"Гуркха"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Гуркха"

"Гуркха"

Потомците на гурките си имат ресторант в София

Лора Филева
12464 прочитания

© Цветелина Ангелова


Ресторант "Гуркха"

ул. "Цветна градина" 56

тел: 088 49 39 100

865 02 16

"Те не усещат адската жега или студ, ден или нощ, не обръщат внимание на безсъние или глад, когато преследват целите си. Никога не биха приели поражение. Ако ги попитате какво точно ги прави гурки, биха отговорили: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа'".

Това е определението за гурките – легендарни и безстрашни воини, родени в непалските Хималаи, известни със своята жертвоготовност.

Ресторант "Гуркха" в кв. "Лозенец" в София е място, където може и да усетите душата на това славно племе. Готвачаът Гунджа Б. Чокхал е роден в Непал, но живее в България от 2000 г.

Менюто е богато – като започнете от няколко вида супи до трите раздела с ястия с къри (къри агнешко, зеленчуково и пилешко в много разновидности). Има и избор от интересни салати, като нашата препоръка е Горкхали чхат (от непалски зелечуци, бестселърът на заведението) и сметана с бадеми (зеле и моркови, обилно потопени в сметана с бадеми).

За индийската кухня кърито, шафранът, кимионът и кориандърът са много типични подправки и трудно ще намерите нещо, в което те липсват. Има ги в салатите, супите, като нещата приготвени основно с къри имат по-яхниест вид. Специфични за тази кухня са и ястията "тандури" (по-сухи, както обясни сервитьорката). Това е вид техника, при която се използва дълбоко глинено гърне – тандур, което се поставя върху горещи въглени. Така то се превръща в "пещ".

Не пропускайте да опитате и хляба (роти и нан).

В интериора нищо не крещи, нито дори изрисуваните по стените златни елементи. Има няколко маси на открито - добър вариант за лятото, въпреки че част от тях гледат към лозенската улица "Цветна градина", която не отговоря точно на името си (типична квартална улица с фризьорски салон и барче с двама редовни посетители).

Ресторант "Гуркха"

ул. "Цветна градина" 56

тел: 088 49 39 100

865 02 16

"Те не усещат адската жега или студ, ден или нощ, не обръщат внимание на безсъние или глад, когато преследват целите си. Никога не биха приели поражение. Ако ги попитате какво точно ги прави гурки, биха отговорили: "Нашите сърца са канарите в Хималаите; непалските ножове "Кхукри" са нашите ръце; от куршуми, барут и експлозив са изтъкани дрехите ни; краката ни са цеви на оръдия, а вкусната непалска храна – нашата душа'".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz

    и аз като gradinko питам същото?

  • 3
    sylt avatar :-|
    sylt

    Местоположението на ресторанта е такова, че винаги е празен. Много внимавайте с празни ресторанти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK