В очакване на гуру

В очакване на гуру

Свами Шивамурти за това какво е йога, щастие, любов, свобода

16629 прочитания

© Надежда Чипева


След среща с духовен човек на човек му се пишат приказки, но в началото на интервюто Свами Шивамурти задрасква два от въпросите в предварителния ми списък и стъпвам на земята. Дали някога е имала мистично преживяване и какво се е случило след първата й медитация. "Не е тайна, смее се тя. Просто не съм много сигурна какво да кажа."

Носи се подчертано дружелюбно, облечена в гамата прасковено до оранжево, с прозорливи сини очи е и е от хората, чийто поглед леко се взира в далечината през теб, сякаш там вижда нещо хубаво и бяло. И знае всичко, при това отдавна.

Свами Шивамурти идва от Австралия. Родена е в семейство, където се практикува йога. "Това беше част от начина ми на живот, но имах нужда да отида по-надълбоко и да науча повече. Осъзнах, че Индия ще бъде мястото, и просто се случи така, че намерих правилния ашрам." Денят й сега започва в ашрам в Гърция (www.satyanandashram.gr), където стават рано, "после имаме сутрешно песнопение и медитация. След това закусваме и започвам да се срещам с хора. Обсъждаме дейностите с шефовете на различните отдели. Идват и хора отвън, които задават въпроси, свързани с йога". Свами Шивамурти Сарасвати е йога ачаря, т.е. майстор по йога, тук е по покана на Българска йога организация (www.yogabg.com), член е на Международното движение по йога и е от основателите на Европейското йога движение.

Какъв е най-честият въпрос на хората, които идват при вас?

Какво е йога. За всеки човек има различен отговор. Йога е толкова всеобхватна тема. Йога докосва всеки аспект от живота ни. Отговорът на въпроса какво е йога зависи от това кой пита и трябва да намериш начин да отговориш - начин, по който ще те разберат и оценят, и начин, който ще може да ги напътства във всяка ситуация на живота.

Как намерихте вашия учител?

В Индия, когато посетих ашрама му. Постоях там известно време и, когато срещнах Свами Сатянанда, разбрах, че той е моят гуру. Беше мигновено.

Какво е медитация?

Думата медитация има две значения. От една страна, това е техника, която упражняваме, за да постигнем състояние на медитация, така че второто й значение е състояние на ума. Имаме десет състояния на ума - отпуснато, концентрирано, но след тях е медитативното състояние на ума. Медитацията е техника, която с течение на времето ни позволява да влезем в това медитативно състояние, където сме повече в контакт със себе си.

Как разбираме, че сме намерили точния учител?

Мисля, че в началото е добре да се опитва с различни учители, за да прецениш кой тип те устройва. Важно е ученикът да е в хармония с учителя. Дори и когато учителят е много добър, може да не си пасне с някого, затова е хубаво да се огледаш, да опиташ с различни учители и когато това пасване се случи, всеки го разбира. И това е човекът за теб.

Има ли псевдошколи и учители?

О, да, много. Особено днес, защото йога навлиза с такава сила в различните общества в света, че в много сфери става бизнес. Наричам това йога от супермаркета - изскача отвсякъде. Много от тези учители нямат традиция зад гърба си и човек трябва да бъде внимателен. Мисля, че е важно да се свързваш с учител по йога, който има духовна традиция зад себе си. Тази традиция удържа и самия учител порядъчен. Традицията е от стотици години, тя е изпробвана и това е важно.

Бихте ли описали учението си?

Сатянанда йога е базирана на философиите Самкхя, Веданта и Тантра. Свами Сатянанда и преди това неговият гуру Свами Шивананда са изследвали древните ръкописи и ни предават същественото за този момент учение, като го вместват в лесни за научаване практики. Когато всеки гуру влиза в ролята си на гуру, трябва да открие от какво се нуждаят хората и да представи древните истини по достъпен начин.

От какво се нуждаят хората?

От спокойствие на ума. От баланс.

Ще ни дадете ли някаква техника?

В Сатянанда йога акцентът е върху осъзнаването - дa станеш свидетел на това, което се случва в собствения ти ум, и на това, което става около теб. Щом се научим и започнем да наблюдаваме какво се случва в ума ни, той просто се успокоява и действа с по-малко страхове, задръжки, комплекси. Когато си с нагласата на свидетел, поставяш дистанция между себе си и ума. Така развиваш определена неприкосновеност, която те успокоява, докато ти се идентифицираш повече с наблюдателя, който е самото ти съзнание. То е отвъд тялото, умът и чувствата.

Другата важна част от Сатянанда йога е начинът ни на живот. Много се набляга на това да вземеш уроците от класната стая и да ги пренесеш в начина си на живот. Не е достатъчно само да ходиш на уроци по йога. Човек има нужда да ги преведе във всекидневието си, за да постигне максимална полза. Това е един от основните завети на Сатянанда йога.

Каква е вашата мисия?

Моята мисия е да следвам мандата, даден ми от моя гуру - да въведа йога в Гърция и да разпространявам посланието навсякъде по света, където е пожелано.

Имате ли послание за нас?

Не, просто дойдох, за да споделям йога с различни български ученици.

Само една мисия ли има човек в живота си?

Не мисля така. Например в живота си моят гуру е имал мандат да разпространява йога от врата на врата и от бряг до бряг, което той е и правил – пътувал е обширно по света, основани са много ашрами и йога центрове. Когато постигна всичко това, той го остави зад себе си и последва мисията да сподели със съседите си онова, което му е дадено. Така започна да помага на хора в неравностойно положение от съседните райони, като им осигурява образование, облекло, философия, добри морални стойности...

Щом той е гуру, кой му възлага мисии?

Той е гуру, да, и приема мисиите си, както казва, в дълбоки състояния на медитация.

Какво е свободата?

Според моите разбирания свобода е, когато преминеш отвъд ума, разумът ти е спокоен и те остави свързан с източника ти. Това е свободата.

Какво е любовта?

[Изговаря думата на български и се усмихва загадъчно.] Любов... Доста прилича на това, което моят гуру ми е казвал. Звучи така: "Любовта е постоянно спомняне за любимия." Да бъдеш винаги осъзнат за човека, когото обичаш.

Знаете ли други български думи?

Благодаря. Моля.

Моля, опишете щастливия човек.

Щастлив човек? Някой, който е в мир със себе си, с чиста съвест, слуша гласа на съвестта си и действа според него, свободен е от вина, страх...

Какви са основните ви принципи в живота?

Първото, което ми идва наум, е да бъдеш верен на себе си.

Какво, мислите, е бъдещето на нашата цивилизация?

Положително настроена съм.

Не се притеснявате от предсказания за наближаващ край?

Повечето от тях са базирани на прочити на календара на маите, който свършва през 2012 г., но календарът на ведите, който е много по-стар, продължава доста след 2012-а и не се споменава нищо за края на света.

Къде е най-добрият ашрам в света?

Не бих могла да кажа. Всеки ашрам има своя собствена красота. Разбира се, аз много обичам да ходя в ашрамите в Индия, при моя гуру. Много съм запалена и по моя ашрам, защото живея там - познавам хората и разбирам системата. Всички ашрами предлагат спокойно отношение и възможност да се презаредим. Мисля, че ако човек има нормален начин на живот, може да прекарва в ашрам по две седмици в годината.

Духовните учители, които идват в България, често казват, че тук има по-специална енергия. Вие почувствахте ли я?

Вчера броих колко пъти съм идвала тук - около двадесет за различни дейности, свързани с йога. Очевидно чувствам, че има нещо специално в хората тук. Те са много отворени и сърдечни. Комбинират добре и двете страни - логиката и интелекта със сърцето. Това не се намира много лесно, защото хората обикновено действат по единия или по другия начин. Също така откривам, че българите са много невинни, което е чудесно качество.

Невинни?

Особено в духовния живот.

Защо няма ашрам тук?

Не зная. Представям си, че ще има в бъдеще, когато човекът се появи. В нашата традиция препоръката трябва да дойде от нашия гуру. Когато той почувства, че моментът е дошъл, тук може да се основе много красив ашрам. Има толкова много българи, които практикуват йога, така че ще е чудесно да има и в тази страна.

След среща с духовен човек на човек му се пишат приказки, но в началото на интервюто Свами Шивамурти задрасква два от въпросите в предварителния ми списък и стъпвам на земята. Дали някога е имала мистично преживяване и какво се е случило след първата й медитация. "Не е тайна, смее се тя. Просто не съм много сигурна какво да кажа."

Носи се подчертано дружелюбно, облечена в гамата прасковено до оранжево, с прозорливи сини очи е и е от хората, чийто поглед леко се взира в далечината през теб, сякаш там вижда нещо хубаво и бяло. И знае всичко, при това отдавна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


42 коментара
 • 1
  eugene_semenov avatar :-|
  Евгений Семьонов

  според древни индийски текстове, жена не може да бъде Гуру или Йога Ачаря! сега йога е голям бизнес / това е

 • 2
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Ала бала,спрях да вярвам на простотиите им от доста време.

 • 5
  lens avatar :-P
  Трубадурите

  когато хората не разбират нещо, или някой изглежда различно от тях самите и техните разбирания, бива отхвърлян веднага и осъден без капка милост, на такива хора им викат невежи. и за вас има спасение, но то е тук и сега :)

 • 6
  eugene_semenov avatar :-|
  Евгений Семьонов

  До коментар [#5] от "lens": в този конкретен случай говорим само за една поредна лже-гуру-бизнес леди от Австралия.
  По света има десетки хиляди подобни.

  Ведическа култура, йога - не се продава за пари. Всичко това е дар на Бога. Тези знания се предават от Гуру към учениците (парампара) - БЕЗПЛАТНО! Всички "Гуру", които искат нещо от вас са измамници, а техните ашрами са обикновени фирми за измама на глупави хора от Запад.

  Същото важи и за йога-учители.
  Същото важи и за църквата, която не може да слага такса за кръщение на едно бебе, а трябва да очаква пожертване от вас, размер на което зависи от вашата преценка и финансовите възможности. Дори ако нямате пари, нямат право да ви откажат. Не Бог измислил пари, а хората! Всичко е объркано в този свят заради деградацията на хората, така е. Welcome to Кали Юга!

 • 7
  photogal avatar :-|
  photogal

  Не разбирам няма ли някаква цензура в този сайт срещу едноклетъчни изказвания. Моля ви, екипа на Капитал, направете нещо по въпроса- нещата стават грозни...Честно казано, по реакцията ви в случая, аз лично, като потенциален клиент ще преценя струва ли си да чета вашия вестник

 • 8
  photogal avatar :-|
  photogal

  Под едноклетъчни изказвания визирам първите четири коментара

 • 9
  photogal avatar :-|
  photogal

  извинете- втори, трети и четвърти коментар. Първият- това си е негово мнение...:)

 • 10
  eugene_semenov avatar :-|
  Евгений Семьонов

  До коментар [#9] от "photogal": не е мнение - вижте Махабхарата и Упанишадите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал