Тесни и широки

Проблемът с шрифтовете и други истории

В момента консумираме шрифт. Правим го толкова постоянно, че трябва да ни се напомня, за да не спираме да го забелязваме. Дизайнерите и типографите, с които разговаряхме, са единодушни, че най-често грешим, като не обръщаме внимание на малките букви. Така пропускаме да видим, че напоследък сме обградени от надписи с главни букви и със смалени главни букви, вместо с главни и малки. Това е характерно за руските шрифтове, а не за българските, но явлението вече е масово у нас. Иначе в българската кирилица малките букви се изписват по различен начин от главните и някои имат ченгелчета нагоре и надолу (ascenders и descenders). Тези дребни елементи улесняват визуалното възприемане, защото позволяват на окото да се движи нагоре и надолу по извивките на буквите.

От шрифтовете зависи дали и как ще усвоим дадена информация. Те се правят бавно, прецизно и дълго. Процесът е индивидуален, но най-често се започва с едно начертание, което прилича на тесни и широки редове. Следват месеци работа, анализи върху буквите, техните съчетания и всеки малък детайл.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън
  • - 6
  • + 21

  Повърхностна статия, не е споменато най-важното. А именно, че проблемът го има защото българската държава не е заявила и платила да има отделна българска кирилица в стандарта unicode и за това ползваме руската. Ако го беше направила и arial и helvetica щяха да имат и руска, и българска кирилица. Сега по стандарт има само руска.

  Не е лошо и да се спомене и това, че така наречената "българска" кирилица всъщност е руска - това е кирилицата от реформата на руския цар Петър, от която в последствие руснаците се отказват и се връщат към традиционната кирилица, която пък е по-скоро българска по произход, макар че нея сега наричаме руска . Иначе Спор няма, че сегашнага българска е по-красива и четивна.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  borimechka avatar :-?
  Bear Force One
  • - 5
  • + 5

  Вероятно, когато разглеждаш Лайта, този текст и картинките изглеждат доста по-адекватно... Така наистина е трудно да разбереш какъв е смисълът.

  Между другото, мисля, че скоро болгарицата (с малкото т като m) ще отмре съвсем. И никой, освен едни 20-тина художници с бради от Академията няма да забележи липсата.

  Нередност?
Нов коментар