Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инициативата на "Мултикулти" да направят карта с етноресторантите в София е интересна и полезна. Освен чисто практическата й стойност това е най-точният критерий, по който може да се измери доколко космополитен е духът на един град. До момента ресторантите са 16. Числото е повече от печално за една столица и потвърждава нещо, което си знаем за космополитността на духа й. Картата няма претенции за пълна изчерпателност и тепърва ще се допълва. Вероятно в някакъв момент ресторантите ще станат 20, но това пак си остава нищожно количество.

Ето един сравнително нов (отворен е през юли), който поне ще доближи списъка до двадесетицата: вторият корейски ресторант в София – Arirang. Това е типичен корейски квартален ресторант. Забравете думи като дизайн и амбианс, заменете ги с чистота и удобство. Правилото тук е какво има върху масата, а не около нея.

Ресторант "Ариранг"

Ул. "Елисавета Багряна" 2А,

кв. "Гео Милев"

0887 330249, 0888 009394
Храна - 5 от 5

Обстановка -3 от 5

Обслужване - 3 от 5

Менюто представлява ламиниран лист, в който ще откриете истински хаос от шрифтове, цветове, картинки и звезди. Но това е и най-лесното меню: разделено е на три части с ястия от 20, 15 и 8 - 10 лева. Не пише, но в тези цени са включени няколко малки купички с вариации на кимчи – туршията със статус на национален символ в Корея, а към супите – купичка ориз и вода. Колкото и елементарно да изглежда кимчито, което представлява ферментирало китайско зеле с кочукару (истински лют червен пипер), то много лесно може да се получи блудкаво и безвкусно. Няма корейска къща без кимчи и по него може да съдите и за домакинята й. Това е и чарът на мегаполиса Сеул с над 15-милионното си население – миризмата на кимчи сред небостъргачите. В случая не е нито блудкаво, нито безвкусно.  

Предложенията от 20 лева са с различни видове месо. Най-общо това са ястия, които корейците представят като тяхното барбекю, въпреки че обяснението е малко подвеждащо. Булгогито например е с чудесно сготвени ленти телешко.

В секцията "15 лева" ще видите туенджан чиге – вряла, ама наистина вряла супа в пръстен съд със зеленчуци и тофу, парченца телешко и гъби. Чапче са оризови спагети със зеленчуци и сос, пибимпап е купа ориз с нарязани зеленчуци, яйце, сусамово олио и лют сос кочуджа, разбърквате си сами и ядете възможно най-вкусен ориз. В раздел "8 и 10 лева" първото предложение е... шопска салата, нещо като трогателно напомняне, че това е корейски ресторант, но в България.

Менюто скоро ще бъде допълнено. Например с манду или корейските пелмени с кайма, леко запържени и хрупкави.

Собственикът знае български, поне достатъчно, за да се разберете. Обслужването му е такова, каквото само в Азия го умеят – да те накарат да се чудиш дали си в ресторанта или в къщата му. Или да си убеден, че ще вземат парите ти накрая, но любезно и с обич, без никакво значение колко искрена е тя.   

Препоръчвам "Ариранг", но далеч не го препоръчвам на всеки. Корейската кухня е по-агресивна като миризма, вкус и цветове. Но е едно от най-хубавите преживявания, които могат да се случат на човек. Тя е за хора със смели и приключенски настроени небца. Или за тези, които вярват, че откриването на ново ястие или вкус е равносилно на откриването на нова звезда, както обяви преди няколко века великият Бриа-Саварен.

Инициативата на "Мултикулти" да направят карта с етноресторантите в София е интересна и полезна. Освен чисто практическата й стойност това е най-точният критерий, по който може да се измери доколко космополитен е духът на един град. До момента ресторантите са 16. Числото е повече от печално за една столица и потвърждава нещо, което си знаем за космополитността на духа й. Картата няма претенции за пълна изчерпателност и тепърва ще се допълва. Вероятно в някакъв момент ресторантите ще станат 20, но това пак си остава нищожно количество.

Ето един сравнително нов (отворен е през юли), който поне ще доближи списъка до двадесетицата: вторият корейски ресторант в София – Arirang. Това е типичен корейски квартален ресторант. Забравете думи като дизайн и амбианс, заменете ги с чистота и удобство. Правилото тук е какво има върху масата, а не около нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    nelumbo avatar :-|
    Nelumbo

    Ха, никога нямаше да разбера за ресторанта, макар че е, едва ли не "под носа ми" И ме подгониха спомени всякакви, но....в неделя не работи. Е, днес(вече е вчера) успяхме да обядваме там. Кратичко меню наистина, но пък ароматна и истинска корейска кухня. Беше много, ама много вкусно! Благодаря

  • 2
    zocho1 avatar :-|
    zocho1

    Приятно гастрономическо преживяване, но за един-два пъти. Изглежда корейската кухня няма дълбочината и многообразието на китайската, нито специфичността на японската. Трудно ще издържат в София. В петък вечерта беше почти празно.

  • 3
    ayay avatar :-|
    Шшшт

    Много обичам как пише Марина Караконова. Освен недвусмислено мнение по всички параметри, по които може да се оценява един ресторант, винаги има и умни странични наблюдения, и разнообразни културни препратки, и хапливо чувство за хумор. Няма друг в България, който да пише така за ресторанти и храна като нея: както се пише за книги и филми - с познаване, неподценяване на читателите и темата, с ерудиция.

  • 4
    kim avatar :-|
    Violeta Keremidchieva

    Още един лайк от мен за Марина Караконова.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.