Il Picco Sasso

Il Picco Sasso

Добра италианска кухня в непретенциозна обстановка

Дария Манова, сп. Бакхус
13673 прочитания

© Цветелина Белутова


Il Picco Sasso

бул. "Витоша" 150 (бл. 70)

02/ 418 59 99

Il Picco Sasso е приятен малък италиански ресторант, много добро допълнение към широкия софийски център, особено в летните вечери, предразполагащи към разходки. Дали от Южния парк към НДК или обратно, кухнята тук е добър повод да се отбиете (ако сте с кола, може да спрете на широкия булевард или в уличките наоколо).

Заведението е с малко по-големи размери от обичайните за семейните ресторанти, но

атмосферата в него е подобна. Интериорът е в бежово-кафявата гама и създава усещане за уют. Дървени маси с хартиени подложки гледат към напълно отворените в момента френски прозорци, така че вътрешната и външната част са почти слети. В дъното е разположена добре вентилирана открита кухня. Ресторантът разполага и с прилично количество маси на открито с възможности за компании над 4 души.

Менюто пристига заедно със скромно предястие – брускетки с домашно песто. Изборът е между обичайните у нас представители на италианската кухня – зелени салати (в които айсбергът далеч не е единствената съставка), 2-3 супи, домашна паста и пици. Пиците освежаващо не доминират в менюто (8 вида, от 6 до 8.50 лв) и човек може да си създаде собствен вариант, като си избере съставките. Пиците, които опитахме, бяха истински вкусни, същото се отнасяше и за салатите и доматената супа с моцарела. Единствено лазанята и тирамисуто не оправдаха съвсем очакванията. От домашно приготвената паста останахме добре заситени от парпаделето с кюфтенца (7.10 лв.), равиолите с рикота и артишок със сос от манатарки и орехи (7.60 лв.) и ризотото с ябълки (6.90 лв.)

В менюто има и предложения за закуска, които се сервират до 11.30 – кус-кус и макарони с настъргано сирене, сладки брускети с маскарпоне и сезонни плодове (3 – 3.50 лв.)

Винената листа в Il Picco Sasso е интегрирана в самото меню и е малка. В българската й част сериозно преобладават вината на Katarzyna, а останалите предложения са италиански в ниския и среден сегмент. Предлага се вино на чаши (5 лв.), както и безалкохолна бира (3.50 лв.)

Обслужването е мило и приветливо. Персоналът се стреми да угоди на всяка прищявка, макар да бърза да си прибере менюто веднага след поръчката, защото не достигали. Единственият минус в обстановката са досадните плазми и това, че навсякъде се пуши (което при отворените френски прозорци не е е толкова дразнещо).

Il Picco Sasso

бул. "Витоша" 150 (бл. 70)

02/ 418 59 99

Il Picco Sasso е приятен малък италиански ресторант, много добро допълнение към широкия софийски център, особено в летните вечери, предразполагащи към разходки. Дали от Южния парк към НДК или обратно, кухнята тук е добър повод да се отбиете (ако сте с кола, може да спрете на широкия булевард или в уличките наоколо).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


3 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    Дария Манова

    "Работи като международен редактор в Дневник от началото на 2007 г. Изпитва особен интерес към Русия, Съединените щати и енергийното бъдеще на Европа, както и слабост към пътеписи (и свързаните с тях пътешествия). Завършила е специалност "Скандинавистика" в СУ, което обяснява пристрастието й към северните народи, езици, приказките на Андерсен и Линдгрен и исландските саги."

    Защо човек, завършил Скандинавистика и изпитващ особен интерес към енергийното бъдеще на Европа, трябва да пише рецензии за ресторанти? Не може ли да ги пише някой, който има особен интерес към храната?

  • 2
    tania33 avatar :-|
    tania33

    До коментар [#1] от "sylt":

    ....защото в България всеки се занимава с това, което не му е работа

  • 3
    naskoo avatar :-|
    Anastas Stefanov

    Ами ходил съм в това заведение - какво да ви кажа, беше много добре!! :)
    И за да не прозвучи като нещо зловещо наглaсено ще ви кажа конкретни мои позитивни впечатления - пиците са тънкки, защото са толкова добре балансирани, така че да не впечатляват с количеството тесто използвано за направата им, а напротив с техния страхотен вкус!
    Между другото, понеже рано или късно става въпрос за паста, да кажа, че пенето със сушени домати и каперси е брутално в хубавия смисъл! :)
    Аааа, имат и добри брускетки, ако хем искате да хапнете малко, колкото да ви е приятно с някое питие :)
    ДАНО ВСЕКИ, КОЙТО СЕ ПОВЛИЯЕ ОТ ТОЗИ КОМЕНТАР, ДА ИМА ПОВОД ДА НАПИШЕ НЕЩО ПОДОБНО, защото това е WORTHY PLACE :))

    Жалкото е, че не е на жълтите павета, но си заслужава :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina