Мистър Ули
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мистър Ули

Мистър Ули

За един изненадващо вкусен ресторант в подножието на (социалистическия) блок

Марина Караконова
31826 прочитания

© Цветелина Белутова


Мистър Ули

ул. "Искър" 54-56

тел. 983 34 22

почивен ден: неделя

Понякога има полза и от най-мизерните ситуации: да сте решили да отидете на ново място, но липсата на резервация да ви остави на улицата в петък вечер – гладни. Мястото беше новооткритият "Бюфет" и ще дочака реда си, а явно за тази вечер беше ред на откриването на нещо старо.

"Мистър Ули" с намира в малък блок срещу Математическата гимназия. Само една табела пред входа му, която с нищо няма да привлече погледа ви, дава знак, че вътре има ресторант. Попадането в него е като скок във филм. За Щирлиц, да речем. Съвсем малко помещение. Още с отварянето на вратата ви посрещат с побиваща тръпки строгост два портрета: на Путин и Медведев. Разделя ги само един натюрморт с пернати. Обградени са с календар на "Аерофлот" (със стюардеса), и друг календар – на Специализирания отряд за борба с тероризма (с антитерористи). Колекцията е разнообразена от икони и буркани със солен паламуд.

Разбира се, че един ресторант е място, където ходим заради някакво комплексно преживяване от атмосфера, обслужване, отношение и храна, и най-малкото, което очакваме, е нищо от тях да не ни дразни. Затова безкомпромисните в този момент най-вероятно се изнизват. Но също е вярно, че гладът те кара да преглътнеш всичко. А това, което по-късно преглъщахме, ще се запомни.

Менюто за деня се състои от четири отделни листа, написани на ръка. "Днес", "Салати", "Още нещо", "Ах, море". Във всички ще откриете неща, които сякаш се отблагодаряват за решението ви да останете. В първия лист съжителстват патешкото магре с горски гъби с патешки сърца на скара, заешко задушено със зелена салата, пържени тиквички, крем супа с черни трюфели, миш-маш, пастет фоагра с черни трюфели, пълнена плескавица

Храна: 5 от 5

Обстановка:2 от 5

Обслужване: 3 от 5

Обичайната скука при салатите е прогонена от пиротски айвар, люта брънза, печен патладжан с домати и сирене, мандраджийски чушки (чушки, зреещи в сметана) и цвекло.

В "Още нещо" тази вечер се паднаха петнадесетина ястия, сред които ущипци, пелмени, бъркани яйца с трюфели, буюрди, постни лозови сармички, а по-интересното в рибната секция беше смадок филе на тиган, пържен гаврос, фагри на скара и синегрида.

Агнешкото със зелена салата, лютата брънза, патешките сърца на скара и содената питка, с която бяха поднесени, показаха едно: тук освен към идеология и личности има култ и към храната. Това показваше и най-малкият детайл в чинията. Също и към водката, имайки предвид избора й, особено на фона на този за вината. Колкото до цените – те ще затвърдят окончателно правилността на взетото решение да не си тръгнете.

"Мистър Ули" е на шест години и изобщо не попада в рубриката "нов ресторант", но заслужава да бъде споменат като "задържал се стар". Има своята клиентела и по всичко личи, че не се стреми да я увеличава. Създал е и градските си легенди. За някои мястото е култово и яко, за друго - свърталище и дупка. И в двата случая най-вече заради леко конспиративната атмосфера, профила на редовните посетители и портретите от стените.

Само че, като знаем как тази идеология и естетика се промъкват отвсякъде, къде по-перфидно, къде – брутално, "Мистър Ули" трябва да е последното място, което да ни отблъсква с нея. В името на вкуса и отношението към храната, която откриваме там, и които за съжаление срещаме все по-рядко.

Мистър Ули

ул. "Искър" 54-56

тел. 983 34 22

почивен ден: неделя

Понякога има полза и от най-мизерните ситуации: да сте решили да отидете на ново място, но липсата на резервация да ви остави на улицата в петък вечер – гладни. Мястото беше новооткритият "Бюфет" и ще дочака реда си, а явно за тази вечер беше ред на откриването на нещо старо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    alicekapital avatar :-?
    alicekapital

    От снимката ме полази носталгия, пък и интересно звучи менюто, но не мога да не отбележа, че за квартална кръчма е прекалено сложно. Имам предвид, че ми се струва малко вероятно на деня да се забърква всичко изброено по-горе (само в "Още Нещо" - 15 ястия?). Ако не се бъркам, то значи чака поръчката във фризера, което не звучи особено апетитно. Но може и да се бъркам и сигурно всъщност е кеф да имаш такова кръчме под блока.

  • 2
    ynw15310418 avatar :-|
    ynw15310418

    супер яко място

  • 3
    radev1959 avatar :-|
    radev1959

    Много добро място-отлична кухня,която се отличава от тривиалните менюта.Прилича на гръцка таверна и някои ястия наподобяват Гърция-калмари,октопод,риби,салати,мезета.Приветлив персонал-едно място,което не е за парвенюта,а за градски хора,ценители на добрата кухня и приятелската атмосфера.

  • 4
    irina.gergova avatar :-|
    irina.gergova

    Потресаващ интериор, някои неща от менюто не са лоши, други не стават, цените са ниски. Общо взето е ок, но четейки (не тук) отзиви за ресторанта, мисля че е доста надценен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK