Тавите

Домашна кухня за всяко време от деня

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Тавите

раб. вр.: 11.30 – 23.00

ул. "Уилям Гладстон" 58

за рез.: 02 980 37 47

0882 880 901

 

Пици на парче, сандвичи с майонеза, форнети – това представлява ходещата храна по обедните улици и пожертваните здраве и комфорт. Все пак онези, които искат да се хранят приятно и вкусно, имат избор. По подобие на кварталните кръчми и неугледни соц тип стол-заведения "Тавите" предлага домашна кухня, особено подходяща в обедно време. Аналогията идва само за да подчертае разликата – мястото, биха казали някои, е "сладко", подходящо за сплотена компания или самостоятелно посещение и няма нищо общо с миризливите помещения със загоряло олио и пластмасови вилички. Е, миризмата на готвено я има и тук, но тя поне се носи в изчистен, закачлив интериор. Подобно на Supa Star и Made in Home доминиращият бял цвят на обзавеждането е съчетан със забавни детайли (късметчета, висящи от тавана, черна дъска с тебеширени надписи и така модерното биокафе, декоративни елементи тип "Слънчоглед" и други, изключваме двете досадни плазми). Идеята на собствениците, живеещи над заведението, е да създадат непретенциозно място, в което спокойно да нахранят децата и приятелите си, т.е. да са сигурни в качеството на храната. Това е вторият опит на Димитър и Велина Александрови. Двамата бяха идеолозите и на първата биопицария в "Мусагеница". "Тумба-тан" не просъществува достатъчно дълго, за да спечели редовни клиенти, но онези, които искат да си спомнят атмосферата на мястото, ще имат deja-vu в "Тавите".

В менюто откриваме ярко подчертано, че в "Готварницата" се готви "само със зехтин и морска сол", "мръвките мариноваме по наша рецепта – зехтин, вино и подправки (без химия и консерванти), а "каймата приготвяме на място". Цените са народни, най-скъпото в менюто е телешкото бон филе 11.90 лв. и мешаната скара (пържола, кюфте, шишче, дом. наденица 650 г) - 14.80 лв. Бестселърът са кюфтетата (1.50 лв. за брой), определено много вкусни, и кьополуто (125 г 2.25 лв.) - щедро обогатено с чесън, така че внимавайте. Обедното меню с над 15 вида супи и гозби може да видите и в страницата на заведението в Facebook.

След 18.00 ч. "Тавите" се превръща от "бюфет" в ресторант със сервитьори. Витрините се покриват, храната от обяд е изядена, за вечерта всичко се приготвя на момента и е поднесено изискано. Скоро пред заведението ще има и маси за хапване и навън, а това ще стане, когато се купи тента. За непушачите имаме лоша новина – в "Тавите" се пуши.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


11 коментара
  • 1
    seemore avatar :-|
    i'm sick and tired

    Жалко, че се пуши. Тъкмо мислех да отидем с децата да хапнем....

  • 2
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431

    Супер, че се пуши, ще дойдем да ви пробваме.

  • 3
    nage avatar :-|
    nage

    една цигарка след ядене е мн яко, кво ся

  • 4
    dians avatar :-P
    dians

    на първо ходене (вечерно) - приятно и непретенцизно място. декорацията им е очарователна; обслужването - много мило и ненатрапчиво - рядка комбинация. единствения минус е миризмата на манджа, която не се усещаше във въздуха, но, някак, остана после по дрехите ни. но ако се прибираш вкъщи, се преживява. и е вкусно. само салатите бяха малко скука - могат да добавят селска или друга домато-съдържаща, различно от шопска, за лятото :)
    въпреки, че се пуши, нямаше цигарен дим.

  • 5
    sofia avatar :-|
    София

    Днес го посетих на обяд. Ядох добра рибена чорба, но беше малко като количество. Ама за 2 лв толкова :) Музиката беше приятна и тиха, обстановката прекрасна, никой не пушеше вътре, макар и официално да е разрешено. Хареса ми мястото и ще го отида пак с удоволствие :)

  • 6
    lorich avatar :-|
    Лора Рахнева

    Това с пушенето означава, че скоро ще ги навестя :о)

  • 7
    petkoan avatar :-(
    petkoan

    Супер, без последното изречение, НО вярвам че публиката която ще привлече заведението е умна и няма да пафкат много!

  • 8
    jubal avatar :-P
    jubal harshaw

    Пълна скръб.

    Това, че се пуши е мизерия, но кво да се прави - България - пушенето минава за духовна извисеност. Всъщност, за мила родино пушенето май е полезна екстра, щото пушач без обоняние си няма представа от вкус и не знае с кви боклуци се тъпче. Само така си обяснявам писания като горното.

    Останалото е още по-зле. Интериорът е направен от чаршафи и евтинка бяла боя, наплякана на струпеи по всичко. Уффф... Уважаеми майстори от направи-си-сам, "визия" не значи това, което мислите, че значи.

    Келнерите в събота по обяд са в недопрани анцуНгчета и леко немити (в смисъл, че понамирисват), бавни са, но за сметка на това се мотат доста и повечето са с някакъв говорен дефект.

    Половината от менюто го "нема". В събота, в дванайсе и малко на обяд! Порцийките са - ахахахаха - биха засрамили японски ресторант. Но им требва 40 минути да приготвят кюфте. Хлебецът е на три-четири дена, картофките в картофената салатка са недоварени, пържолките - недопържени, месцето понамирисва.

    Язък им за "зехтина и морската сол".

    Най-после, като дават да се пуши, що нема кво да се пие?

    Дори като за хипстърско сборище с "био" "храни" не става. А на афторката препоръчвам да спре цигарите и да се научи да готви и тогава чак да се проба да пише за ресторанти.

  • 9
    sylt avatar :-|
    sylt

    Мястото наистина е пълна скръб. Имам предвид храната. "Бестселърът" кюфтета са трагични. Изобщо пишещите тук ревюта на ресторанти дами са трагикомични.

    http://www.capital.bg/browse.php?aid=130 - Биляна Димова

    "Биляна Димова е зам. главен редактор на “Капитал Light” от края на 2008. Работила е като редактор във всички издания на “Програмата Медия Груп” и като главен редактор на списание “Интро”. Учила е “Българска филология” и “Електронни медии” в Софийския университет, но за по-важно смята средното си образование, посветено на рисуване, както и десетте години, прекарани в балетната зала."


    http://www.capital.bg/browse.php?aid=35 - Дария Манова

    "Работи като международен редактор в Дневник от началото на 2007 г. Изпитва особен интерес към Русия, Съединените щати и енергийното бъдеще на Европа, както и слабост към пътеписи (и свързаните с тях пътешествия). Завършила е специалност "Скандинавистика" в СУ, което обяснява пристрастието й към северните народи, езици, приказките на Андерсен и Линдгрен и исландските саги."

    Едната дама "изпитва особен интерес към енергийното бъдеще на Европа" и е "пристрастена" към исландските саги. Другата "учила" (вероятно недоучила) “Българска филология” и “Електронни медии”, но за по-важно смята "десетте години, прекарани в балетната зала".
    Всичко това е много хубаво и вероятно и двете са добри журналисти, но това не ги прави добри кулинарни критици. Аз искам да чета ревюта на ресторанти, написани от някой прекарал десет години в кухнята на някой ресторант, вместо в балетната зала. Или от някой, който изпитва особен интерес към храната, вместо към енергийното бъдеще на Европа.

  • 10
    realhanna avatar :-|
    realhanna

    Храната в Тавите наистина е ужасна...Поръчах запечено козе сирене и пилешки шишчета. И останах потресена. Сиренето беше развалено(няма как да сбъркам-голяма почитателка съм на козето сирене,и това беше много-много зле),а когато дойдоха шишчетата,направо се изсмях."Зеленчуците" на шишчето всъщност бяха едни умряли парчета лук,а месото беше абсолютно прозрачно и на вкус все едно стояло една седмица в сол...По-лошо място не може да се намери.Оставихме чиниите пълни,платихме и повече никога няма да се върнем там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал