Let's Talk About Sex
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Let's Talk About Sex

Let's Talk About Sex

Ако Шели Варод беше министър на образованието, "Историята на "О" щеше да е в списъка на задължителните четива

Ива Рудникова
8019 прочитания

Шели Варод (33) e треньорка по секс. Това означава, че освен своя sin city вид тя има докторска степен в специалността човешка сексуалност/сексология. Учила е актьорско майсторство, психология и психодрама. След две години ще получи лиценза си за семеен консултант.

И все пак не дипломите по стените на дома й в Лос Анджелис я правят човека, който ще ви отговори на "всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате". Освен че е информирана и открита, Шели говори с охота и обича хората. Като бонус познава България и нравите тук.

Родена е в Израел, а от 13 години живее в Америка. Обича да се храни в добри ресторанти и да гледа филми, но напоследък никак не й остава време, защото учи непрекъснато. Има "странния навик" да поддържа връзка с всичките си бивши приятели.

Не смятате ли, че психологията, отношенията между половете и сексуалното образование са базово познание, задължително за всеки, дори да не е бил в университет?

Сексуалното образование за деца и тийнейджъри трябва да бъде задължително. Повечето родители не знаят как да въведат децата си в темата за секса. Децата понякога също изпитват неудобство да задават на родителите си въпроси за секса и си набавят информация чрез връстници или от интернет. Единственият проблем с тези канали е, че така рискуват да получат грешна представа, която да им попречи впоследствие да развият здравословен сексуален живот, пълен с наслада. Нали не искате един хубав ден да чуете, че 14-годишната ви дъщеря е забременяла или че 16-годишният ви син е пипнал херпес? Значи без значение колко стеснителен сте като родител, говорете с децата си за секса или им купете подходящите книги. Те трябва да знаят за използването на контрацептиви, как се казва НЕ, когато не искаш да правиш секс, и дори как да избегнеш или да споделиш за сексуален тормоз.

Представете си само -  ако толкова много възрастни са объркани по темата за секса и имат купища въпроси, какво остава за децата. С порастването и напредването на възрастта винаги се появява нещо ново, което откриваме по отношение на нашата сексуалност, затова е хубаво да се отдаваме на любопитството си, да научаваме и практикуваме нови неща.

Каква е същината на вашата професия?

Моята специалност е сексуалността. Като секс инструктор вярвам, че една от ключовите съставки за щастлива връзка е сексът. Колкото и да се обичате и разбирате през годините с вашия партньор, задоволителният и вълнуващ сексуален живот ще ви направи още по-щастливи. Освен че ни носи удоволствие, сексът усилва интимността на много нива, сближава. Да не говорим за благотворното му въздействие върху здравето и външния вид – освобождава напрежението (това включва и самозадоволяването), подмладява, изгаря калории и укрепва имунитета.

Като секс треньор моята цел е да съживя или направя по-пикантен сексуалният живот на двойката и да помогна и на мъжете, и на жените да преодолеят задръжките и проблемите, свързани с тяхната сексуалност. Понеже в нашите общества мъжествеността се измерва и по подвизите в леглото, това потиска много мъже или ги спира да признаят несгодите и да потърсят помощ. Жените сякаш са по-отворени за такива разговори.

Кои са най-важните фактори за пълноценна здравословна връзка?

Лично аз вярвам, че знанието е ключът към успешната връзка. Пълноценната връзка лежи върху интимност, любов и общуване. Интимността е много важна за хармонията на двойката и сексуалния живот.

Тя започва и завършва с едно единствено нещо - докосване. И не говоря за сексуално докосване, а за жест на близост – хващане за ръка, целувка по устните, прегръдки.

С какви проблеми идват двойките при вас?

Двойките, които търсят секс треньор, обикновено имат или физически проблеми, като преждевременна еякулация, или проблем с ерекцията при мъжете или болка по време на половия акт и сухота при жените. В тези случаи винаги ги препращам към лекар, за да сме сигурни, че са здрави и всичко друго е наред. Когато се убедим, че няма по-сериозен физически проблем, вече може да се съсредоточим върху психичното им състояние и причините за описаните оплаквания.

Двойките търсят секс треньора и за да се научат как да разнообразяват сексуалния си живот или да подклаждат страстта. Те имат нужда от информация как да направят нещата по-интересни и хармонични.

И? Какво точно прави специалистът? Колко продължава терапията, как протича?

Секс треньорът се опитва да разреши проблемите на клиентите в няколко сесии. Ако те са по-сериозни или произтичат от някакви случки в миналото, може да ги изпратим при психотерапевт за по-дълга работа.

Какви са цените за секс обучение в Лос Анджелис?

Между 120 и 300 долара на час.

Колко искрена е Америка, когато става дума за секс? Съществува известно противоречие: в тази страна тригодишно момиче може да бъде обвинено в сексуален тормоз, защото е прегърнало съученик, в същото време виждаме навсякъде полуголи, обсебени от секса момичета, колежанката с леко поведение е любим образ, телевизионните шоута налагат този култ.

На отделни места Америка е сексуално разкрепостена, но на други – никак. Да, имаме секс списания и страхотни секс шопове. И, да, гледаме секс по телевизията, или поне ни го внушават. Все повече сериали показват гей двойки и това е супер. В същото време в тази страна имаме огромни проблеми със закона и всяко посегателство от сексуален характер, дори най-невинното, ще ви вкара в дефиницията на извършител на сексуално престъпление. Законът все още не прави разлика между деца, които експериментират чрез "сексуална игра" (което всъщност е много здравословен стадий от сексуалното развитие на всяко дете), и хора, които имат отношения с малолетни. Sexting (това е изпращането през мобилния телефон на голи снимки, може и твои собствени, или на каквото и да било съобщение със сексуално съдържание) също е много разпространено сред тийнейджърите в Щатите, но за това те могат да бъдат арестувани по обвинение, че притежават детски порнографски материали. Няма значение, че снимките са били направени от самите тийнейджъри и показват собствените им гениталии – те попадат под ударите на закона.

Америка е консервативна и в същото време освободена. И това е много объркващо. Обама отпусна повече пари за по-добри секс образователни програми за тийнейджърите. Идеята е за профилактика на инфекциите, предавани по полов път, и предотвратяване на нежеланата бременност при тийнейджърите. Това е огромна промяна, тъй като старата програма (която не беше ефективна... всъщност беше, но в обратната посока: броят на нежеланите бременности сред тийнейджърките се удвои) беше базирана на полово възпитание от религиозна гледна точка. Силно се надявам, че новата програма ще почива на реалността и ще помогне на тийнейджърите да се предпазват и да растат здрави.

Да поговорим за т.нар. dating – интензивното излизане на неангажиращи срещи, нещо като безспирен кастинг, в който участват всички. В България е друго, всичко е по-сложно. Какви са вашите наблюдения по въпроса?

Много се радвам, че ме питате, защото съм живяла на много места по света, в това число и България, и имам наблюдения. Datе-ването в Щатите е странна концепция – срещаш се с някого, но не си ексклузивен. Напротив – свободен си да излизаш и с други хора. Честно казано, не си падам много по тази концепция. По-скоро бих предпочела хората да се срещат само с един човек за даден период от време и когато установят, че връзката няма да прерасне в романтична, тогава да продължат напред. Искам да дам съвет на всички необвързани в момента жени, които ходят по "пробни" срещи: не си лягайте с него, преди да е имал възможността да ви опознае малко. Преспите ли, играта свършва. Номерът е сърцата да се докоснат преди телата.
В България нещата ми изглеждаха като в Лос Анджелис – в крайна сметка мъжете са си мъже където и да са и тяхната движеща сила са хормоните. Не ме разбирайте погрешно – жените също харесват секса, но мисля, че сме в по-уязвима позиция, понеже, след като спим с някого, сме по-емоционални и склонни да се привържем.

Знаете ли, направи ми впечатление, че в България много голям брой хора са в дълги връзки. Двойките се женят на по 25 и обикновено имат едно дете. А! Също направи ми впечатление, че хората в България са много ревниви, особено момичетата. Предполагам, това се дължи на маниера на флиртуване на българския мъж. Обясниха ми, че изневярата е доста често срещана, но това май е валидно навсякъде. Мисля, че ще бъде страшно интересно да проведа изследване на сексуалните навици в България и в зависимост от резултатите да разработя образователна секс програма за деца и възрастни.

Какви са новите социални трендове по отношение на секса и връзките?

Едно нещо, което вероятно е доста по-често срещано в Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско, отколкото в България, са клубовете за сексуални игри и, разбира се, купищата гей клубове.
Тук в L.A. има клуб за суингъри, тъмници за садо-мазо секс приключения (легализираха ги наскоро, организирани са много добре) и дори клубове за секс игри, където двойките идват, за да си разменят партньорите, да се позабавляват с танцьорки на кол или с BDSM аксесоари (клетки, кръстове, камшици и пр.)

Тези клубове дават шанс на двойката да направи по-пикантен сексуалния си живот. Там хората могат да експериментират с нови сексуални занимания, които дори да доведат до нов секс лайфстайл.

Какво е отношението ви към изневярата?

Не съм най-вдъхновеният защитник на моногамията и въпреки това не приемам изневярата. За мен тя е равна на лъжа. Ако сме избрали да бъдем в сериозна връзка, нека да се уважаваме взаимно и да избягваме изневерите. Ако си знаете, че сте човек, който не може да устои на сексуални изкушения, не си играйте с огъня. Не се поставяйте в такива ситуации. Ако сте типът, който не харесва идеята, че ще прави секс до края на живота си само с един партньор, тогава не фиксирайте връзката. В днешния свят има много опции – срещи без обвързване, отворена връзка или суингърски лайфстайл (размяна на партньорите). Повярвайте ми, много хора, мъже и жени, са точно като вас. Ще ги намерите, стига да сте честни със себе си и с тях.

Какъв е идеалът ви за връзка?

Хармонична връзка с мъж, с когото се чувствам обичана, секси и не мога да спра да се смея. И когато съм далеч от него, сърцето ме боли. Представям си се с мъж, който ще ме мотивира да успявам в нещата, с които се захващам, който ще ме утешава, когато съм тъжна, и няма да се страхува да ми даде свобода. Това е мъж, който обича да изучава, да пътува, да купонясва и да прави много секс.

Шели Варод (33) e треньорка по секс. Това означава, че освен своя sin city вид тя има докторска степен в специалността човешка сексуалност/сексология. Учила е актьорско майсторство, психология и психодрама. След две години ще получи лиценза си за семеен консултант.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  borimechka avatar :-|
  Bear Force One

  Прегледах набързо профила на Шели в IMDB.

  Вече си имам любима роля:
  Unstoppable, 2004 - Female prisoner

  Shame on you, Light ;)

 • 2
  prismehulnik avatar :-|
  Присмехулник

  Тази плеймейтка май е решила да направи кинти от собствената си полигамия. Като гледам снимката определено може, но не и с приказки.
  Или пък, ако е толкова уверена в способностите си, нека да отиде да обяснява на латиносите или на чернокожите в ЕлЕй за сексуална култура и хигиена. Много бързо ще се върне по ВИП-клубовете :)

 • 4
  jrk1479305533511075 avatar :-|
  Симона Станева

  ако може да си сменя коментара, аз го докладвах, бих искал този да е моя нов:
  Много е тъпо в Америка според мен - може и да има всичко ама е крайно скъпо, пък и тук в България си имаме същото, че и повече на по-ниски цени. Например аз съм от Благоевград и тук си имаме секс магазин с огромен набор от продукти има за каквото еротично ми дойде на ум да си купя. Ходя редовно всеки месец до там и съм винаги усмихнат и доволен като си тръгвам. Сигурен съм, че в страната е пълно с подобни магазини. Не отписвайте Българското само защото е нашо. Чуждото в 90% от случайте е всъщност по-лошо!

 • 5
  jrk1479305533511075 avatar :-|
  Симона Станева

  защо не ми се променя подписа омггг...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK