Memento си поставя за цел да бъде запълващото място в празната ниша между края на работния ден и вечерните излизания. След 18:00 барът предлага After Work меню, в което на почит са аперитивите (10 вида, 6.50 лв. за 100 ml до 250 ml), придружени от безплатни хапки. Специална е и селекцията от червени и бели вина. Чаша вино се предлага за 4.00 лв. до 6.00 лв., но при бутилките (които можете да закупите и за вкъщи) разнообразието е по-голямо. Белите предложения (750 ml от 20 до 77 лв.) малко отстъпват на червените (750 ml от 30 до 225 лв.), сред които се отличават Manzoni Bricco, Petrolo Galatrona, Amarone della Valpolicella.

Memento е на ул. "Г.С. Раковски" 106

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Marieta

  Биляна, "маките дьрвени столчета" са бар-версия на столове тип "тонет" а "керамичните буркани,извисяващи се като стена" са класически интериорни детайли в стил "рустик" . Виждам че сте се опитали да правите коментар на интериорен дизайн, но с гола емоция не става. Пьрво се образовайте - после опитайте с писането.

 • 2
  aytep avatar :-P
  aytep

  Страхотно местенце!

 • 3
  Avatar :-(
  Tanya

  Вие Мариета сте страшно злобна! Авторката на статията не е длъжна да знае, всичко! Тя просто е написала нещо приятно и хората които търсят уют, не биха обърнали внимание на термините. Недейте така злобно, по позитивно гледайте на нещата, на кои му пъка за бурканитев стил бла бла бла.
  Харесвам статията ви и бих посетила това местенце!


 • 4
  Avatar :-|
  Аве, Мариета

  Хахаха, до Мариета. Как ви звучи този текст:
  ...Бар-версия на столове тип "тонет", оцветени в бяло, накацали около дървени масички, кокетничат в светло топло пространство...
  ...Зад тях класически интериорни детайли в стил "рустик" се извисяват като стена...

  Пхъхъ, get a life :)

 • 5
  Avatar :-|
  човек търсещ уют

  До коментар [#3] от "Tanya":
  Не познавам Мариета, но не мога да не се съглася с нея. Твърдите, че "хората които търсят уют, не биха обърнали внимание на термините". Може би, ако не са читатели на "Капитал", "Дневник" или на "Кеш", примерно :) Ако става дума за околийски културен бюлетин - може и да бъде подминато със снизхождение.
  Но това са сериозни издания и тези неща разочароват, повярвайте ми. Защо мислите младите дами се обучават на добри маниери и посещават колежи, където научават ред подобни "термини"? Обяснението е семпло - така е прието!

 • 6
  Avatar :-P
  до биляна и мариета

  ....да не би да искате да впечатлите някой???? хах! жалко че се хабите така, може и без да пращите от "акъл".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал