Пол Харди: Технологиите трябва да помагат на служителите, не да ги заменят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пол Харди: Технологиите трябва да помагат на служителите, не да ги заменят

Пол Харди: Технологиите трябва да помагат на служителите, не да ги заменят

Директорът "Иновации" за региона EMEA на компанията за облачни услуги ServiceNow за промяната при компаниите и поставянето на уменията на първо място

3883 прочитания

© Надежда Чипева


Пол Харди е човек на динамиката. След като завършва компютърни науки в колежа по технологии в Брайтън, Великобритания, решава, че иска да се отдаде на пътувания и сърфиране. Страстта му обаче да комуникира с хора и да им помага, постепенно го отвежда в ИТ индустрията, където той стартира кариерата си. Днес той е част от екипа "Иновации" на ServiceNow за Европа, Близкия изток и Африка.

ServiceNow разработва широк набор от облачни услуги за корпоративни клиенти, чрез които те да могат да управляват по-добре различни аспекти на своя бизнес. Платформата, създадена от основателя Фред Лъди за управление на IT елементите на една компания постепенно расте и се развива и до HR, обслужване на клиенти и други. Постепенно ServiceNow се насочва към промяната и подобряването на работния процес в компаниите с автоматизиране на процесите и улесняване на ежедневните задачи на служителите. Днес компанията помага на клиентите си да променят цялата си структура в полза на уменията, които служителите им притежават.

Харди беше сред гостите на събитието в София The Future of Work Tour на ServiceNow и единственият им официален български партньор у нас – ITCE, за да изнесе своя лекция. Пред "Капитал" той разказва защо технологиите няма да заменят служителите, а ще им помагат.

Какви проблеми в работния процес сте забелязали?

Направило ми е впечатление, че повечето хора имат едни и същи проблеми, независимо от индустрията, в която работят. Те искат да направят управлението на услугите по-добро. Не само на IT услугите, а на всичко. Ние, в ServiceNow, често взeмаме тези хора и ги прекарваме по целия път от точка А до точка Б, показваме им стъпките, които трябва да направят, кои са важните процеси, промени в културата на компанията и т.н.

Може да говорим за финансова компания, застрахователна, маркетингова или медиа. Когато сведем всичко до най-основното, предизвикателствата са едни и същи. Само хората или само технологиите не могат да ги решат. Нашето послание е, че технологиите трябва да служат на хората и да им помагат да работят по-добре и да са по-продуктивни и ефективни в работата си. Най-добре е да се съчетават – от нас – технологията, от вас – промяната в културата. Разбира се, има много хора със стари системи или които просто са заключени в дългосрочни договори. За тях най-голямото предизвикателство е да им покажем, че има и други начини да работят.

Традиционната структура е на принципа на екипите и отговорностите. По-новият метод е "матрицата на уменията" или "пазарът на задълженията". Задачите не се разпределят на екипи или отдели, а на хората.

Какви са някои от най-големите промени, които навлизат в работния процес?

Има три неща. Първо е интегрирането на системи, за да има по-добро качество на данните. След това е автоматизирането на повторяемите задачи, за да може да се спести време. Третото е да е лесно за използване. Клиентите ни най-често желаят от нас да махнем сложните процеси, които технологиите са въвели през годините. Бизнесът иска да е по-гъвкав и да излиза на пазара много по-бързо. Иска да намали разходите и риска.

Нашата платформа помага за това. Голяма част от нещата могат да се въведат без писане на код. Покриваме всичко – от управление на IT услуги, мениджмънт на IT операциите, на IT бизнеса, управление на проекти, финанси и др. Платформата поставя акцент и над сигурността, за да се намали риска, да се спазват правилните процеси. Предлагаме и управление на HR и обслужване на клиенти. Те са отделни услуги, но имаме клиенти, които първо купуват тях и след като останат доволни, взимат и IT услугите.

Технологиите навлизат все повече в ежедневието и това плаши доста хора. Те се страхуват, че ще загубят работата си...

Мисля, че технологиите на ServiceNow помагат на хората да работят по-добре, да са по-продуктивни и концентрирани. Ние им съдействаме с автоматизацията и канализирането на скучните и повторяеми задачи и ги оставяме да работят това, за което са назначени. Предлагаме иновативни неща, но се стараем да ги правим така, че хората да ги възприемат по-лесно и да могат да ги използват от самото начало. При по-старите платформи въвеждането им беше краят на пътешествието. Отнемаше по шест месеца да я опишеш, шест месеца да я направиш и шест месеца да я внедриш, а бизнесът вече се е променил. Ние внедряваме бързо и после добавяме още.

От много време говорите и за това как организациите се променят и насочват към уменията. Какво представлява това?

Традиционната структура е на принципа на екипите и отговорностите. По-новият метод е "матрицата на уменията" или "пазарът на задълженията". Задачите не се разпределят на екипи или отдели, а на хората. Това дава по-голям кръгозор на хората в организацията и служителите могат да представят повече умения, за които работодателят им дори може да не подозира. Някой може да говори български, например, и да знае конкретен език за програмиране. Това може да се окаже от много по-голяма полза за даден проект, отколкото просто да го дадем на съответния екип. Имаме доста клиенти, които искат да променят структурата си по този начин.

Как се отразява това на служителите?

Дава им по-широк поглед върху компанията и възможност да използват умения, които притежават, но досега не са го правили. Може например да си научил френски преди десет години и сега имаш възможност да го използваш. Целта на клиентите ни е дадат повече възможности на служителите си. Така те се чувстват по-свободни и мотивирани, искат да постигнат повече. Когато човекът е оценен за повече умения, той се чувства по-добре и е по-уверен, расте по-бързо и иска да се развива още повече.

Правим проучване всяка година, което разглежда различни предизвикателства в работния процес. Открихме, че хората прекарват два дни от петте работни дни седмично във вършене на едни и същи, повтаряеми задачи. Това важи за всички в почти цялата структура на една компания. Платформата на ServiceNow автоматизира тези два дни и намалява натоварването върху служителите. Това помага на клиентите да предефинират какво е полезно за тях и да реализират дигиталната си трансформация. Мотивира ги да премислят същността си и да си зададат въпроса дали това, което правят вече десет години, все още има смисъл или трябва да се промени. Много клиенти използват платформата ни и за управление на промяната. Защо трябва да се чудиш как да стане това, когато над 5000 клиенти вече знаят как чрез ServiceNow.

За нас хората са в основата на всичко и автоматизацията, машинното обучение, изкуственият интелект, чат ботовете са методи как да им помогнем да станат по-добри.

Може ли да дадете примери в ежедневието?

ActivTrades и Raiffeisen Bank са от компаниите в региона, които използват платформата точно за това и където нашите партньори ITCE подпомагат тази промяна. GE използват платформата ни за управление на поддръжката и много други дейности. Възможностите излизат отвъд класическите IT функции и могат да се нагаждат според нуждите на клиентите. Променя се действието – една компания върви от реактивно решаване на проблемите към проактивно и предвиждане на предизвикателствата.

Споменахте дигиталната трансформация, която е актуална тема сега. Как една компания може да знае дали е поела по правилния път и дали е извършила своята трансформация правилно?

Първо, трябва да дефинираме какво е дигитална трансформация. За нас това е да прегледаме какво е ядрото на дадената функция, HR, IT или нещо друго. След това е продължителната иновация и промяна. Смисълът не е да въведеш нещо и да не му обръщаш внимание десет години. Пътешествието е постоянно. След като предефинираш ядрото, трябва да го развиваш постоянно, да го надграждаш. Трябва да се използват новите данни, да се анализират и да се мисли за развитието и в бъдеще.

На практика може би е по-правилно да се каже, че не става дума за бъдещето на работния процес, а то вече е настояще.

Да, бъдещето е сега. Често говорим как хората могат да пропуснат бъдещето, докато са твърде съсредоточени в старите системи. За нас като компания то не е заплаха, защото ние мислим напред и затова ни избират клиентите. За нас хората са в основата на всичко и автоматизацията, машинното обучение, изкуственият интелект, чат ботовете са методи как да им помогнем да станат по-добри. Ключовата причина е, че успяваме да го направим бързо.

Кое е най-голямото предизвикателство, което трябва да решите, за да постигнете това?

Най-голямото предизвикателство е растежът ни. Предизвикателството за нас е да намерим подходящите хора, които да се присъединят към нас. Имаме много различни роли, защото се занимаваме с много различни неща. Това отнема време. Автоматизирали сме целия процес по навлизане на новите служители, за да е максимално бързо и лесно и да могат да започнат да работят пълноценно още от първия ден и да са щастливи.

За нас е много важно ние да привличаме хората. Държим на разнообразието и искаме служители с най-различни истории, умения и гледни точки. Търсим истински хора, държим те да са себе си и да не да се преструват на нещо, което не са. Това създава по-приятно и атрактивно място за работа и културата на компанията е свободна и отворена. Така хората са щастливи и работят по-добре. Комбинираме начина на мислене на стартъпите, но с малко по-узрял подход.

Имате ли някакви по-конкретни планове за България?

Искаме да увеличим присъствието си. Нашият официален партньор тук са ITCE, които организираха събитие за наши настоящи и потенциални клиенти, с които се срещах по време на престоя си в София. Регионът е важен за нас и със сигурност ще се върнем отново.

Кои са ITCE?

ITCE е партньор на ServiceNow за 16 страни в Централна и Югоизточна Европа и единственият акредитиран партньор в България от 2014г. насам.

Компанията ITCE притежава над 20 години опит в извършването на консултантски услуги, обучения и сертификации. ITCE развива услуги за изграждане на стратегия и максимизиране на ползите от ServiceNow, внедряване на платформата и предоставяне на акредитирани ServiceNow обучения по официалните програми и сертификационни пътеки.

Пол Харди е човек на динамиката. След като завършва компютърни науки в колежа по технологии в Брайтън, Великобритания, решава, че иска да се отдаде на пътувания и сърфиране. Страстта му обаче да комуникира с хора и да им помага, постепенно го отвежда в ИТ индустрията, където той стартира кариерата си. Днес той е част от екипа "Иновации" на ServiceNow за Европа, Близкия изток и Африка.

ServiceNow разработва широк набор от облачни услуги за корпоративни клиенти, чрез които те да могат да управляват по-добре различни аспекти на своя бизнес. Платформата, създадена от основателя Фред Лъди за управление на IT елементите на една компания постепенно расте и се развива и до HR, обслужване на клиенти и други. Постепенно ServiceNow се насочва към промяната и подобряването на работния процес в компаниите с автоматизиране на процесите и улесняване на ежедневните задачи на служителите. Днес компанията помага на клиентите си да променят цялата си структура в полза на уменията, които служителите им притежават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дигитални модели

Дигитални модели

... and the livin' is easy

... and the livin' is easy

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK