Пиеса на парчета

"Посещение при бащата" е за любовта

От ляво на дясно: Ирмена Чичикова, Елена Димитрова, Васил Читанов, Деляна Хаджиянкова и Дария Симеонова
От ляво на дясно: Ирмена Чичикова, Елена Димитрова, Васил Читанов, Деляна Хаджиянкова и Дария Симеонова    ©  Сфумато
От ляво на дясно: Ирмена Чичикова, Елена Димитрова, Васил Читанов, Деляна Хаджиянкова и Дария Симеонова
От ляво на дясно: Ирмена Чичикова, Елена Димитрова, Васил Читанов, Деляна Хаджиянкова и Дария Симеонова    ©  Сфумато

Немската драматургия вълнува Крис Шарков още от дебюта му на професионална сцена с "Макбет" на Хайнер Мюлер във Варна, последван от "Господин Колперт" на Давид Гизелман в театър "София". "Посещение при бащата" на Роланд Шимелпфениг обаче идва след "Куклен дом" на Ибсен в Пловдив, чийто прочит беше напълно в посоката и на последната му постановка. Постмодернизмът и съвремието, които основно го вълнуват, тук са пречупени през наследството – от една страна, в рамките на едно семейство, а от друга, на древногръцките митове, руската класика, трагедиите на Чехов и Ибсеновата семейна буржоазна драма. И авторският му подход към всички тези традиции прави спектакъла най-завършената му до момента режисьорска работа.

Действието на пиесата се развива в голяма къща насред пустошта. Там живеят 60-годишният професор по литература Хенри и съпругата му Едит, дъщеря им, дъщерята от първия брак на Едит и племенницата й Соня. Декорът (поредна страхотна сценография на Огняна Серафимова) представлява отворена беседка с пейки вместо стени, която се върти около оста си, представяйки 4 стаи – спалня, библиотека, гостна и кухня. Постоянните промени в този калейдоскоп са задвижени от появата на 21-годишния син на Хенри от предишната му жена, изоставена още преди раждането на детето. Паралелно с неговото внезапно пристигане случаен (или не?) изстрел уцелва снимка от сватбата на Хенри и Едит и символично отбелязва събуденото от успешен лов на патици сексуално желание на професора към Соня.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  frankw avatar :-P
  frankw
  • - 3
  • + 3

  Елена, вие пак ли се засирихте да пишете за театър? Умолявам ви, недейте. Вие сте се самопровъзгласили за експерт. Но нищо от това, което пишете няма връзка с действителността. Не само че написаното от вас неколкократно надхвърля качествата на спектакъла (ако въобще може да се говори за качества при този спектакъл), ами и вие не виждате един много лош театър, който се представя за добър. Ако харесвате този театър по този начин, моля ви, върнете се при самодейците. Тях можете да хвалите по-успешно.

  Нередност?
 • 2
  shortkut avatar :-P
  shortkut
  • - 3
  • + 2

  Напълно съм съгласен с ФранкВ...:)

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал