Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Казвам се Алекс и съм сериалохолик.
Всичко започна преди няколко години, когато попаднах на пилотния епизод от първия сезон на Stargate SG-1 – sci-fi сериал и почти религия (честно, няма такива фенове) за десетки хиляди хора. Някои от тях са минали отвъд ръба. Положението не е чак като с някои от феновете на Star Trek, които чат-пат се обличат и говорят като клингони (раса агресивни войнолюбци от съседна галактика), но пак е доста сериозно. Задълбалите във вселената на Stargate не просто знаят имената на всички герои, но и правят тежки анализи с референции към различни религии и популярни митове. Има и такива, които знаят няколко думи на гоа-улдски ("Крий" - внимание, и "Пел-так" - контролна зала в един от ниските класове космически кораби, в случай че ви е интересно), но като цяло това е изключение. Сериалът е десет сезона по има-няма 20 серии на сезон, общо 211. Всяка е по точно 40 минути, което прави общо над 140 часа як, забавен, на моменти доста дълбок и красив филм. Няма протяжни и неубедителни психологически драми, добрите са много добри, лошите са направо зли, ама всичко не е толкова наивно, както звучи, като го написах сега. Ако не сте го гледали, трудно ще го разберете, а ако сега започнете да го гледате отначало, едва ли ще ви хареса. Все пак първите серии са от 1997 г. и вече са малко като онази телевизия, по която дават стари, предимно черно-бели филми. Забравил съм й името, защото откакто наблягам на сериали, практически не гледам телевизия - сам съм си програмен директор.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
4 коментара
Е този сериал мога да го гледам по хиляда пъти сяка серия без да ми умръзне супер е ...
---
Сериялите ги правим в Холивуд, не са отделни от нас, както и рекламите и електронните игри и много неща за които просто не мижеш и да си помислиш че са неразривно свързьани с нас, затова сме ИНДУСТРИЯТА ...
---
Сега преди Канадските и тн да се събудят и да възроптаят да кажа, да снимаме и в Канада, Австралия, Нова Зелкандия, Европа, ниското ниво работа се прави в тези държави, защото работната ръка е евтина за ниското ниво работа, иначе хората които всъщност осъществяват това са в/от Холивуд ... въпреки че повечето пътуваме постоянно и като мен живееме постоянно на поне две места в света ...
Само чакаме тва недоразумение Stargate Universe да приключи жалкото си същестувание, за да се върне шоуто към гледаемите си варианти.
Този сериал за първи път го чувам.
И не бих се занимавала с него просто защото тематиката /фантастика, галактики и извъземни/ не ми харесва.
Нито пък Стъклен дом гледам. Даже не съм се пробвала да го гледам.
Не се захващам със сериали, защото водят до пристрастяване или в по-мекия вариант до пълна загуба на време.
Сериалите наистина са зарибяващи и с времето започваш да гледаш все повече неща. Аз не съм фен на фантасиката, но наскоро започнах да гледам Fringe например и ми хареса. Не мисля, че имам малко контакти с приятели или пък ми липсва нещо осезаемо в живота. Напротив, имам семейство, дете. Хубавият сериал е като хубавият филм, само че по-дълъг. А "стъклен дом" е много добро начало за българските сериали, доста високо вдигната летва. В Щатите всяка седмица излизат сериите на поне 50-тина сериала (може и повече, не знам точната бройка), в България сега се започва, не може да се сравняват нещата. Пък и двата ни бг сериала -Стъклен дом и Столичани в повече са обикновено житейски и насочени към всички зрители, а сериалите в Щатите са лекарски, полицейски, тинейджърски, за духове, за паранормални явления и т.н. тоест ако на мен ми харесват приемрно лекарските сериали няма да бъда толкова впечатлена от Столичаните примерно.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.