"Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

Задължително е да се знае какво става с един ресторант, който има над половинвековна история. За някои спомените са като за евтино студентско заведение. Бягали от лекции от Университета, за да идат да хапнат или просто да зяпат през витрините. След "младежта" дошъл редът на градската бохема, като през годините са се сменили много физиономии.

Храна – 4.5

Обстановка - 3

Обслужване - 3

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Определено не ми допада сервирането във вестници и липсата на покривки. И марулята в тавата не е салата.

  • 2
    anima77 avatar :-|
    anima77

    Част от нещата бяха вкусни, други обаче с доста сериозни забележки - като например напълно суров ориз в рулцата от лозови листа и твърд като камък боб в гарнитурата на кюфтетата. Като цяло фокусът върху начина, по който са презентирани ястията, за сметка на вкуса, е поредната много странна тенденция в българското ресторантьорство...

  • 3
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    До коментар [#2] от "anima77":
    Подкрепям.
    Ами повлияване от странните готварски състезания, превзели телевизиите напоследък.
    Може да не се яде, но "презентацията" се насърчава или санкционира задължително. Суетата е превзела и навиците ни на хранене? По-скоро явно това си мислят набедените от някого за имена готвачи, които ако си разбираха толкова много от работата, нямаше да имат никакво свободно време за друго освен да са в ресторантът или ресторантите си!

  • 4
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    '' също толкова приятната изненада е решението му да предлага само балканска кухня.''

    Докъде стигнахме - да се изненадваме, че в балканска страна се сервира балканска кухня! А всъщност точно обратното е за изненада и съмнение - когато в България ти предлагат някакви екзотични продукти, пристигнали кой знае откъде, кога и как и приготвени по метода на побългаряването.
    Бих пробвала кухнята на Грозд, защото ми харесва това, което прочетох за менюто и ''философията'' на Токев.
    А ако някой от ''елитните'' посетители се опита да запали цигара, ще му излезе през носа! ;)

  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    До коментар [#2] от "anima77":фокусът върху начина, по който са презентирани ястията, за сметка на вкуса, е поредната много странна тенденция в българското ресторантьорство...''

    Не само за българското, а си е световна тенденция и нашите готвачи се стараят да не останат назад.
    Представянето на ястията по един причудлив и изкуствен начин може да се разгледа и като средство за отвличане на вниманието от посредствените им вкусови качества. Много е по-лесно да изтипосаш една картинка в чинията, но е далеч по-трудно да съчетаеш вкусове, продукти и технологии, за да създадеш незабравимо кулинарно преживяване.
    Но ако се замислим - какъв е смисълът едно ястие да се представя по начин, който го отдалечава от същността му - храна? Защо готвачите смятат, че ще възбудят повече апетита ни, ако направят манджата в чинията да заприлича на някаква абстрактна рисунка или на някакъв друг изчанчен предмет? Това е особено валидно за сладкарите, които си изсмукват от пръстите какви ли не глупави чудатости, в които изтезават шоколада и тестото. Аз лично, когато си представя колко много време са МАНИПУЛИРАЛИ продуктите в чинията с ръцете си (макар и понякога в латексови ръкавици), ми изчезва всякакъв апетит да ги пробвам.
    Храната, освен че трябва да е приготвена от пресни и качествени продукти, трябва да бъде представена по един начин, който е верен на същността и', истински, а не подвеждащ и лъжлив.




Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал