Моя приятелка изпитваше известни колебания да покаже котката си след първото й посещение при фризьор. Милата 6-месечна персийка страдаше от собствения си ген и се даваше в косми, така че решението беше едно – да се махнат излишните. Новият й вид я превърна в екзотика и собственичката й не беше сигурна дали да я покаже така пред обществото, или да премълчава съществуването й, докато не възвърне формата си на пухкаво топче. Така стилизираната котка стана повод за събития в стил Гетсби – смях и забавление на неин гръб. И все пак тя беше очарователна с новия си перфектен силует. Въпросът е благодарение на кого?
Владислав Мичев, 36-годишен, отраснал в квартала до Централна гара, отвръща на предложението ми да се видим уклончиво. В крайна сметка приема. Откривам мястото лесно – веднага щом мина кръстовището на "Ботев" и "Сливница" и видя отдясно магазин с храни за животни, трябва да вляза в двора с бялата метална врата. Там, насред арабската атмосфера на разпадаща се София, ми отваря фризьорът – дребен на ръст, с къса подстрижка и обеца на дясната вежда. Влади работи и живее на едно и също място. В хола му се намира масата за подстригване, тип кухненска, огромен плазмен телевизор, диван, обграден от два големи аквариума с над 10 вида риби, и фотьойл, на който шумно хърка кучето му – американски станфордски териер, напълно сливащ се с дамаската – бяла на кафяви петна.
"Да, има клиенти, които хвалят работата ми, всичко било супер, но казват, че ги е страх да идват заради квартала, не искат да си спрат колата отпред", обяснява Влади, докато пали цигара. Говори с тих и спокоен глас, напълно отговарящ на очакванията ми за човек, който "успява да хипнотизира дори котка". Това е домът му, а не лъскав салон, така че е категоричен – няма да се мести и както се съобразява с клиентите – да работи от 9 сутринта до 9 вечерта според желанията им, така и те трябва да се съобразяват с него, ако са избрали да ползват услугите му. Твърди, че има много хора - "суперизвестни", на които не им пука да спрат с колата си на средата на улицата, да го прегърнат и да му оставят кучето си за час. В петък следобед при Влади откривам дама със записан час за подстригване-поддръжка на кучето си. Пътувала е специално от Сливен, за да осигури сезонния тоалет на Беки, порода ши цу. Беки е тук за четвърти пореден път. Първия път, когато я завели на подстрижка в специализиран салон, така я накълцали, че се наложило собствениците й да купуват специална дрешка, за да скрият пораженията. "Намерих визитка на Влади в един зоомагазин и решихме да пробваме при него. Сега сме редовни, защото той е един от малкото, който не слага упойки на кучетата, докато работи с тях."
Влади се занимава с фризьорство на кучета и котки от 8 години и е самоук. Преди да се посвети на този занаят, за кратко след казармата работи във фирма за гранит и мрамор, подстригва хора и накрая открива магазина с храни за домашни животни. Хрумва му, че заедно с продажбата може да развие и други дейности, свързани с любимците. В началото подстригва в магазина, защото мястото е на две нива и е подходящо, но по-късно се мести в къщата си. "Някои не одобряват, това, че живея и работя на едно и също място, но за мен така е по-удобно. Клиентите също са доволни, защото могат да наблюдават през цялото време любимеца си, да си почиват, да гледат телевизия..." Фризьорът се издържа само с подстригването, макар че работата е сезонна. "Разчитам най-вече на доволни клиенти, които ме препоръчват на други. За мен най-добрият начин е рекламата от уста на уста – така си градя името през годините. С повечето от собствениците на кучета и котки сме вече приятели."
През зимата часовете за кучета са средно по един на ден и са предимно за поддръжка. През лятото са на кръгъл час. Тогава четириногото се подстригва много късо от практични съображения – топлина, замърсяване, спластяване на козината, хигиена. Прическите се правят, първо, според желанията на клиента и второ, според козината на животното – дали позволява определен вид фризура, колко е гъста и пр. Цената е 30 лева – размерът и видът на животното нямат значение. "За мен е все едно дали ще подстрижа едно мъничко, което ще ми се върти и ще ми отнеме час, или едно голямо, което като време за работа ще е повече, но ще е послушно. Що се отнася до котките – те са доста по-трудни, защото са своенравни и в някои салони подстрижката им излиза по-скъпо от тази на кучетата." Повечето клиенти-котки на Влади са персийки – най-спокойните представители на вида. Под ножиците обаче, отново заради хигиената, минават и късокосмести котки – той ги прави "плюшени", защото така "стоят много по-красиви и интересни като руската сива порода". "Една клиентка има в къщата си три котки и макар че са с къса козина, ги подстригва, за да не оставят постоянно косми."
Влади обяснява, че няма правила някои кучета да се подстригват, а други – не, просто защото собствениците са различни типове хора. При него идват от пенсионери до медийни звезди. Някои от тях водят породи, които са напълно нетипични за стилизиране, но са решили, че е нужно. "Има ги всякакви. Случва се да поръчат и по-авангардни прически. Понякога питат за боядисване на кучета, но все още никой не се е престрашил. Ако имат повече време, някои от клиентите лакират ноктите на кучето си."
Ши цу-то, което Влади оформя пред нас в рамките на час, трепери като листо, гледа тъжно с молба за свобода, но преживява послушно съдбата си без агресия. Фризьорът работи спокойно и мълчаливо с Беки. Според него в тази професия най-важно е да се разбираш с животните. "Имам много колеги, които работят само за да изкарват пари, но когато вършиш тази работа заради това, не е същото. Животното го усеща и не мирува, не го успокояваш. Затова се слагат упойките, преди да се пипнат, или ги връзват." Влади няма някакъв специален подход към четириногите, свикнал е, защото винаги е общувал с тях, много ги обича и не го е страх. "Кучетата усещат покачването на адреналина, но когато си предразположен положително, няма как да те наранят. Никога не питам клиента кучето му добро ли е или лошо, независимо дали е огромен ризеншнауцер или дребна болонка." Най-палави са именно болонките, а най-спокойни – пуделите. Малките кучета Влади определя като "доста по-серт". "Ако е едро, то предупреждава, че може да направи нещо лошо. Тогава е хубаво да се остави да си почине за няколко минути. Ако е твърде агресивно, му се слага намордник. С големите е по-лесно, защото разсъждават, малките са по-импулсивни."
Разказва, че наблюдава около тях редовни опити да бъдат отворени места като неговото. "Решават, че могат да изкарат бързо и лесно пари, и това е най-големият им проблем. Когато при мен доведат животно, последното нещо, за което мисля, е колко ще ми платят. Да, парите са нужни, защото с това се изхранвам, но преди всичко се старая да направя кучето добре, клиентът да е удовлетворен. Особено съм щастлив, когато ме препоръчат и ми пишат колко се радват. Може би и затова всъщност успях. Един познат беше направил наблизо салон – работи месец, а после дойде при мен да ме пита къде пускам реклама, защото виждал непрекъснато влизащите и излизащи хора. Аз му казвам – никъде. Никога не се получава, когато искаш само да изкараш пари."

Моя приятелка изпитваше известни колебания да покаже котката си след първото й посещение при фризьор. Милата 6-месечна персийка страдаше от собствения си ген и се даваше в косми, така че решението беше едно – да се махнат излишните. Новият й вид я превърна в екзотика и собственичката й не беше сигурна дали да я покаже така пред обществото, или да премълчава съществуването й, докато не възвърне формата си на пухкаво топче. Така стилизираната котка стана повод за събития в стил Гетсби – смях и забавление на неин гръб. И все пак тя беше очарователна с новия си перфектен силует. Въпросът е благодарение на кого?
Владислав Мичев, 36-годишен, отраснал в квартала до Централна гара, отвръща на предложението ми да се видим уклончиво. В крайна сметка приема. Откривам мястото лесно – веднага щом мина кръстовището на "Ботев" и "Сливница" и видя отдясно магазин с храни за животни, трябва да вляза в двора с бялата метална врата. Там, насред арабската атмосфера на разпадаща се София, ми отваря фризьорът – дребен на ръст, с къса подстрижка и обеца на дясната вежда. Влади работи и живее на едно и също място. В хола му се намира масата за подстригване, тип кухненска, огромен плазмен телевизор, диван, обграден от два големи аквариума с над 10 вида риби, и фотьойл, на който шумно хърка кучето му – американски станфордски териер, напълно сливащ се с дамаската – бяла на кафяви петна.
0 коментара