Мидена ферма "Дълбока"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мидена ферма "Дълбока"

Мидена ферма "Дълбока"

Морски дарове по панчаревски

32897 прочитания

© Цветелина Белутова


кв. Панчарево,

бул. "Самоковско шосе" 258

сп. "Плажа"

Всеки ден от 10.00 до 00:00 ч.

(02) 992 16 11; 0898 911 373

www.dalboka.com

Задължителна спирка по маршрута на северното Черноморие години наред беше мидена ферма "Дълбока" между Каварна и с. Българево. Заради предимството да вади пресни миди от собствените си развъдници на метри от брега фермата се радва на непрестанен поток от хора и до днес, когато яденето на миди е превърнато в лятна спортна дисциплина. Още почитатели обаче не са излишни никому. В края на месец май "Дълбока" осигури редовна доставка на продукцията си до София в собствен ресторант. Новата "Дълбока" се намира точно до изходната табела на Панчарево, открива се и се паркира лесно.

Идеята очевидно е консумацията да става основно на открито в градината, където са нахвърляни над двайсет маси и пейки от светло дърво. Атмосферата е непретенциозна, достъпна и народна (големи рекламни чадъри, бели покривки с лъскави елементи, чинии с форма на риба). Близостта на шосето и автобусната спирка разваля идиличния зелен натюрморт с шум и мирис от ауспуси, но да речем, че трафикът може да се игнорира. Настаняването във вътрешната част на ресторанта трябва да се случва по изключение - соцполъхът, тип "Ловна хижа", камина и столове с тапицерия стои нелепо в и без това странната комбинация на гора с морска храна.

От менюто брошура разбираме, че дружество "Дълбока" ООД е регистрирано през 1993 г. и е специализирано в култивиране и производство на екологично чисти черноморски миди от вида Muthilus Gallaprovincialis. Развъждането на мидите става в една от най-чистите области на българското Черноморие - залива на нос Калиакра. Оттам те идват и в София и, както ни уверява сервитьорът, "дори не се и замразяват, а са само охладени". Продуктите се доставят от Калиакра с хладилни камиони, като при температура от 0 до 5 градуса мидите издържат 4 дни. Сервитьорите (на първо идване само мъже) са с черни панталони и моряшки тениски. Случваме на ведро обслужване и получаваме отговор на всеки зададен въпрос - от какво се състои ястието, каква е разликата с други предложения и 2-минутно представяне на оръдията, с които трябва да се разбие поръчаният морски рак.

Що се отнася до най-важното - менюто, в него присъстват разнообразни подходи в приготвянето на миди. В графата "Защо сме тук?" откриваме мусака с миди (7 лв.), руло с патладжан и миди (1 бр. - 8 лв.), миди по гръцки (150 г - 7 лв.), миди по бургаски (с ориз) - 6.50 и 13 лв., пълнен домат с миди (1 бр. - 5 лв.) и т.н., а в "Предварителна подготовка" манипулации на тиган - миди с кокосов орех, пушени, пане, кюфтета от миди, скариди, рапани, раци. В "Дълбока" се предлагат и над 20 вида риби, разделени в три графи според екциклопедията - "бентосни, пелагични, проходни") от 6 до 30 лв. "Гарнитурата към ракията", разбирайте салатите, включват обичайните домати, краставици и картофи с няколко поетични предложения "Огърлицата на Русалката" - миди ядки с лук, копър и маслини, "Моряшка носталгия" - миди, майонеза, гъби, кисели краставички (8 лв.) и др. За качеството на храната тук предварително успяваме да чуем противоречиви отзиви - от възторг до пълен отказ за повторно посещение заради лошо приготвяне и затруднено храносмилане. Нашата поръчка идва бързо - повечето от нещата са сготвени предварително, което се отразява на вкуса и някои от приготвените миди не са достатъчно сочни.

"Голямото потапяне в Черно море" става с ракия, коняк, водка, джин и т.н., ("уиски марково", "водка BG", "водка внос"), а "Средното - с вина по винен лист", който липсва в брошурата.

кв. Панчарево,

бул. "Самоковско шосе" 258

сп. "Плажа"

Всеки ден от 10.00 до 00:00 ч.

(02) 992 16 11; 0898 911 373

www.dalboka.com

Задължителна спирка по маршрута на северното Черноморие години наред беше мидена ферма "Дълбока" между Каварна и с. Българево. Заради предимството да вади пресни миди от собствените си развъдници на метри от брега фермата се радва на непрестанен поток от хора и до днес, когато яденето на миди е превърнато в лятна спортна дисциплина. Още почитатели обаче не са излишни никому. В края на месец май "Дълбока" осигури редовна доставка на продукцията си до София в собствен ресторант. Новата "Дълбока" се намира точно до изходната табела на Панчарево, открива се и се паркира лесно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
  • 1
    dislfan avatar :-|
    pero_defformero

    Под *бентоносни сигурно имате предвид бентосни (:

  • 2
    yasko01 avatar :-|
    yasko01

    От Варна съм и съм ходил няколко пъти в оригиналната Дълбока. За мен това са едни изключително алчни аматьори. Чакане за поръчка - 1 ч., след 30 мин. идват да ти кажат, че това, което си поръчал го няма. Още 30-40 минути чакаш опита за втора поръчка. През цялото време сме на 5-та линия, защото приоритетно се обслужват по-богатите чуждестранни посетители. Накрая няма касов бон, няма извинение. Ястията с изкл. на мидите натюр са смешни като количество и качество и зверски скъпи(например сърмичките с миди представляват 2 сърмички в чаена чинийка за 3-4 лв.) Всеки път е голямо разочарование, затова от 2-3 години не съм стъпвал въпреки настояването на много приятели да се ходи там. Не се полъгвайте по славата им, ще съжалявате.

  • 3
    kiowa avatar :-|
    Kiowa

    До коментар [#2] от "yasko01":
    Съгласен съм.
    И аз като варненец и любител на мидите съм разочарован от заведението и от поне 5г не съм стъопвал там.
    Но мога да пробвам пак. За такъв период трябва да са се променили нещата.

  • 4
    gallz avatar :-|
    gallz

    До коментар [#2] от "yasko01":

    Аз не съм съгласна с вашето мнение. Ходя достатъчно често и в различни периоди от годината. Нормално е събота и неделя/по празници и подобни да има забавяне на поръчки, тъй като мястото е достатъчно популярно. Няма и приоритетно обслужване, има обслужване "който е дошъл по-рано". Касов бон се издава винаги. За последно бях преди по-малко от седмица обслужването беше даже изненадващо бързо и коректно и нямаше никакви проблеми с количеството на порциите. Все пак си пише точния грамаж в менюто. Като не ви допадат цените - в морската градина във Варна има достатъчно капанчета.

  • 5
    vanillaaaa avatar :-|
    vanillaaaa

    Аз също съм от Варна и ходя от години в заведението на морето. Случвало се е да се бавят поръчките, но при такъв наплив от хора, не виждам и как би могло да стане по-бързо! В крайна сметка, заведението не претендира да е с обслужване 5*, а и удължения престой сред уникалната природа там никога не ме е дразнел:) Мидите са най-добрите, които съм яла, а да не забравяме, че може да се опитат и всевъзможни техни вариации. Какво им има на цените - навсякъде другаде (във Варна) цените на мидите са същите!
    Поздравления на собственика, че се е престрашил да прекрачи и в София!!! Пожелавам същия успех!:)

  • 6
    tralala1 avatar :-|
    tralala1

    Развалиха романтиката на мястото, така става с всяко "подобрено" доказано старо..

  • 7
    dimitar_stoyanov avatar :-|
  • 8
    viviqn avatar :-|
    viviqn

    Дясното заведение стига го рекламирахте . Мидена ферма по сапард някой толерира ли я , някой пак си затваря очите ли незнам. Но фактите говорят. Агитация, пошла реклкама, лоша кухня, некачествено и некоректно обслужване.
    В местноста Дълбока две заведения едно срещу друго коренна разлика. От доста време след огромно разочарование в дясното посещавам и ще продължавам да посещавам ЛЯВОТО заведение. Те прдлагат качество и добро обслужване. Продължавайте все така!!!!

  • 9
    tsvetelinats avatar :-|
    tsvetelinats

    Посетихме заведението на 28.06.2015 г. Останахме меко казано възмутени от обслужването на персанала, който изобще не си беше записал нашата резервация правилно, направена 5 часа поне по-рано. Въпреки това, след като се настанихме се натъкнахме на обслужване под всякаква критика. Сервитьорката беше изключително невежлива, изтърсвайки покривката върху лицето ми, а чакахме над 20 мин да се донесе просто една бира. За основното ястие да не говорим. Със сигурност повече няма да се върнем в ресторант Мидена ферма Дъбока.

  • 10
    richl avatar :-?
    richl

    Добър ден ,

    Говоря от името на Фирма Дълбока ООД ! Фирма Дълбока ООД се Намира между град Каварна и село Българево, пресечка до самият бряг. Където имаш 180 градуса Море, а Там има Две Различни по Рода си Заведения !!! Едното е Бюфет с Две Звезди и над 500 седящи места, а Другото на Самият Бряг е Алуминиева Дограма и Терекот… и Миди Не знайно от Къде !
    Извинявам се на ХораТа, който са Очаквали, НЕ Очакваното! На Арката, когато излизате и Поглеждате Байра, Не Напразно е Написано на Български :
    “Тук е Така”.
    Знаем , че е недостатък нашето обслужване !!! А как да обслужиш хора, който са над 500 човека с Течащи лиги и Чакащи на Опашка още Толкова !!! Това е Лудница !!!
    Стационарна Мидена Ферма Дълбока ООД е под 100-те Национални Обекта !!! Не Купува от Никъде Миди, Вадят се Всеки Ден от Стационарната Ферма срещу Ресторанта в зависимост от Резервацийте и Сезона ! Мидите на Фирма Дълбока ООД са Култивирани !!! Понеже Фирмата се занимава повече от 20 години с Производство на Миди, вече има Свой Собствен Вид Мида. По-Сочна и Сладка , Не Стипцава и Тръпчива !!! Черупката Не е по-Голяма от 4 см. и е по-Плоска !

    Всеки Месец Стационарна Мидена Ферма Дълбока ООД , дава за Изследвания МИДИ И ВОДА /МОРСКА/ НА РАЗЛИЧНИ МЕТРИ ДЪЛБОЧИНА за Анализ за Бактерии и на Всички Метали + Тежките. Няма Как Да се Натровите с Този Продукт !!! Освен ако не изядете 3-4 натюра с Един Хляб – ПреЯждане. Стомахът, когато не е Свикнал с Дадена Храна е Нормално да се “Възбуди” и да има Не Желани Последствия. Има Една Поговорна “Гъз , Глава Затрива” !!!

    Българи, има Телефони, има Електронни Пощи, има Интернет Страници – Сайтове вече … Па Направете си Резервация !!! Ден преди да дойдете на Ресторанта, а не 2 часа по-рано !!! Юли и Август Всички Почиват Не само Българите и искат да хапват Мидички …

    Отностно Работата на Служителите на Ресторанта!
    Ресторанта и Фирма Дълбока ООД, ОТЧАЯНО СИ ТЪРСИ ПЕРСОНАЛ !!! Ако познавате Хора , който си Търсят Работа Моля да се Свържите с Нашите Телефони за Повече Информация.
    Благодаря Ви, и Разкошен ден …


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.