🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хамбар на ръба

Тази къща, разположена сред прекрасната природа на Съфолк, Източна Англия, е впечатляваща по няколко причини. Очевидно стряскащото решение да е бутната на ръба на хълма е една от тях. Точно половината от дългата 30 метра постройка виси в безтегловност над тучна ливада. Структурата балансира върху централна бетонна колона, като частта, разположена върху земята, е изградена от по-тежки материали от тази във въздуха. Традиционната форма на хамбар и металното покритие са пряко заимствани от местните архитектурни практики. Всичко останало от външния вид на къщата е подчинено на функцията й вътре. А именно – да приюти четири спални, хол и трапезария, като предложи триизмерна гледка към прекрасната природа наоколо. Тук се намесва интериорът – другата впечатляваща характеристика на тази уникална постройка. От входната врата се влиза директно в кухнята и трапезарията. Сигурен намек, че гостите, добрата храна, виното и заседяването на много хора около масата са на почит в този дом. Следват четирите лични пространства, или спалните, като всяка е различна от другите и обособена в свои цветове. Някъде между тях, по протежение на коридора, се крие таен вход със стълби, който води директно до поляната под къщата. В самия край на "хамбара" е холът, мястото за четене и сбирки. Килимът е всъщност прозрачният стъклен под и това, което се вижда, е трева, люлка, жаби... Всички прозорци са решени от пода до тавана, което вкарва обилно количество естествена светлина и природа вътре.

В интериора преобладават дървеният материал и холандският дизайн, който взима превес с мебели на Хела Йонгериус, Инеке Ханс, Герит Рийтвелд и студио "Макинк&Бей". Мястото е уютно и удобно, съобразено така, че в него да се чувства комфортно както компания от двама, така и от осмина.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар