Бунюел

Къща с минало, място с бъдеще

Buñuel

ул. "Шишман" 12,

Всеки ден от 10:00 до 01:45,

тел. за резервации 088 404 04 81

Преди няколко месеца на "Шишман" 12 настъпи оживление с One More Bar, после то се пренесе и в градината, а от две седмици превзе и останалата част на достолепната къща.

Този път влизате от лявата част на оградата, където е надписът Buñuel. Ако не седнете на някоя от масите в двора, една от които всъщност автентична 200-годишна индонезийска гемия, продължавате направо, покрай полукръглия бар, и се озовавате пред някогашния слугински вход. Оттук, по стълбището с филмови плакати и портрети на актьори, попадате в сърцевината на дом с много история. Това са петте помещения, в които в началото на миналия век банкерската фамилия Губиделникови хич не си е губила делниците и е трупала състояние, или в стаята, където земеделският лидер Никола Петков е бил подслонен, преди да бъде убит от комунистите, превърнали по-късно същия дом в детска градина за бъдещите граждани на народната република. Следите от миналото се усещат не само в самата атмосфера, но и в детайли, каквито са миниатюрният асансьор, който свързва трите етажа, двете камини, изящната масичка и старинният бюфет. Има и тераса със солидна антикварна маса, която гледа към типичния софийски двор: бръшлян, проснато пране на отсрещния балкон, абревиатура с боя на съседния – ЦСКА, врабци, мушката, котараци в битка на живот и смърт за някаква женска. Колкото до менюто, то е компактно и изчистено, и се свежда до 7 салати, 5 предястия, 5 пасти и ризото и 6 основни от международния кулинарен репертоар: пиле терияки, скалопини от свинско бонфиле с пюре от сладък картоф и трюфелово олио, спагети с кралски скариди в сос от бяло вино и чили с див сос, телешки стек, гъши дроб, салата "Цезар", сготвени и поднесени вещо и вкусно, а десертите, например крем брюле, са нещо, което може да ви повдигне настроението за дълго. Получавате ги върху хартиена подложка, от която младият Антониони е вперил поглед във вас от една велика фотография. Винената листа с малки изключения е посветена на вина от Стария свят - Франция, Испания, Италия.

Освен вкусната храна и изобилието от питиета другата голяма тема на къщата на улица "Шишман" е киното. Една от стаите е превърната в прожекционна зала: уютна, с яркочервен дървен под, и това е място, запазено изцяло за класически, авторски филми, дебюти, студентски работи и всякакви експерименти. Съвсем скоро на черна дъска отвън ще се изписва седмичната програма.

Buñuel има потенциал да се превърне в нещо много повече от заведение, а в пространство, в което да усетите духа на режисьора, чието име носи.

Така, че, ако попаднете там някоя вечер, да се сетите за думите му: "Пиенето е изтънчен ритуал, тихо блаженство, което може би прилича на въздействието на лек опиат."

А ако това стане в ранния следобед, да поразмишлявате върху "Барът е упражнение по самота".

Още от Капитал