Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Gustosa

Гръцки прелести в "Слатина"

Марина Караконова
75624 прочитания

© Цветелина Белутова


Gustosa

жк Слатина,

ул. "Александър Момчев",

срещу блок 30

971 37 73

0888 23 12 46

 

Една от големите загадки в българската ресторантска действителност е защо гръцките ресторанти се броят на пръстите на едната ръка, защо гръцкият дух в тях се изчерпва в синя боя и няколко постера с пейзажи и защо в чиниите има повече претенция, отколкото вкуса на една от най-хубавите кухни, познати на света? А вече сме в сезона, в който мисълта за порция октопод с бутилка хладна рецина в хубав двор става неудържима.

Но една разходка сред тъжния слатински пейзаж разкри оазис със сериозно отношение и почит към храната на Омир. Мястото се казва Gustosa и напълно отговаря на името си.

На масата с хартиена покривка бързо едно след друго се появиха: гъст тарама хайвер с печени и пържени резени питки, тиквички – хрупкави и ефирни, "тлъсти" кръгчета калмари с лека панировка, сочна наденичка от Серес, поръсена с риган, всяка чиния с щедри резени лимон и придружени от малки чашлета с рецина. Всички те успяват да отключат най-хубавите спомени, свързани с Гърция.

Междувременно, в менюто има още: специалитети на тиган (тигана та афеля, тиганя лимонети...), предястия – шефталя, саганаки, дзадзики, готвени - мусака, сармички, с лозов и зелев лист, свинско на фурна лимонато, телешко кокинисто, жалко, че не е зима, защото само тогава има великите кокореци, но за сметка на тях има бонфиле от глиган, млечно прасенце, или цяло агънце по гръцки с бяло вино, с фета, домати, чушки и картофи (при предварителна поръчка), има ги и агнешките котлети или главичка (спомняте ли си леля Вула от "Моята голяма луда гръцка сватба": "Как така не яде месо??? ... Добре, щом е вегетарианец ще му сготвя агнешко!").

В "морския" раздел има октоподи, скариди, калмари, барбун и всички останали, които са взети от пазарите в Солун и Кавала – както и повечето продукти, включително лимоните.

Дворът е ограден с дръвчета, розови храсти, пълно е с цветя и саксии, градински зайчета и джуджета, а вътре в заведението – с пейзажи от Гърция, снимки от черно-бели гръцки филми, празни бутилчици, статуйки на Афродита и целият типичен гръцки кич, който в случая е с обратен знак, защото носи целия чар и настроение. "Вецер децата тичат и скацат и е много весело", казва Георгиус, собственикът на заведението.

Достойнството на Gustosa е, че няма абсолютно никакви болни и неоправдани претенции. Това си е квартално слатинско място и си тежи като такова. А как Георгиус поддържа качество на толкова примамливи цени, си остава неговата загадка. (Салатите са между 3 и 10 лв., топлите предястия 2 - 7, гръцки специалитети 6 - 10, готвените 6 - 10).

Отвъд оградата на двора са надвиснали със страшна сила два блока, долитат и неделните софийски шумове: кучешки лай, "Титан" събира боклук, високоговорители на буса на цирк "Балкански" ви канят да го посетите, а ето го и вездесъщия флекс... но те не пречат, а допълват.

Gustosa между другото е открита през… 1996 г. Спомените ни оттогава вече са в черно-бяло. А за средната продължителност на българския ресторантски живот това си е жив ветеран. Не попада по никакъв начин в рубриката "нови ресторанти". Само че откритието на стар, който се е задържал и запазил стандарата си толкова време, е по-сериозна новина от откриването на всяка друга еднодневка.

Фотограф: Цветелина Белутова

Gustosa

жк Слатина,

ул. "Александър Момчев",

срещу блок 30

971 37 73

0888 23 12 46

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
  • 1
    avgustina avatar :-|
    Avgustina

    Доста пъти съм била там - заведе ни приятел, който живее в Слатина. Гарантирам, че кухнята е отлична - вкусна, прясна (вкл. и рибата, сервират я със зехтин в миниатюрна купичка), а крем-питатата... няма такава, просто няма. Поръчайте си я и ще разберете. Водили сме доста претенциозни наши приятели, единият от тях така се разчувства (и пийна), че заяви, че иска да отиде да целуне ръцете на готвача. :)

    Изобщо - място за вкусно хапване, без излишни претенции, но със спокойното самочувствие, че при тях клиентите винаги се връщат.

  • 2
    alex_k avatar :-|
    Alexandar

    +1!
    Кръчмата е уникална! Изглежда като квартална щкембеджийница, обаче храната и обслужването са без компромиси. "Великите кокореци" са..велики и... кокореци!

  • 3
    kpucu avatar :-|
    kpucu

    Благодаря ти Капитал, беше ми много вкусно там.
    За останалите, нужна е резервация, ресторанта е пълен.

  • 4
    milaekamila avatar :-|
    milaekamila

    Уважаеми капиталци,
    при все цялото ми уважение към вестника Ви, явно Густоза добре са ви "почерпили" за тази статия. Посетих ресторанта след като прочетох написаното по-горе (разбира се с резервация от предишния ден). И много много съжалявам, че си развалих рождения ден.

    Обслужването - 10 мин. чакане на крак, докато ни освободят "резервираната маса" (а отидохме точно на време). 40 мин чакане да ни дадат менюта (които впрочем са целите изпокъсани, доста повече от нормалното за квартална кръчма). През цялото време единият човек на масата се храни с ръце, защото сервитьорите не благоволиха да му дадат прибори, въпреки че упорито молихме няколко пъти. За сметката чакахме още 30 мин. (обясниението - "смятаме я на ръка, щото нямаме компютър, да не си мислите, че аз не искам да става с един бутон").

    Храната - нищо особено, пластмасови домати и въобще от най-евтините зеленчуци, които са намерили в някой дискаунтър...
    Телешкият дроб беше кисело-развален, а "хрупкавите" тиквички бяха побрали в себе си около кило олио и бяха далеч от хрупкави.
    Единствено калмарите бяха хубави.

    Обкръжението - от мутра/мутреса нагоре, само дето не бяха по официални анцузи.

    За това обслужване и храна (за 4 души, само салати и предястия, без октопод и риба и без основни с общо 500 мл. наливно бяло вино и 2 бири) платихме "само" 120 лв.

    Хайде успех и следващия път не се лакомете чак толкова за "хонорарчета" в стил Васа Ганчева :)

  • 5
    deutschwagen avatar :-|
    deutschwagen

    Страхотен ресторант

  • 6
    kpucu avatar :-|
    kpucu

    До коментар [#4] от "milaekamila":

    Явно сте имали лош късмет.
    Обслужването им винаги е било перфектно.
    Жалко и че не сте опитали морските дарове и рибните им специалитети. Все пак това им е най-вкусната храна.

    Препоръчвам скаридите бебета на жар, хайвера и глигана (:

  • 7
    rossitca avatar :-|
    rossitca

    За съжаление аз имам подобен коментар, като на номер [#4] от "milaekamila". Ние също бяхме обслужени бавно, салатите бяха толкова малки, и нито дзазикито беше истинско нито тарама хайвера, за всяко извикване на сервитьора чакахме поне 5мин, от поръчването на салатите до идването им минаха около 40 мин, а едното от ястията поръчани в началото дойде дълго след това. Не ядохме риба, може би в това беше проблема.
    Според мен не са подготвени за толкова хора.

  • 8
    ivannn avatar :-|
    ivannn

    калмарите са им страхотни, а цената е като в гърция, ама на половина :)
    пробвах и някаква риба, беше без забележка.
    мисля да ги повторя, за да видия дали и глиганчето си струва ...

  • 9
    vladie avatar :-|
    vladie

    много съм разочарован - отидохме с желание да го пробваме след многото добри коментари, но, както приятелката, която бяхме поканили с нас, ни беше предупредила - отказаха да ни пуснат, защото бяхме с бебе с количка. нея също. пробвала е и друг път и въпреки многото празни маси в заведнието, собственикът отказва да настани семейства с деца, като с половин уста казва, че няма свободно място.

    не бих стъпил пак там, нито ще го препоръчам на някого след подобно отношение.

  • 10
    lafcheto avatar :-|
    lafcheto

    До коментар [#9] от "vladie":

    Може би не знаеш, но целия ресторант е за пушачи. Поради тази причина е логично, че няма да ви пуснат с бебе. Гърците са безкомпромисни в това отношение - реплики от рода на "ама то е свикнало, ние пушим постоянно вкъщи" само ще ги ядосат, но няма да ви настанят. Мислете преди да се сърдите на управата на ресторанта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK