Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Когато избирахме къде дъщеря ни ще прекарва голяма част от времето си през следващите четири години, първо пробвахме най-близкото и удобно за нас място, с хубава база и голямо пространство. Решихме да не бъдем предубедени и да дадем шанс на традиционната детска градина въпреки притесненията си относно метода на обучение и подхода към децата (може пък да случим на отдаден педагог, който обича децата и работата си). Не се получи. Като родител така и не повярвах в принципите и практиките, на които държеше персоналът. Детето ми явно усети моето колебание и неодобрение и също не хареса, меко казано, градината. При втория опит първо се вгледахме в нашето дете – какво обича да прави, какво го радва и успокоява, как опознава света. После започнахме да търсим детска градина, като вече се интересувахме от ценности, отношение към детето, среда, философия и методи на работа. Тези отправни точки в търсенето ни помогнаха да намерим най-прекрасното място за дъщеря ни.
Във вашия случай изборът вероятно ще е друг, но най-важен остава въпросът какво е вашето дете и къде би се чувствало най-добре. За да ви улесним, обиколихме една обикновена и две по-различни градини в София и се поинтересувахме от школите и философиите, които се прилагат там.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
12 коментара
А после всички отиват на училище. За някой ще е шок май.
Публикувано през m.capital.bg
Да, после отиват на училище и .., и е крайно време да се появят този вид училища, които странно, но все още не намират почва в БГ. А всеки иска детето му да учи и се развива в нормална и стимулираща обстановка. Нашата дъщеря сега завършва 8-ми клас във Валдорф училище (в Будапеща). Просто не може и да става сравнение с т.н. "обикновени" държавни школá. (тук тях ги наричат "прусашки"). особенно показателно е желанието с което децата ходят в тези училища. В Унгария има няколко дузини Валдорф / Щайнер училища напълно и пълноценни интегрирани в образователната им система, и броят им расте.
Не бих си дала детето във Валдорф-училище. Вижданията на Рудолф Щайнер са сектантски. Всъщност децата строят къщи за джуджета, защото Щайнер сам е вярвал, че има духове-гноми в гората. Той е и автор на евритмията, вид танц, вдъхновил познайте кой български духовен водач, нарекъл своя танц Пан-евритмия.
Интересно как това дете на 13 няма да може да решава абстрактни задачи, да съставя и решава уравнения или геометрични задачи, защото още не му се е включил интелектът. Или ще си продължава във Валдорф-гимназия, където също нищо няма да учат, а после ще влезе в Университета на Атлантите, където се учи офталмология на третото око и история на преражданията на Далай Лама.
Ами не си го давайте детето във Валдорф училище, lil alex.
" Вижданията на Рудолф Щайнер са сектантски..", "..нищо няма да учат", и т.н. - клишета, които говорят за пълно непознаване на Щайнер подхода и този вид училища. Аз говоря от личен опит. By the way, дъщеря ми съвсем спокойно си взе изпитите за езикова гимназия и си "решава уравнения и геометрични задачи.."
Браво и поздравления за Капитал Лайт, че сте писали по темата за алтернативното образование! За Монтесори е обяснено много хубаво. За Валдорф малко не е дообяснено, ама пак е нещо :) Ако човек се интересува може и сам да намери в интернет тонове информация. Има страшно много известни личности, които са завършили училище с една от тези две педагогики. Много холивудски актьори и творчески личности са завършили и си пращат децата във Валдорф, докато доста извесни бизнес и ИТ хора, вкл. известни политици са завършили Монтесори. _RenewalGrads.pdf /famous-montessori-educated-people/
http://www.whywaldorfworks.org/documents/1_article
http://www.dailymontessori.com/montessori-articles
Детето ми прекара 3 години във валдорфската детска градина от откриването й през 2007 г., и за този период, честно казано, нямам една забележка. Първоначалният ми подтик беше, че не исках тя да има същите спомени от детската градина като мен, а именно – че ни караха да ядем и да спим, и нищо друго. Сега, след 3 години, прекарани в „Златно зрънце” и впечатленията ми за всичко, което правят децата (рисуване, моделиране, месене на хляб, плетене и т.н.) мисля, че голямата разлика и съответно плюс е, че тук те имат детство и то доста подобно на това, което сме имали ние и нашите родители – игри навън, среда, неповлияна от технологичен прогрес и финансови средства, и нещо, което е неоценимо – изключително хуманно отношение от страна на учителките. Не само това, а фактът, че те са напълно наясно как с всяко свое действие формират тези деца и подхождат със съответната отговорност.
Децата са навън всеки ден, независимо какво е времето (наистина, за тази цел имат гумени ботуши и непромокаеми дрехи, които, да, цапат се, но пък това позволява децата да не се чувстват ограничени и да „треперят” за дрехите си, като по-важно е преживяването).
Разбира се, био-вегетарианският кетъринг и зърнените закуски също не са за пренебрегване...
Големият ни син посещава Валдорфската градина вече три години. Не мислим да заменяме градината, а малкия вече си е заплюл място при батко си. Ако бях дете - и аз щях да искам съм там.
Сектанти? Глупости на таркалета.
Храна? Био-кетъринг за сто лева. Такива вкусотии им карат, че ако офисът ми беше наблизо, щях да ходя да ям при тях.
Родителите са готини, госпожите - също. Това, за което мога да съжалявам, е че няма повече валдорфски градини у нас. За сравнение - в Румъния са над 40, в Германия и Австрия - стотици.
Крайно време е частните градини да се ползват със същите привилегии, както общинските. Ако таксите са сходни, много повече родители ще могат да изберат педагогиката, която харесват.
Склонна съм да призная, че тези градини са добро решение, базирано на суеверни принципи.
за частните градини - хубаво, те гледат да се диференцират една от друга с методите си, условията, базата...
но държавните не могат да се слагат в този кюп - поне софийските. в нито една от тях не записваш детето си, защото ти е харесала базата или госпожата - записваш където ти излезе реда, ако въобще ти излезе. имаш право на точки за три желания в електронната система - глупаво е да ги ползваш за там, където всички искат, защото тогава със сигурност няма да получиш място. гледаш в електронната система къде опашката е най-малка и се записваш там. напълно анти-конкурентно.
е при такава система какъв стимул имат държавните градини да се развиват и да се конкурират една друга да привличат деца? то и без това местата не стигат, в софия на 5000 деца чакат ред и места няма.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.