Taqueria

Мексиканска вълна в бързото хранене

11243 прочитания

© Цветелина Ангелова


Taqueria

София, "Цар Шишман" 24

от 9:00 до 22:00

(в неделя затварят по-рано)

Подобно на Ернан Кортес, завоевателя на Мексико, Георги Пенев е начело на конкистадорите в помещението на (завинаги в добрите ни спомени) "703". Мястото с адрес "Цар Шишман" 24 в София е с нов и буквално по-пикантен имидж. Светло е, стените вече са бели, а лампите - от тенджери, тигани, гевгири и друга посуда. Останалите елементи са от дърво - шарено като пончо за свежест и масивно за баровете и високите столове, на които ясно се чете сайтът на архитектурното студио, отговорно за интериора тук и там (при конкурентите в Supa Star например). Ние следваме стъклото пред кухненския плот.

Пътят на тортилата е описан и нарисуван на витрината, за да се ориентираме по-лесно в серията решения, които ни предстои да направим. Това, разбира се, щеше да става още по-лесно, ако маркерът, използван за надписи, беше с една идея по-контрастен, но засега имаме обещание да ни упътят с меню на хартия. Понеже заведението е на четири дни, когато го посещаваме за пръв път, все още няма музика. Напитките са класически безалкохолни във фризера отдясно, после се движим край храната след апетита и сръчните движения на завоевателите, които варят ориз, режат чушки, разбъркват салца и пекат тортила в откритата кухня. Не сме вегетарианци и харесваме месо - свинско с ананас, пикантно телешко или мариновано пилешко (с уточнение - "мариновано цяла нощ"). За останалите също има варианти - просто пропускат месото и продължаваме заедно напред за плодове, зеленчуци и зърнени култури.

Тортилите са пшенични и царевични, оризът е приготвен с кориандър, лайм и зехтин, бобът е цял или на пюре, гуакамолето - от мачкано, не пасирано, авокадо, а чушките са т.нар. чикоте пепърс - средно люти мексикански. Голяма част от продуктите по обективни причини се внасят от Холандия след личната селекция на Пенев. Той самият със сигурност няма баба в Мексико, обаче има познати мексиканци, които са му дали автентичните рецепти.

Ястията са адаптирани към българския вкус, не са безобразно люти и предполагат различен начин на сервиране. Burrito е под формата на сандвич - завита тортила, пълна с ориз, боб по избор, месо, салца, маруля и сос (3.59 лв. или Super Burrito за 4.89 лв), Quesadilla е прегъната тортила с боб, месо, лук и чудесен сметанов сос, а Nachos пренасяме вкъщи в пластмасова купа с пилешко месо, бобено пюре, салца и гуакамоле. Без да коментираме колко забележително се усмихват зад бара, казваме само, че при третото ни посещение вече знаят: "Бяхте с вързана коса и не обичахте люто."

За окончателното покоряване на Новия свят очакваме скоро да предлагат и традиционната "Хорчата" - мексиканска напитка от ориз, позната и като оризово мляко.

Taqueria

София, "Цар Шишман" 24

от 9:00 до 22:00

(в неделя затварят по-рано)

Подобно на Ернан Кортес, завоевателя на Мексико, Георги Пенев е начело на конкистадорите в помещението на (завинаги в добрите ни спомени) "703". Мястото с адрес "Цар Шишман" 24 в София е с нов и буквално по-пикантен имидж. Светло е, стените вече са бели, а лампите - от тенджери, тигани, гевгири и друга посуда. Останалите елементи са от дърво - шарено като пончо за свежест и масивно за баровете и високите столове, на които ясно се чете сайтът на архитектурното студио, отговорно за интериора тук и там (при конкурентите в Supa Star например). Ние следваме стъклото пред кухненския плот.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


7 коментара
  • 1
    madlennnnn avatar :-|
    madlen

    гот!

    като заклет фен на 703, промяната много ми харесва.

  • 2
    ivcho avatar :-|
    concept

    Надявам се този постинг да не го приемат като обида, а като съвет към управителя, защото много бих искал да стана редовен клиент, но при това положение може би ще отложа редовните посещения до настъпване на някои промени.

    Кефи ме инициативата за такъв тип ресторант/заведенийце за бързо хранене. Само като научих, че има нещо такова, изчаках обедната почивка и айде там. Ноооо... някои неща не ми харесаха, вие си преценете кое е резонно и над кое може да се поработи:

    - Менюто- цените са ОК, нито високи, нито ниски, не мисля, че е проблем. Но реалният проблем е прочитането на менюто. Изглежда интересно като дизайн да е написано на стъклото, но реалността е, че трудно се чете. На ръка написано и когато бързаш, зад теб има хора, и те питат "а за вас какво, господине" просто става трудно да си избереш нещо. Моето предложение би било на черна дъска на стената с бели букви - боя или тебешир да се напише четливо, мисля че ще е от полза.

    - Лютото- вярно е, че в България не се яде толкова люто колкото в Мексико, но на някои хора им харесва това и когато кажеш, че искаш повече а после едвам го почувстваш, просто не ти е така готино. Доста от Мекс. ресторантите имат нещо като рейтинг с чушки - 1,2,3 чушки и 3 е вече евентуално прилично люто.

    - Времето- чака се сума време докато се стопли тази питка, хората са доста неориентирани, всичко става бавно и спокойно. Не е зле за по-лежерно местенце, но си мисля, че трябва да се измисли нещо по-бързо. Този котлон там на който се събират 4 пити не успява да се справи с всичко, трябва още един.

    - грамажите на допълнителните неща - момчето ги сипва с една чаена лъжичка, и гледа постоянно дали сипва половин лъжичка или цяла... изобщо не знам дали е заради неопитност или заради заръка на собственика да се слага по по-малко. Ако е заради първото- значи има надежда. Но ако е заради идеята на собственика да се пести от боба, от 2 резенчета салатка и 5 зрънца царевица, тогава нещата са кофти. Ако действително е така, явно няма да се ходи често, защото когато даваш 5 лв за нещо очакваш да не ти мерят зрънцата боб или царевица.

    - сметаната - мисля че трябва да я смените. използва се една по-гъста

    - боб - тази бобена паста/каша я забравете. Направете си там от белите и от черните бобове и толкова.

    - и пак за количествата. Да се пести от дребни глупости е тъпо. Викаш си- готино, ама... нали...

    и просто не идваш пак

  • 3
    taqueria avatar :-|
    taqueria

    В отговор на постинга на Ивчо, ние от Такерия, се чувстваме длъжни да вземем отношение. На първо място, най-искрено благодарим, за отделеното време и за изчерпателното мнение, което сте изказали.

    1. Относно менюто - прав сте, трудно се чете, имаме го предвид. Поръчали сме дъска, която мислим да поставим на високо и удобно за четене място, но за наше съжаление нещата се забавиха. Междувременно сме поръчали брошурки с менюто, които очакваме да станат готови всеки момент, и които мислим да поставим на видни места, за да могат клиентите да се информират, както и да си вземат за вкъщи.

    2. Относно лютото - и трите ни вида салца са пикантни. Най-леката е доматената, царевицата е малко по-силна, а сос чипотле е най-лютата от трите. На всеки клиент, който си поръча по-люто препоръчваме сос чипотле и му слагаме в количество, в което той желае. Имаме идея, в най-скоро време, за супер любителите на лютото, да започнем да предлагаме и мексиканските люти чушки Халапеньо (съжалявам, че не мога да го изпиша на латиница, но най-вероятно е ограничение от сайта).

    3. Относно времето - идеята за още един котлон е добра, но няма къде да се постави. Няма как и да се засили, защото питките не се затоплят, а се препичат. В процес на наемане на повече персонал сме, и така ще има човек, който да се занимава само със затоплянето на питките, което се надяваме да ускори процеса. Може да сте сигурни, че и наше желание е клиентите да се обслужват максимално бързо.

    3. Относно грамажите - с чаени лъжички се слагат единствено гуакамоле и сос чипотле, и то по препоръка на клиентите, тъй като първоначално, с голямата лъжица ставаше твърде люто. Най-вероятно, момчето което ви е слагало нещата е било все още неопитно, тъй като нашата идея съвсем не е да се пести от царевичката и от боба. Купуваме най-качествените меса, внасяме всички продукти, които не могат да се намерят в България, включително и питките и съвсем не сме вложили толкова сили и средства в начинанието си, за да се излагаме с дребнавости. И още нещо - клиентите в България все още не са добре запознати с кухнята (което се надяваме в скоро време да поправим) и поради тази причина си поръчват твърде много неща, които да сложим в Буритото например. Нямаме нищо против, но ако не намалим количеството им, питката няма да може да се завие. В Супер Буритото слагаме по-големи количества, разбира се.

    4. Относно сметаната - идеята и не е да се маже с ножче, а да освежава, и да прави буритото по-сочно.

    5. Относно бобената паста с бекон - не сме си я измислили, приготвяме я по оригинална рецепта, и клиентите я предпочитат пред другия вид боб. Ако не я харесвате, просто не си я поръчвайте. Това е и едно от предимствата на този тип заведение за хранене - може да си сложите в буритото, това, което харесвате.

    Заповядайте пак, надяваме се, че нещата се подобряват със всеки ден, все пак в България нямаше как да наемем обучен персонал, и работим неуморно, за вашето удоволствие. Голям процент от клиентите ни са американци, което ни дава увереност, че се справяме. Още веднъж благодарим за мнението ви. Вие ни помагате да вървим напред.



  • 4
    sasokolev avatar :-|
    Alexander Kolev

    Вкусно и на умерени цени.
    Но, (ех, защо трябва винаги да има едно "но") в посока обслужване трябва да се поработи...
    Днес с нежелание изиграх етюда "нервен недоволен клиент-скандалджия", но от опит знам, че на дружелюбна забележка в БГ рядко обръщат внимание.
    Какво имам предвид:
    Повечето поръчки са близки по грамаж и се опаковат идентично. Няколко човека изпълняват едновременно поръчките на различни клиенти. Накрая поръчките се струпват на касата разбъркани и неидентифицируеми. Като се очаква клиентът да разпознае по неведом начин своята... познайте колко ще е успешен в избора. Точно това се случи днес с мен, дамата преди мен беше сигурна, че си е познала буритото, а след това върна моята поръчка разопакована и пипана, защото едва като го отвори може разбере какво е получила.
    Разбирам, персоналът е млад, неопитен и т.н. В McDonald's персоналът също далеч не е стар, но там не бъркат поръчките, защото просто е създадена организация и процедура как се изпълняват поръчките. Не смятам, че е срамно управителят да открадне някоя идея оттам.
    Напр:
    - Всеки сътрудник да събира своята поръчка върху малка табличка, така поръчките няма да се бъркат една с друга;
    - Да приемат поръчката писмено, няма да загубят много време, ако на една бележчица напишат: 1ФП, 2ФТ (една фахита с пилешко и 2 с телешко) и я оставят върху таблата, така че после касата да я прочете,да не говоря че няма да се наложи да питат няколко пъти клиента "... и какво още?".
    - Да се поставят различните ястия, които се опаковат в алуминиево фолио в напечатани хартиени пликчета или да се залепва върху всяко разноцветна лепенка, която да го идентифицира ... или просто с маркер да се белязва инициала на ястието.
    Това са прости и евтини решения, но със сигурност има някое още по-хитро и пожелавам на управителя да го измисли и приложи.
    Иначе, желая успех.

    Публикувано през m.capital.bg

  • 5
    dearleader avatar :-|
    JR Ewing

    Какви са тия продукти, внесени точно от Холандия? Там няма хубави мескикански ресторанти.

  • 6
    koz avatar :-|
    koz

    Идеята за такъв тип заведение е добра. Не знам какви са тези вносни продукти, но след като ядох там, имах сериозни киселини, което ми се случва много рядко.

  • 7
    svetlana_r_p avatar :-|
    Svetla78

    Определено храната не е за всеки вкус - едва днес я опитах, заедно с 3 колежки от офиса - 2 от нас изхвърлиха буритото :-( Другите 2 сме възхитени :-)
    Интериорът, както и хартиените торбички много ми харесаха. Момчетата от персонала са много любезни и обясняват подробно на неориентирани клиенти като нас кое какво е и колко е люто ;-)
    "Пътят на тортилата" също е много свежа идея, но би било добре да се опише с по-контрастен цвят - аз го видях чак след като ми опаковаха сандвича.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina