Щастливото прасе
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Щастливото прасе

Щастливото прасе

Марина Караконова
46348 прочитания

© Велко Ангелов


Странно защо ресторант "Ловната къща" – този "оазис на дивеча", както е представен – е избрал това име. Мястото, в което се е помещавал доскоро, е всичко друго, но не и къща. От две седмици тук вече се намира ресторант "Щастливото прасе", който прави точно обратното с пространството – не си въобразява, че е в къща, а се съобразява с това, което е, и с дизайна си дава усещане за павилион, или може би и на зимна градина. Накрая се е получило удачно съчетание между светлина, цветове и мебели, което значи уют и удобство. Затова ще се чувствате еднакво добре и на бара за питие, и на масата за вечеря. 4 салати, 4 предястия, 4 основни, 3 десерта. Кратко и ясно, почти като футболна схема. Поне ще сте сигурни, че няма да губите време в четене и чудене за сметка на яденето.

"Щастливото прасе"

бул. "Цариградско шосе" 17

(на ъгъла с ул. "Загоре")

Раб. време – от 18:30 до 11:00

скоро ще се отваря и за обяд

тел. за резервации:

087 877 84 46
Десерти – 6 лв.

Салати – 8 лв.

Предястия – 7 лв

Основни - 15 лв.

Съдържанието му често ще се мени. Очакванията за "Щастливото прасе" бяха за нещо, посветено на свинското, предвид името и логото му, за "фюжън" (всеки с представата си за това) или за "нещо японско". Така е, защото основната фигура тук е Джун Йошида и хората, които имат впечатления за стила му, са достатъчно. Разликата обаче е, че той сега работи за себе си. И тук е избрал друга посока. Сред ястията виждаме смилянски боб, кюфтета, каракачанско сирене, лучник, фалафел. Продуктите са жито, праз, овесени ядки, качамак, цедено кисело мляко. Изборът им говори за желание да се съживят минаващите за старомодни, за да не кажа старовремски такива, а на ястията – за това обичайното да се предлага по необичаен начин. Описанието им е достатъчно подробно, за да знаете какво ще има в чинията, макар и на моменти да не е съвсем ясно: "Българско яйце – панирано яйце, обвито със свинска наденица, Морне сос със зрял овчи кашкавал, самардала и червен пипер", всъщност е вариация на шотландското яйце (Scottish egg). Иначе салатата с есенно-зимни зеленчуци напомни колко подценявани са репите, гулиите и всички подземни, които ни дава зимата, фалафелът с морски дарове беше освежен от многото пресни подправки като магданоз и кориандър и добре придружен от един коктейл, а агнешките люти кюфтенца със смилянски боб можеха да разочароват само тези, които просто не обичат смилянски боб.

Коктейлите (средна цена – 7 лв.) следват логиката на храната: познатото по непознат начин плюс постоянна промяна и добавяне на нови: "Магданозено мартини" - Хендрикс, вермут, магданоз, маслини, "Сий Джулеп" – водка, фреш грейпфрут, солен карамел, мента. Препоръчвам "Скинос сауър" – Скинос мастиха, ликьор зелена ябълка, фреш лимон, сироп бъз, и пресен босилек, или "Блъди Мери", който ще получите в буркан от лютеница и туршия целина вместо селери.

Най-ценното на "Щастливото прасе" е, че е място, тотално обърнало гръб на лесния път из безкрайни менюта с пилешки или кашкавалени хапки. Също – че е място, което се мисли като цялостен продукт и търси най-доброто допълване между храна, атмосфера, екип, музика и питие. Хубаво е, че "Щастливото прасе" поема много рискове. Прави го с краткото си меню. Рискува с идеята да съчетава храна и коктейл. Не е лесно като с новозеландско совиньон блан. Голям риск е честата смяна на менюто. От своя страна в това има и плюсове: презумпцията е, че когато не се намира пресен продукт за определено ястие, не го предлагаш. И най-вече: това е още едно място, което слага край на напълно изкривената и пошла представа за ресторанта като нещо с полуанонимен собственик, който "държи" изцяло анонимен готвач в кухнята. Заради всичко това – късмет за щастливото прасе.

Странно защо ресторант "Ловната къща" – този "оазис на дивеча", както е представен – е избрал това име. Мястото, в което се е помещавал доскоро, е всичко друго, но не и къща. От две седмици тук вече се намира ресторант "Щастливото прасе", който прави точно обратното с пространството – не си въобразява, че е в къща, а се съобразява с това, което е, и с дизайна си дава усещане за павилион, или може би и на зимна градина. Накрая се е получило удачно съчетание между светлина, цветове и мебели, което значи уют и удобство. Затова ще се чувствате еднакво добре и на бара за питие, и на масата за вечеря. 4 салати, 4 предястия, 4 основни, 3 десерта. Кратко и ясно, почти като футболна схема. Поне ще сте сигурни, че няма да губите време в четене и чудене за сметка на яденето.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити

    На човек му идва ищах за едно такова свинско и винско особено в този сняг ... Как да не отида при това Щастлово прасе ;)

  • 2
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson

    Ще пробвам да позная - още преди да са отворили врати вече са подали заявка за търговска марка. Казвам го в не похвален смисъл, а иронично.

  • 3
    junyoshida avatar :-|
    Jun Yoshida

    До коментар [#2] от "dr.watson":
    Явно затова сте Доктор Уотсън, а не Шерлок Холмс. Капитал е единствената медия, която пише обективни ревюта, а не платени. Никога не бихме платили за да ни напишат "добро" ревю, наречете го гордост ако искате. А най-добре заповчдайте и проверете сам(а). Няма гаранция, че всичко ще ви допадне, но има само един начин да разберете. Лек ден.

  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Само не знам къде го намерихте уюта в този фургон!

  • 5
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon

    Много съм доволна да видя нещо разично на Софийската сцена! Различно като идея, подход и изпълнение! От години на повечето места се предлага еднотипна храна, приготвена без въображение, а готвененто, да му се ненавиди, е емоция. Храната е емоция...не знам дали ме разбирате...Успех!

  • 6
    maikavi avatar :-P
    maikavi

    Бях, хареса ми, ще ида пак и ще ям джолан :) апа на теа дет им прелича на фургон, нека не ходат, тамън нема ни развалят на нас хорошото.

  • 7
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson

    До коментар [#3] от "junyoshida":

    Капитал бяха някаква смислена медия преди 10-15г. Това, че са ви използвали за да си напълнят някакво съдържание не значи, че са обективни, нито че фургонът ви е голямо чудо. Би било интересно след 3г дали ще го има още? Вариантите са 2:
    1) безследно изчезнал и забравен;
    2) неподдържан и оставен на автопилот.

    Ентусиазмът от някакви "бизнес идеи" и рутинното ежедневие са 2 различни неща.

  • 8
    maikavi avatar :-P
    maikavi

    До коментар [#7] от "dr.watson":

    по-добре "пълнеж" в "капитал" от колкото звезда в "Прас-прес" :)
    колкото до успеха, времето ще покаже. който не е опитал е загубил 100%, за който е опитал е 50/50%, или ще стане, или не.
    поздрави и опитайте патешките гърди.

  • 9
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson

    [quote#8:"maikavi"]колкото до успеха, времето ще покаже. който не е опитал е загубил 100%, за който е опитал е 50/50%, или ще стане, или не. [/quote]
    За пропуснати ползи чувал ли си? Е, същото е и с пропуснатите загуби. Който е опитал и не е спечелил може да е изгубил. Който НЕ е опитал и е щял да изгуби си е на печалба. Най- ги обичам такива оптимисти гледащи отстрани и уверени, че поемеш ли риск просто няма как да не спечелиш.

  • 10
    sofia.r. avatar :-|
    sofia.r.

    Драги, dr.watson! Първо ще Ви помоля, когато пишете дадено мнение, да се съобразявате с граматиката и пунктуацията в българския език, за да може изобщо някой да го вземе под внимание. Така написан, коментарът Ви изглежда най-малкото смешен и несериозен, а надявам се целта Ви не е такава. Относно Вашата гледна точка- всеки има право на такава. Вярно е, че има две страни на риска – печалба и загуба. Но човек няма как да разбере, ако не опита. Едва ли някой е тръгвал с нагласата, че ще се провали, когато е създавал нещо. Ако беше така, нямаше да ги има заведенията, в които ходите, книгите, които четете (ако изобщо четете), филмите, които гледате, колите, които карате, дрехите, които си купувате и много дурги неша, които най-общо „консумирате” от позицията на потребител. Вие за колко неща сте поели риск и сте проявили някаква инициативност?! Моля не ми отговаряйте, сигурна съм, че можете да си изсмучете от пръстите поне 5 „изключителни” такива. :) Оставете на нас - „оптимистите”, техните енергия, дух и креативност, а Вие бъдете спокоен и харчете с удоволствие парите си или така наречената печалба от пропуснатите загуби. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK