Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 17 юни 2010, 16:09, 8108 прочитания

"Гуркха"

Потомците на гурките си имат ресторант в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ресторант "Гуркха"
ул. "Цветна градина" 56
тел: 088 49 39 100
865 02 16
"Те не усещат адската жега или студ, ден или нощ, не обръщат внимание на безсъние или глад, когато преследват целите си. Никога не биха приели поражение. Ако ги попитате какво точно ги прави гурки, биха отговорили: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа'".

Това е определението за гурките – легендарни и безстрашни воини, родени в непалските Хималаи, известни със своята жертвоготовност.

Ресторант "Гуркха" в кв. "Лозенец" в София е място, където може и да усетите душата на това славно племе. Готвачаът Гунджа Б. Чокхал е роден в Непал, но живее в България от 2000 г.

Менюто е богато – като започнете от няколко вида супи до трите раздела с ястия с къри (къри агнешко, зеленчуково и пилешко в много разновидности). Има и избор от интересни салати, като нашата препоръка е Горкхали чхат (от непалски зелечуци, бестселърът на заведението) и сметана с бадеми (зеле и моркови, обилно потопени в сметана с бадеми).

За индийската кухня кърито, шафранът, кимионът и кориандърът са много типични подправки и трудно ще намерите нещо, в което те липсват. Има ги в салатите, супите, като нещата приготвени основно с къри имат по-яхниест вид. Специфични за тази кухня са и ястията "тандури" (по-сухи, както обясни сервитьорката). Това е вид техника, при която се използва дълбоко глинено гърне – тандур, което се поставя върху горещи въглени. Така то се превръща в "пещ".



Не пропускайте да опитате и хляба (роти и нан).

В интериора нищо не крещи, нито дори изрисуваните по стените златни елементи. Има няколко маси на открито - добър вариант за лятото, въпреки че част от тях гледат към лозенската улица "Цветна градина", която не отговоря точно на името си (типична квартална улица с фризьорски салон и барче с двама редовни посетители).

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra 2 Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra

27 апр 2017, 27703 прочитания

"Грозд" revisited 5 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 21011 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Спирка "Едно кафе"

Светлина, сандвичи и по-специално преживяване в One coffee

КАТ в ерата на електронното управление

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите

Масово раздвижване

Обемите в търговията със спортни стоки и нарастващият брой състезания за любители са знак, че българите спортуват повече

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете