Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ресторант Regina се намира на софийската улица "Хан Крум" 31. Къщата, построена през 1922 г., е била на финансиста, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те Марко Рясков. Рясков е учил в Априловската гимназия в Габрово, следва и специализира в Германия и Холандия, спасил е банки от фалити, участвал е и в спасяването на евреите в България. След 1944 г. следват лагери, изселване и конфискация на имуществото. По познатата практика в къщата му се настанява човек от високия комунистически ешелон - Антон Югов. Той живее там до 1990 г. и дори успява да опази необароковия дух на сградата, поне във външния й облик. За разлика от следващите настанили се лица всяко оставило свой абсурден отпечатък върху нея. Сега този дух е прогонен завинаги неясно от какъв друг. Заедно с двора-паркинг и постройчицата за охрана и тази къща стана жертва на някакви криворазбрани представи за модерност и изисканост.

Лесно меню, в което бързо може да се ориентирате. В него ще попаднете на правописни недоразумения като "бурата ди бъфало" за салатата капрезе, "цитросова салца", и baby roosted за печено петленце, но по-важното е, че цените на предложенията заедно с надценката на някои вина до 300 процента задават свръхвисоки очаквания.

Обслужването – зависи на кого ще попаднете - варира от хладно коректно до весело фамилиарно. Чашите за вино, макар и кристални, са груби, с въздебело столче и сякаш издялани на банциг. При всички положения би трябвало да се претендира за някакви по-изящни изработки.

Френската лучена супа е по-мазна, отколкото трябва да е, и неудачно затоплена на студени и горещи пластове. Севичето от риба тон и мерлин беше с пресни продукти и с повече не впечатли. Не стана ясно кое е пикантното в прясната пикантна паста върху капоната с карпачо от октопод освен осезателното количество чесън. Все пак съчетанието беше интересно и самата паста – вкусна. Сьомгата в тай стил беше сьомга с мариновани аспержи и ряпа и нищо повече или по-малко. Миш-маш. Забележително вкусен, интересно поднесен и с напълно излишен зехтин, в който плува. Това кулинарно попадение заслужаваше просто две добре препечени филийки, а не белия недопечен хляб или черния – но не от същия ден.

Храна:

2 от 5 



Обслужване:

2 от 5



Атмосфера:

2 от 5

И все пак: зад всяко ястие има усилие. И бедата е там, че каквото и усилие да полагат готвачите, то ще е напразно, при положение че през цялото време сте под обстрела на автоматичен ароматизатор. Методичното "пс-с-ст... пс-с-ст... пс-с-ст" се оказва тормоз със звук и миризма, който няма как да бъде пренебрегнат. Вероятно целта на уреда е да потисне застоялата миризма на въздуха от цигарен дим или тази на лек мухъл от килима, но това не се получава. Резултатът е, че ароматът като за тоалетна би замъглил уханието и на най-доброто ястие. Като цяло в Regina ще видите имитация и безвкусица вместо очевидно така желаните класа и изисканост. Те се съдържат във всеки детайл - дръжки на врати и прозорци, пердета, рамки на картини, мебели. И дори истинските украшения - наследства от къщата, каквото е 200-годишното пиано, потъват вехти и отритнати.

тел за резервации: 088 25 19 567

Ресторант Regina се намира на софийската улица "Хан Крум" 31. Къщата, построена през 1922 г., е била на финансиста, управител на БНБ и министър на финансите през 30-те Марко Рясков. Рясков е учил в Априловската гимназия в Габрово, следва и специализира в Германия и Холандия, спасил е банки от фалити, участвал е и в спасяването на евреите в България. След 1944 г. следват лагери, изселване и конфискация на имуществото. По познатата практика в къщата му се настанява човек от високия комунистически ешелон - Антон Югов. Той живее там до 1990 г. и дори успява да опази необароковия дух на сградата, поне във външния й облик. За разлика от следващите настанили се лица всяко оставило свой абсурден отпечатък върху нея. Сега този дух е прогонен завинаги неясно от какъв друг. Заедно с двора-паркинг и постройчицата за охрана и тази къща стана жертва на някакви криворазбрани представи за модерност и изисканост.

Лесно меню, в което бързо може да се ориентирате. В него ще попаднете на правописни недоразумения като "бурата ди бъфало" за салатата капрезе, "цитросова салца", и baby roosted за печено петленце, но по-важното е, че цените на предложенията заедно с надценката на някои вина до 300 процента задават свръхвисоки очаквания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    barbq avatar :-P
    BarBQ

    Мерси за инфото, очевидно този ресторант ще се отбягва. :D

  • 2
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin

    Капитал, от кога сте критици на ресторанти???

    Стана ми интересно и искам да посетя го посетя, за да видя дали не ни послъгвате.От друга страна пък не искам да захранвам кръчмата на поредното мутре.

    Някой от форума може ли да сподели неутралното си мнение за този ресторант?

  • 3
    koz avatar :-|
    koz

    Шеф Пламен Европейски, завършил механоелектротехникум в Плевен, след което Богословския факултет. Перфектно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

The Little Things

The Little Things

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK