С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 17 юни 2010, 16:09, 11147 прочитания

"Гуркха"

Потомците на гурките си имат ресторант в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ресторант "Гуркха"
ул. "Цветна градина" 56
тел: 088 49 39 100
865 02 16
"Те не усещат адската жега или студ, ден или нощ, не обръщат внимание на безсъние или глад, когато преследват целите си. Никога не биха приели поражение. Ако ги попитате какво точно ги прави гурки, биха отговорили: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа'".

Това е определението за гурките – легендарни и безстрашни воини, родени в непалските Хималаи, известни със своята жертвоготовност.


Ресторант "Гуркха" в кв. "Лозенец" в София е място, където може и да усетите душата на това славно племе. Готвачаът Гунджа Б. Чокхал е роден в Непал, но живее в България от 2000 г.

Менюто е богато – като започнете от няколко вида супи до трите раздела с ястия с къри (къри агнешко, зеленчуково и пилешко в много разновидности). Има и избор от интересни салати, като нашата препоръка е Горкхали чхат (от непалски зелечуци, бестселърът на заведението) и сметана с бадеми (зеле и моркови, обилно потопени в сметана с бадеми).

За индийската кухня кърито, шафранът, кимионът и кориандърът са много типични подправки и трудно ще намерите нещо, в което те липсват. Има ги в салатите, супите, като нещата приготвени основно с къри имат по-яхниест вид. Специфични за тази кухня са и ястията "тандури" (по-сухи, както обясни сервитьорката). Това е вид техника, при която се използва дълбоко глинено гърне – тандур, което се поставя върху горещи въглени. Така то се превръща в "пещ".



Не пропускайте да опитате и хляба (роти и нан).

В интериора нищо не крещи, нито дори изрисуваните по стените златни елементи. Има няколко маси на открито - добър вариант за лятото, въпреки че част от тях гледат към лозенската улица "Цветна градина", която не отговоря точно на името си (типична квартална улица с фризьорски салон и барче с двама редовни посетители).

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra 2 Ново място, ресторант: Hamburguesa Nostra

27 апр 2017, 34258 прочитания

"Грозд" revisited 5 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 25855 прочитания

24 часа 7 дни

22 мар 2019, 3886 прочитания

22 мар 2019, 2328 прочитания

22 мар 2019, 2215 прочитания

22 мар 2019, 1953 прочитания

22 мар 2019, 1882 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Спирка "Едно кафе"

Светлина, сандвичи и по-специално преживяване в One coffee

Формула за пенсионна буря

Серия промени в начина за изчисляване на пенсиите бързо генерира недоволство и се превърна в потенциално политическо оръжие

Founder Institute започва европейския си поход от София

Основателят и изпълнителен директор на прекселераторската програма Адео Реси пред "Капитал"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Зелената книга"

Сантиментален урок по приятелство в среда без толерантност

Агнешка Холанд има да ви каже нещо

Легендата на полското кино за новия си филм и защо обществото повтаря грешките от миналото

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 23.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.03.2019 Прочетете