Театър търси герой
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Театър търси герой

"Завръщане"

Театър търси герой

Най-интересното от Варненско лято 2013

5712 прочитания

"Завръщане"


Между воайорското влечение към антигероите и трагичната нужда от несъществуващ спасител, българското публично пространство напоследък силно напомня на романтична (мело)драма. Именно в духа на конфликтната ситуация е мотото "Епоха си търси герои" на селекцията на Явор Койнаков за тазгодишния фестивал "Варненско лято". Театърът, който улавя симптомите на противоречивото време, в което живеем, е основата на най-мащабното международно театрално събитие у нас. То по традиция ще се проведе между 1 и 12 юни във Варна и ще представи близо 30 спектакъла в 4 модула – шоукейс, основна, международна и паралелна програми. За седми пореден път ще се проведе и "Световен театър в София" - платформата, която запознава столичани с представителна част от международната селекция на "Варненско лято".

Ето какво си избрахме...

Международна програма

Една нощ в киното

Концертното шоу събира страстта и любовта на актьора Самуел Финци към театъра, киното и музиката. Заедно с изключителния джаз-музикант Георги Дончев и младия немски композитор на театрална и филмова музика Даниел Регенберг той повежда публиката на пътешествие. Маршрутът с елементи на импровизация преминава през класически песни и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч. В "Една нощ в киното" театърът дава не само нов живот за магията на седмото изкуство и филмовата музика, но и нов смисъл.

Гледай на 4 юни от 21.15 часа в Художествена галерия "Б. Георгиев" – Варна и на 3 юни от 19.00 часа в МГТ "Зад канала"

Завръщане

Основателят на една от най-значимите танцови компании на Испания - Чеви Мурадай и звездата на испанския театър и кино – актрисата Марта Етура се събират в спектакъла "Завръщане" - той – привлечен от думите, тя – от танца. Резултатът е емоционално наситена история за превратността на човешките взаимоотношения. Етура и Мурадай се впускат в опасна и поетична игра, опитвайки се да разберат естеството на любовта и сложността на отношението към другия. Те създават помежду си цяла вселена, в която изживяват своята мечта, но нещо се пречупва и разбират, че всичко е било илюзия…

Гледай на 5 юни от 19.30 часа на сцена Филиал, Драматичен театър – Варна и на 07 юни 2013 в Младежки театър "Николай Бинев".

Облаци

Заглавието на спектакъла е и име на чешки сладкиш, който хореографът и танцьор Вероника Швабова готви по време на спектакъла. Силният и приятен аромат е машина на времето – в нея пътува една лична история, а с нея – и целият 20-ти век в Чехословакия. На голям прожекционен екран минават десетки стари фотографии и страници от дневници, до зрителите достигат потресаващи и вълнуващи истории. Публиката е въвлечена в емоционално пътешествие през съдбовни моменти и привидно банални неща, в които се крият мрачните тайни от първите десетилетия, през двете световни войни и концентрационните лагери, до комунистическия режим и политическите съдебни процеси. Авторката изгражда спираща дъха документална панорама на детските си спомени, през които доизгражда и разказва живота на своите предци. Накрая остава въпросът какво е миналото и усещането за близост и ценност днес. А отговорът остава за домашно.

Гледай на 04 юни 2013 в ТР "Сфумато" и на 6 юни от 17.00 часа в Градска галерия - Варна

Празна история

Forced Entertainment е великобританска експериментална театрална компания с 30-годишна история. Спектакълът, с който гостуват у нас е в типичния за тях стил – смесица от кино, хумор, романтика, екшън, театър и внимание: анимация. Сюжетът е изпълнена с екшън приказка за двама комиксови героя, изпаднали в беда. Страховити градски пейзажи, обири, престрелки, нашествия на насекоми, хладилни камери, призрачни хотели, потайни лунапаркове – в тази въртележка на ужасите персонажите пътуват към сърцето на дълбоката нощ. През цялото време актьорите седят пред микрофони, прелистват страници, озвучават на живо стрелбите, дъжда и смущенията в телефонните линии и някъде между живия диалог, звуковите ефекти и колажните образи, е мястото, където тази "празна история" се случва в действителност.

Гледай на 06 юни в зала "Люмиер" на НДК и на 8 юни от 19.00 часа на сцена Филиал, Драматичен театър - Варна

Основна програма

Нощна пеперуда

Спектакълът на Явор Гърдев е пътуване през фантасмагоричен сюжет, в който на ръба на абсурда се срещат ирония, хумор, драма и движенческия театър, за да разкажат вълнуваща история за силата на изкуството и неизкоренимата потребност от него. Коля Лебедушкин, войник първа година в гарнизон в далечния Север, се събужда като жена. Тази необяснима трансформация е единствената възможност за него да напусне военното поделение, за да се занимава с изкуство, с театър. Суровият му командир Багаев не знае как да реагира, а полковникът Кинчин решава да подложи таланта на Коля, или вече Наташа, на изпитание. Постепенно и той се увлича по изкуството и поема по необратимия път на собственото си вътрешно преобразяване.

Гледай на 2 юни от 18.00 часа и на 3 и 4 юни от 19.00 часа на сцена Филиал, Драматичен театър - Варна

Медея – майка ми

"Медея – майка ми" съчетава документален материал със съноподобно действие, насичано от забавни музикални интермедии, за да говори за наболяло явление от съвременната социална действителност през призмата на древногръцкия мит за детеубийцата Медея. Тежко катастрофирал мъж лежи на болнично легло и бълнува. Обграждат го видения на хора, които разказват съдби за жени, принудени да изоставят децата си, за мъже, израснали в домове за сираци. Колажът от истории между фикцията и реалността, събрани от младия писател, поет и журналист Стефан Иванов, в съавторство с Иван Добчев помитат публиката с шокиращата сила на баналността. Театър на отчуждението и на психологическия афект се съчетават в потресаващ и остро критичен спектакъл, който търси в актуалността устойчиви архетипни проявления.

Гледай на 5 юни от 20.45 часа на основна сцена, Драматичен театър - Варна

Господин Балкански

"Г-н Балкански" е театрален вариант на прочутия литературен герой Бай Ганьо, драматизиран от писателя Георги Данаилов по фейлетоните на Алеко Константинов. Постановката на Бина Харалампиева интерпретира темата за "байганьовщината" през призмата на актуалната действителност. В нея г-н Балкански е съвременен политик в безспирна комедия на характерите и нравите. Актьорът Герасим Георгиев – Геро пресъздава един противоречив образ, придавайки му коварна лекота, в която всичко може да изглежда на шега и да е много сериозно. Именно в тази лекота се крие истинската опасност...

Гледай на 8 и 9 юни от 19.00 часа на основна сцена, Драматичен театър — Варна

Вуйчо Ваньо

Силни актьорски постижения и смело режисьорско решение ще намерят зрителите в спектакъла на Пламен Марков "Вуйчо Ваньо" на варненския театър. Прочитът на класическата чехова пиеса е едновременно верен на универсалните послания в текста и актуален на съвремието. Персонажите в него са отчаяни пленници в бялата зона на възвишените стремежи, заобиколена от калта на всекидневния битовизъм – метафора пресъздадена и с деликатната сценография на Мила Каланова. На места гротесков, на други – реалистичен, сценичният разказ и актьорската игра танцуват грациозно между дръзки драматични моменти и типичната за Чехов поетична тъга.

Гледай на 10 юни от 19.30 часа на основна сцена, Драматичен театър - Варна

Шоукейс

Хората от Оз

Тандемът Яна Борисова и Галин Стоев вече 2 пъти доказа, че може да прави различен, чувствен, красив и интелигентен авторски театър с " Малка пиеса за детска стая" и "Приятнострашно". "Хората от Оз" завършва трилогията драматургични текстове, търсещи интимното пространство в човешкото всекидневие, където се раждат, радват, страдат и умират въображението и интелигентната емоционалност. Основен персонаж в новия спектакъл е известна писателка, която не е издавала книга от 10 години. Кого ли описва в новия си роман? И кой ще го издаде? На фона на този мотив се разиграват няколко стари и нови любовни истории, всички приютени от леко мистичното присъствие на една особена сграда...

Гледай на 6 юни от 18.00 и 21.00 часа на сцена Филиал, Драматичен театър — Варна

Яце Форкаш

Втората продукция на Студио за документален театър "Вокс Попули", като всичките им творби е първокласен документален театър в жанра на т.нар. вербатим театър – актьорите слушат документални записи и ги изговарят в реално време пред публика. Основа на спектакъла са интервюта, разкази и песни, събрани от екипа по време на експедиция в Родопите, чиито местности са известни със съхранените си стари традиции и етнически смесено население. Изпълнителите възпроизвеждат автентични гласове и истории, които поставят въпроси за изчезващите неща в съвременния свят – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с неговите корени.

Гледай на 9 юни от 19.45 часа в Художествена галерия "Б. Георгиев"

medea

"medea" е поредният спектакъл на Мирослав Йорданов, който затвърждава позицията на автора си в първите редици на адекватното и вълнуващо българско съвременно танцово изкуство. Изходната му точка е един опустошен свят, населен с фантомни образи, в които звучи ехото от мита. Там тялото се явява образ на кризата и това е пресъздадено с екстатични движения и форми в пространството, типични за почерка на хореографа и допълнени от яркото присъствие на скулптура Никола Борисов, младата танцьорка Мирослава Захова и една мускусна патица.

Гледай на 9 юни от 21.30 часа в Галерия Графит

Вграждане и Свят/о

Българският куклен театър за възрастни у нас рядко е чело на културните рубрики, но твърде по-често достига до изключителни постижения. Две от тях са в селекцията на Варненско лято и горещо препоръчваме на публиката да не ги пропуска.

"Свят/о" на холандския автор, режисьор и хореограф Дуда Пайва е оригинална и изпълнена с въображение и трагикомизъм сценична творба, посветена на темите за самотата и остаряването, пресъздадени със средствата на куклен театър, танц и мултимедиа в духа на "реалити" естетиката. Всичко започва на семеен празник - рожденият ден на майката Ребека, която живее в уединен и въображаем свят със своя иконом, събира три поколения. Когато пристигат двете й дъщери, с тях нахлува целят хаос на днешните отношения и темпераменти. По време на странното празненство се разкриват съкровени тайни, а Ребека изживява почти нереална физическа трансформация пред шокирания поглед на всички.

"Вграждане" е представление на режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова – две от новите лица на съвременния български куклен театър и неговите гранични форми. Сюжетът му разказва за старата легенда, че за да остане мостът нерушим и всевечен, в основите му трябва да се положи жертва. Майстор Манол вгражда любовта на живота си - Неда. Къде е границата, която не бива да бъде прекрачвана в името на творението? Темите за творчеството, любовта и жертвата са преплетени в интересен разказ, представен в съчетание между ритъм, музика, танц и театър.

"Свят/О" е на 5 юни от 18.00 часа в Куклен театър; "Вграждане" е на 7 юни от 18.00 часа в Куклен театър-Варна

Почти представление

Режисьорът Явор Гърдев продължава интереса си към жанра на съвременния абсурдистки фарс в най-новата си постановка по пиесата "Почти представление" на Итън Коен. Тя се състои от три едноактни пиеси, написани в духа на Бекет, Сартр и Пинтър, които с характерния за автора черен хумор безпощадно разискват важните екзистенциални въпроси. Великолепен актьорски състав и една от най-силните комедии от края на настоящия театрален сезон.

Гледай на 6 юни от 19.00 часа и на 7 юни от 19.30 на основна сцена, Драматичен театър – Варна

"Облаци"
"Буря"
"Празна история"
"Яце Форкаш"
Medea
"Вграждане"
"Медея - майка ми"
"Хората от Оз"

Между воайорското влечение към антигероите и трагичната нужда от несъществуващ спасител, българското публично пространство напоследък силно напомня на романтична (мело)драма. Именно в духа на конфликтната ситуация е мотото "Епоха си търси герои" на селекцията на Явор Койнаков за тазгодишния фестивал "Варненско лято". Театърът, който улавя симптомите на противоречивото време, в което живеем, е основата на най-мащабното международно театрално събитие у нас. То по традиция ще се проведе между 1 и 12 юни във Варна и ще представи близо 30 спектакъла в 4 модула – шоукейс, основна, международна и паралелна програми. За седми пореден път ще се проведе и "Световен театър в София" - платформата, която запознава столичани с представителна част от международната селекция на "Варненско лято".

Ето какво си избрахме...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK