Напразните усилия на Никола Петков

Резултатът от неговата "Женитба" е 1:0 за Гогол

По-скоро да...

Церемония за връчване на наградите "Аскеер"

23 май, театър "Българска армия"

Това е последният за сезона истински театрален празник. На този ден актьорите слизат от сцената и са в салона заедно със своята публика. Споделете вълнението им и напрегнатото очакване кои от многото номинирани ще се превърнат в победители. Усещането да почувствате еуфорията на залата е съвсем различно от това да седите пред телевизора.

На този ден "Капитал Light" ще стиска палци на актьорите Жорета Николова, Деян Донков, Цветан Алексиев и Тигран Торосян, на сценографа Никола Тороманов, на Диана Добрева и Николина Богданова за костюмите в "Макбет", на композитора Петя Диманова, на режисьора Галин Стоев и на спектакъла "Малка пиеса за детска стая".

По-скоро не...

"Слънчев удар"

17 май, Сатиричен театър

Татяна Лолова заслужава да бъде видяна дори в най-малката роля. Тя отдавна е мерило за талант, артистизъм, творческо дълголетие. Но не са й нужни роли на други велики актриси, за да докаже колко широк е творческият й диапазон, както е в случая - играе Сара Бернар в залеза на живота й. Особено в представление, което прилича на любителски театър. Актьорът Валентин Ганев, режисьор на спектакъла и неин партньор на сцената, не е успял да свърши работа си така, че да е на нивото на Татяна Лолова.

сяка минута от близо двучасовата "Женитба" (Народен театър, камерна сцена) излъчва мъчителното усилие на режисьора Никола Петков да се пребори с текста на Гогол. Не усилие да направи традиционно представление за радост на консервативната публика, или - боже опази - да представи авторски прочит на комедията. Борбата е именно да овладее текста и някак да го докара до сцена. Резултатът е 1: 0 за Гогол.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал