Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Тайната градина

Монтесори, ЦДГ и Валдорф – теория и практика

©  Цветелина Белутова

Когато избирахме къде дъщеря ни ще прекарва голяма част от времето си през следващите четири години, първо пробвахме най-близкото и удобно за нас място, с хубава база и голямо пространство. Решихме да не бъдем предубедени и да дадем шанс на традиционната детска градина въпреки притесненията си относно метода на обучение и подхода към децата (може пък да случим на отдаден педагог, който обича децата и работата си). Не се получи. Като родител така и не повярвах в принципите и практиките, на които държеше персоналът. Детето ми явно усети моето колебание и неодобрение и също не хареса, меко казано, градината. При втория опит първо се вгледахме в нашето дете – какво обича да прави, какво го радва и успокоява, как опознава света. После започнахме да търсим детска градина, като вече се интересувахме от ценности, отношение към детето, среда, философия и методи на работа. Тези отправни точки в търсенето ни помогнаха да намерим най-прекрасното място за дъщеря ни.

Във вашия случай изборът вероятно ще е друг, но най-важен остава въпросът какво е вашето дете и къде би се чувствало най-добре. За да ви улесним, обиколихме една обикновена и две по-различни градини в София и се поинтересувахме от школите и философиите, които се прилагат там.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 6
    • + 16

А после всички отиват на училище. За някой ще е шок май.

Публикувано през m.capital.bg

Нередност?
  • 2
    neuro avatar :-|
    neuro
    • - 4
    • + 27

Да, после отиват на училище и .., и е крайно време да се появят този вид училища, които странно, но все още не намират почва в БГ. А всеки иска детето му да учи и се развива в нормална и стимулираща обстановка. Нашата дъщеря сега завършва 8-ми клас във Валдорф училище (в Будапеща). Просто не може и да става сравнение с т.н. "обикновени" държавни школá. (тук тях ги наричат "прусашки"). особенно показателно е желанието с което децата ходят в тези училища. В Унгария има няколко дузини Валдорф / Щайнер училища напълно и пълноценни интегрирани в образователната им система, и броят им расте.

Нередност?
  • 3
    lil_alex avatar :-|
    lil_alex
    • - 32
    • + 27

Не бих си дала детето във Валдорф-училище. Вижданията на Рудолф Щайнер са сектантски. Всъщност децата строят къщи за джуджета, защото Щайнер сам е вярвал, че има духове-гноми в гората. Той е и автор на евритмията, вид танц, вдъхновил познайте кой български духовен водач, нарекъл своя танц Пан-евритмия.

Интересно как това дете на 13 няма да може да решава абстрактни задачи, да съставя и решава уравнения или геометрични задачи, защото още не му се е включил интелектът. Или ще си продължава във Валдорф-гимназия, където също нищо няма да учат, а после ще влезе в Университета на Атлантите, където се учи офталмология на третото око и история на преражданията на Далай Лама.

Нередност?
  • 4
    neuro avatar :-|
    neuro
    • - 3
    • + 20

Ами не си го давайте детето във Валдорф училище, lil alex.
    " Вижданията на Рудолф Щайнер са сектантски..", "..нищо няма да учат", и т.н. - клишета, които говорят за пълно непознаване на Щайнер подхода и този вид училища. Аз говоря от личен опит. By the way, дъщеря ми съвсем спокойно си взе изпитите за езикова гимназия и си "решава уравнения и геометрични задачи.."

Нередност?
  • 6
    rayak avatar :-?
    rayak
    • - 2
    • + 13

Браво и поздравления за Капитал Лайт, че сте писали по темата за алтернативното образование! За Монтесори е обяснено много хубаво. За Валдорф малко не е дообяснено, ама пак е нещо :) Ако човек се интересува може и сам да намери в интернет тонове информация. Има страшно много известни личности, които са завършили училище с една от тези две педагогики. Много холивудски актьори и творчески личности са завършили и си пращат децата във Валдорф, докато доста извесни бизнес и ИТ хора, вкл. известни политици са завършили Монтесори.
    http://www.whywaldorfworks.org/documents/1_article_RenewalGrads.pdf
    http://www.dailymontessori.com/montessori-articles/famous-montessori-educated-people/

Нередност?
  • 7
    gerganche avatar :-|
    gerganche
    • + 20

Детето ми прекара 3 години във валдорфската детска градина от откриването й през 2007 г., и за този период, честно казано, нямам една забележка. Първоначалният ми подтик беше, че не исках тя да има същите спомени от детската градина като мен, а именно – че ни караха да ядем и да спим, и нищо друго. Сега, след 3 години, прекарани в „Златно зрънце” и впечатленията ми за всичко, което правят децата (рисуване, моделиране, месене на хляб, плетене и т.н.) мисля, че голямата разлика и съответно плюс е, че тук те имат детство и то доста подобно на това, което сме имали ние и нашите родители – игри навън, среда, неповлияна от технологичен прогрес и финансови средства, и нещо, което е неоценимо – изключително хуманно отношение от страна на учителките. Не само това, а фактът, че те са напълно наясно как с всяко свое действие формират тези деца и подхождат със съответната отговорност.
    Децата са навън всеки ден, независимо какво е времето (наистина, за тази цел имат гумени ботуши и непромокаеми дрехи, които, да, цапат се, но пък това позволява децата да не се чувстват ограничени и да „треперят” за дрехите си, като по-важно е преживяването).
    Разбира се, био-вегетарианският кетъринг и зърнените закуски също не са за пренебрегване...

Нередност?
  • 8
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 2
    • + 22

Големият ни син посещава Валдорфската градина вече три години. Не мислим да заменяме градината, а малкия вече си е заплюл място при батко си. Ако бях дете - и аз щях да искам съм там.
    Сектанти? Глупости на таркалета.
    Храна? Био-кетъринг за сто лева. Такива вкусотии им карат, че ако офисът ми беше наблизо, щях да ходя да ям при тях.
    Родителите са готини, госпожите - също. Това, за което мога да съжалявам, е че няма повече валдорфски градини у нас. За сравнение - в Румъния са над 40, в Германия и Австрия - стотици.
    Крайно време е частните градини да се ползват със същите привилегии, както общинските. Ако таксите са сходни, много повече родители ще могат да изберат педагогиката, която харесват.

Нередност?
  • 9
    lil_alex avatar :-|
    lil_alex
    • - 10
    • + 1

Склонна съм да призная, че тези градини са добро решение, базирано на суеверни принципи.

Нередност?
  • 10
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 11

за частните градини - хубаво, те гледат да се диференцират една от друга с методите си, условията, базата...
    но държавните не могат да се слагат в този кюп - поне софийските. в нито една от тях не записваш детето си, защото ти е харесала базата или госпожата - записваш където ти излезе реда, ако въобще ти излезе. имаш право на точки за три желания в електронната система - глупаво е да ги ползваш за там, където всички искат, защото тогава със сигурност няма да получиш място. гледаш в електронната система къде опашката е най-малка и се записваш там. напълно анти-конкурентно.
    е при такава система какъв стимул имат държавните градини да се развиват и да се конкурират една друга да привличат деца? то и без това местата не стигат, в софия на 5000 деца чакат ред и места няма.

Нередност?
Нов коментар