"Грозд" revisited
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Грозд" revisited

"Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

Марина Караконова
28883 прочитания

Задължително е да се знае какво става с един ресторант, който има над половинвековна история. За някои спомените са като за евтино студентско заведение. Бягали от лекции от Университета, за да идат да хапнат или просто да зяпат през витрините. След "младежта" дошъл редът на градската бохема, като през годините са се сменили много физиономии.

Храна – 4.5

Обстановка - 3

Обслужване - 3

Така и иначе, "Грозд" винаги e бил посещавано и харесвано място. Нищо чудно: на първо място локацията му е златна за един ресторант, сигурно най-златната в града.

От няколко седмици има промяна – и нова страница в историята на мястото. Кухнята, която вече е и с ново оборудване, вече се ръководи от Андре Токев. И също толкова приятната изненада е решението му да предлага само балканска кухня. По някакъв начин на това място му отива точно това съчетание между нов готвач и ново меню.

Първото добро впечатление идва от решението да се запази името на ресторанта. Това значи едно – кимване, подаване на ръка и продължаване на традицията. Освен това най-вероятно няма да има някакви по-драматични намеси и промени в декора. Засега промяната е, че няма покривки, ефектът от което е лежерност.

Менюто: при салатите няма изненади. Тайната на добрата салата на Балканите е в пресния зеленчук. Е, в случая беше така. След тях четем за български патешки пастет, препечен козунак, сладко от бели череши с розов пипер, за агнешки чревца с пушен пипер, за качамак, сирене и масло със сладък пипер, или за кюфтета с боб, картофи и лютеница (дълги години в "Грозд" се ходеше именно заради пържените кюфтета). Изкусително звучи, вкусно е сготвено, свежо поднесено - много вероятно ще получите порцията си във вестник или студените си мезета върху въртящ се, китайски тип поднос (все пак, очаквано, като имаме предвид класата на Токев). Вкусните пържени люти чушки са задължителни, но хлебните неща изненадващо разочароват.

И накрая, нещо за посетителите. След студентската "младеж" и "градските бохеми" от години се смята, че заведението е посещавано преди всичко от "елита". В случая те са особена смес от политици и шоуперсони. Думата елит произхожда от латинското eligere, избирам, а оттам значението на избран. Досега изборът на въпросните хора в "Грозд" беше да демонстрират, че не им пука, че пет пари не дават за околните, за обслужващите ги, а какво остава за един закон. С това изборът им да бъдат арогантни, пушейки кога скришно, кога съвсем явно, автоматично ги изключва от смисъла на думата.

Новият "Грозд" има шанс както да подаде ръка на една добра кулинарна традиция, така и да скъса с друга, безогледно наложена от т.нар. елит.

https://www.facebook.com/grozd.sofia/

Задължително е да се знае какво става с един ресторант, който има над половинвековна история. За някои спомените са като за евтино студентско заведение. Бягали от лекции от Университета, за да идат да хапнат или просто да зяпат през витрините. След "младежта" дошъл редът на градската бохема, като през годините са се сменили много физиономии.

Храна – 4.5

Обстановка - 3

Обслужване - 3

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Определено не ми допада сервирането във вестници и липсата на покривки. И марулята в тавата не е салата.

  • 2
    anima77 avatar :-|
    anima77

    Част от нещата бяха вкусни, други обаче с доста сериозни забележки - като например напълно суров ориз в рулцата от лозови листа и твърд като камък боб в гарнитурата на кюфтетата. Като цяло фокусът върху начина, по който са презентирани ястията, за сметка на вкуса, е поредната много странна тенденция в българското ресторантьорство...

  • 3
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    До коментар [#2] от "anima77":
    Подкрепям.
    Ами повлияване от странните готварски състезания, превзели телевизиите напоследък.
    Може да не се яде, но "презентацията" се насърчава или санкционира задължително. Суетата е превзела и навиците ни на хранене? По-скоро явно това си мислят набедените от някого за имена готвачи, които ако си разбираха толкова много от работата, нямаше да имат никакво свободно време за друго освен да са в ресторантът или ресторантите си!

  • 4
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    '' също толкова приятната изненада е решението му да предлага само балканска кухня.''

    Докъде стигнахме - да се изненадваме, че в балканска страна се сервира балканска кухня! А всъщност точно обратното е за изненада и съмнение - когато в България ти предлагат някакви екзотични продукти, пристигнали кой знае откъде, кога и как и приготвени по метода на побългаряването.
    Бих пробвала кухнята на Грозд, защото ми харесва това, което прочетох за менюто и ''философията'' на Токев.
    А ако някой от ''елитните'' посетители се опита да запали цигара, ще му излезе през носа! ;)

  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    До коментар [#2] от "anima77":фокусът върху начина, по който са презентирани ястията, за сметка на вкуса, е поредната много странна тенденция в българското ресторантьорство...''

    Не само за българското, а си е световна тенденция и нашите готвачи се стараят да не останат назад.
    Представянето на ястията по един причудлив и изкуствен начин може да се разгледа и като средство за отвличане на вниманието от посредствените им вкусови качества. Много е по-лесно да изтипосаш една картинка в чинията, но е далеч по-трудно да съчетаеш вкусове, продукти и технологии, за да създадеш незабравимо кулинарно преживяване.
    Но ако се замислим - какъв е смисълът едно ястие да се представя по начин, който го отдалечава от същността му - храна? Защо готвачите смятат, че ще възбудят повече апетита ни, ако направят манджата в чинията да заприлича на някаква абстрактна рисунка или на някакъв друг изчанчен предмет? Това е особено валидно за сладкарите, които си изсмукват от пръстите какви ли не глупави чудатости, в които изтезават шоколада и тестото. Аз лично, когато си представя колко много време са МАНИПУЛИРАЛИ продуктите в чинията с ръцете си (макар и понякога в латексови ръкавици), ми изчезва всякакъв апетит да ги пробвам.
    Храната, освен че трябва да е приготвена от пресни и качествени продукти, трябва да бъде представена по един начин, който е верен на същността и', истински, а не подвеждащ и лъжлив.




Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Gastrothèque L’Art De Vivre

Gastrothèque L’Art De Vivre

Regina

Regina

The Little Things

The Little Things

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK