Големият Приц

Президентът на Световния съвет по психотерапия д-р Алфред Приц за депресията като епидемия

Д-р Алфред Приц е психотерапевт, ректор на университета "Зигмунд Фройд" във Виена. От 2005 г. е президент на Световния съвет по психотерапия и оглавява Европейската асоциация по психотерапия. Д-р Приц беше в София по покана на магистърска програма "Артистични психо-социални практики" в НБУ. В своята публична лекция, озаглавена "Депресията – новата световна епидемична вълна", той говори за депресията като за болест номер едно от значимите заболявания в света днес и посочи глобализацията като основен заподозрян. Алфред Приц не е привърженик на лекарствата, но вярва в ефективността на психотерапията при справянето с депресията.

Как да разпознаем депресията, как изглежда клиничното й лице?

Лицето на депресията има много гримаси: физически и емоционални. Физическото измерение включва умора, дълго спане, но в други случаи много кратък и неспокоен сън, понякога мускулни болки, болки в гърба, главоболие, атонично лице.

Емоционалната страна е белязана от усещането "нищо не струвам", чувството на безсмислие, самота, пълна безперспективност или безполезност на извървяния дотук път.

Кои са най-честите причини за депресия?

Тя може да тръгне от някаква емоционална болка, причинена от приятели, колеги, партньори и други хора, с които сме свързани. Няма генерално отделима причина. Но депресията се появява и когато не успяваме да постигнем целите, или когато се отдалечаваме от онова, което сме конструирали в главата си за себе си. Малка група засегнати имат депресия, причинена от биологична дисфункция като болна щитовидна жлеза, някои форми на рак, биполярни или монополярни разстройства.

В подобни случаи причините са биологично обусловени. Можем да говорим и за специфичен обществен климат, способен да предизвика депресивни състояния.

Какво я прави по думите ви едно от най-значимите медицински състояния на нашето време, при това с епидемични мащаби?

Никой не знае точните причини, но теории има много. Поради широкото разпространение на депресията по света може да се смята, че тя е предизвикана от бързите промени през последните 50 години. В днешно време се чувстваме много малки в този свят на повсеместна глобализация на стоки, идеи, контрол.

Кои са най-често срещаните погрешни схващания за депресията, грешките, които хората правят в подхода си към този проблем?

Депресията често не е разпознаваема сама по себе си, а е маскирана под физически симптоми. И когато се появят депресии като социално заболяване, пациентите и лекарите често са склонни да търсят биологични причини там, където те не съществуват (Например зимната депресия, която често е провокирана от емоционални конфликти, но погрешно се интерпретира като причинена от липсата на светлина.)

Какво трябва да прави депресираният човек?

Трябва да потърси емоционална подкрепа, за да се зареди с нова енергия. Психотерапевтите са специализирани в това да подкрепят потиснати хора. За щастие в някои случаи депресията изчезва сама. Помислете си за самотен човек, който изведнъж се влюбва - депресията си отива. Физическият преглед помага да бъдат изключени или идентифицирани биологични причини за това състояние.

Още от Капитал