L'instant
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

L'instant

L'instant

Марина Караконова
14657 прочитания

© Цветелина Белутова


В едно по-далечно минало тук се е намирал ресторант "Пхенян" с корейска кухня – модерна балкантуристка псевдоекзотика. Години по-късно се появи италиански ресторант, в който нямаше нищо италианско. Позастоя се и изчезна. След него се настани ресторант "Галера",  който се обяви за изцяло морски. Сложиха и рибарски мрежи за украса, за да няма съмнение. Прибавиха и охлюви към менюто, а след тях поетапно пици, кюфтета, плескавици и мешана скара. И това беше краят.

L'instant

София, ул. "Асен Златаров" 24

02/ 843 03 64

 

Фасадата на това място не се е променяла от севернокорейския си период. Чардакообразен навес с керемиди в селско-битов стил и керамична тухлоподобна украса в градски соцстил. Единственото добавено към нея са прозорците с пластмасовата кафява дограма и висящите фандъци с кабели и жици. Дори на някои да им харесва, погледът отвън никак не е френски, въпреки че от една седмица зад него се помещава френският ресторант L'instant.

Преобразяването на интериора очевидно е станало с минимални средства. Собствениците са решили да спестят и от това хич не са спечелили, защото ремонтът им изглежда като съшит с бели конци. Точно това носи и усещането, че неприятните призраци от предишните ресторанти още не са прогонени. Те издайнически надничат или зад тромавия бар, или някой и друг аплик.

Въпреки това сега мястото изглежда несравнимо по-приветливо и човешко най-вече заради светлината на белите стени. Наградата печели тази с картата на света и часовници с времето на различни градове на планетата.

Храна: 4 от 5

Обстановка: 4 от 5

Обслужване: 5 от 5

За двама – 100 лв.

 

В постоянното меню на L'instant има ястия с гъши, патешки дроб, сьомга, миди "Сен Жак", заешко филе, говеждо Black Angus, свинско, лаврак, риба махи-махи, а при възможност ще има и пресни стриди от Бретан.

Със сигурност бих повторила тартара от говеждо със сладък картофен чипс и патешкия дроб на тиган със задушена круша и медено-джинджифилови хапки – заради наситените вкусове на всяко поотделно и заради съчетанията им.

На техния фон кнедлите от зандер (вид бяла риба), поднесени с глазирани коренови зеленчуци в сос биск (моркови, целина, лук, рибен бульон и доматено пюре) бяха по-вяли като вкус. Свинските ребра на скара с меден сос, поднесени с гарнитури от рататуй и задушен спанак, бяха добре сготвена и чудесна комбинация. Все пак за препоръчване са на тези, които обичат и по-тлъсто месо. Крем брюлето беше това, което се очаква да бъде едно добро крем брюле, освен това беше придружено от интересен разговор с готвача с каква температура трябва да е коричката му.

Приятелското отношение беше допълнено и от освежаващата гранита от мента между ястията, както и френската домашна сливовица като бонус дижестив накрая.

Но цялостното впечатление за L'instant идва от присъствието на Карин в ролята й на салонен управител. Заради все още малко несигурния си, но напълно разбираем български и умението й да бъде добронамерена, естествена и да върши работата си с убеждението, че грижата за друг е удоволствие и привилегия. С други думи – обслужването на Карин означаваше да си мил, но не сервилен, да питаш, без да се натрапваш, да си гостоприемен, без да досаждаш, да наблюдаваш, без да оставиш усещането, че си наблюдаващ.

Тази формула, спазена в строго определени пропорции, е тайнство, в което французите са посветени. И в същото време - непосилно бреме за българските сервитьори. Твърдя го, поемайки риска на цялата уязвимост и некоректност на всяко едно обобщение заради множеството изключения, които съдържа в себе си. Тази формула образува и душата на един ресторант, тя определя дали да го посетим отново, или да го забравим завинаги. И затова нищо чудно, че преди три века първата институция, наречена ресторант, се е появила точно във Франция.

В този смисъл мигът, прекаран в L'instant, се получи и със сигурност това е най-добрият момент за "Асен Златаров" 24, който някога му се е случвал.

В едно по-далечно минало тук се е намирал ресторант "Пхенян" с корейска кухня – модерна балкантуристка псевдоекзотика. Години по-късно се появи италиански ресторант, в който нямаше нищо италианско. Позастоя се и изчезна. След него се настани ресторант "Галера",  който се обяви за изцяло морски. Сложиха и рибарски мрежи за украса, за да няма съмнение. Прибавиха и охлюви към менюто, а след тях поетапно пици, кюфтета, плескавици и мешана скара. И това беше краят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.