С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

12 26 май 2011, 16:28, 35445 прочитания

Тайната градина

Монтесори, ЦДГ и Валдорф – теория и практика

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Равнис, мирно

Kогато на входа видите информационно табло с рисунки на двайсет-трийсет идентични круши върху есенно дърво, това е сигурен знак, че сте попаднали в традиционна детска градина - най-разпространеният и посещаван тип у нас. Засега философията и методът й са доминиращи в т.нар. държавни детски заведения, а и много родители държат именно на дисциплината и заучените в тази ранна възраст "класики", затова я предпочитат.
Детските градини според традиционното схващане имат две функции – възпитателна и образователна, като възпитателната е водеща. Съществуват и държавни образователни изисквания за минимум знания, които децата трябва да покрият в съответната възраст. Учебната програма e ясно структурирана, със специфични цели за децата. Задачите им се поставят с идеята да научат буквите, цифрите, формите, да могат да класифицират и да слушат. Разговорът около работната маса обикновено се инициира и води от учителя, а не от децата. Ученето се стимулира чрез награди и наказания. Става дума най-вече за запаметяване и научаване на правилния отговор. Всеки преподавател си избира сам картинния материал (т.е. учебника, селектиран сред многото издания, предлагани на пазара, някои от тях с доста съмнително качество), който отговаря на стила му на преподаване.
Ролята на учителя тук е да дава инструкции, да ръководи, обяснява и организира всеки урок. Децата са по-скоро пасивни и придобиват знанията си от централната фигура на учителя, а не от собствено изследване на света и от личен опит. В този тип класна стая играчките трябва да са безопасни. Всички деца имат едно и също занимание, което се прави едновременно. Важен е по-скоро крайният резултат от заниманието, а не самият процес на работа. Децата разполагат с работни тетрадки, в които се учат да пишат и да смятат, защото една от основните цели е подготовката за училище.


Разликата между ЦДГ и ОДЗ
е, че в обединеното детско заведение има и ясла. В целодневната детска градина "Лозичка" в квартал "Лозенец" имат и ДФК (детски футболен клуб) "Лъвчета", още: купи, грамоти и плакети по различни поводи, огромна театрална зала, басейн, стена за катерене и въобще хубава база. Това е първата общинска детска градина в София, построена през 50-те години на миналия век. Посреща ни първо охраната Богомил, после и госпожа Диана Данаилова, която е с тридесет и две години педагогически стаж и родом от квартала, където сега работи. Учила е в близкото училище и помни района от дете. Казва, че на мястото на днешните кооперации е имало къщи, а преди това – лозе, което обяснява името.


За 1 юни миналата година са отворили новопостроената втора сграда. Въпреки нея дворът е като минипарк с пейки и катерушки. Парцелът е около пет декара, а флората - богата: трева, дървета, храсти, цветя и рози. Фауната е представена от паяк, който се спуска по тънката си нишка от клона на едно дърво. Чисто е, защото добрите деца от седемте групи тук почистват редовно, заедно с възрастните. Другото е игра, песен и гатанка.

В един на обед малките лягат да спят и сега е тихо. Който не иска да спи, не спи, но лежи. Възрастните вършат административна и домакинска работа. "Навсякъде пише, че трябва да осигурим занимание на тези, които не спят, но при при тези бройки, които имаме в групите, това е невъзможно", казва Диана Данаилова. В стаите вътре има над двеста малки кревата (сгъваеми и двуетажни), окомплектовани с меки чаршафи на цветя и възглавници в същия десен. Там спят, лежат или се чудят какви да ги свършат деца на възраст от три до седем години.

Групите в "Лозичка" са седем – две първи, две втори, трета и предучилищна. Децата са тук от сутринта. Идват след седем и половина до осем и половина, но може и по-късно. Дневният режим започва с гимнастика. Продължава със закуска, игри, обядът е от 12:15 часа и приключва за 30 - 40 минути. Следват занимания преди следобеден сън. Г-жа Дамянова днес черпи групата с образователен филм. Заниманията за всяка възрастова група са определени от държавните образователни изисквания, но всяка учителка има право на т.нар. творчески момент - да избере какви учебни помагала да използва. Тук работят по "Моливко". "Пазарът е препълнен, твърди Данаилова. Ние, по-възрастните, сме опитвали всичко и можем да изберем по-лесно. Освен това има програми, по които работим. Всичко е под формата на игра, няма натиск. В предучилищната възраст ученето е малко по-застъпено." По-строго? "Няма строгост тук, категорична е. Нали това е последният момент на децата, в който ще играят?! Колкото повече играят, толкова по-лесен ще им е животът нататък. Всичко, което трябва да им се даде като знание, за да могат наистина да го възприемат, трябва да е под формата на игра."Преди това, ние, гостите, разглеждаме с разрешение и в компанията на Богомил. Басейнът в новата сграда е плитък до коленете, съответно - до раменете. В центъра му блестят две златни рибки от червена мозайка. Желаещите от групите взимат уроци по плуване два пъти седмично по тридесет минути. В басейна им идват да плуват и други деца от чужди градини. Учат ги да споделят. Ако някое дете не си дава играчките, трябва да бъде убедено да го направи, но не е задължително. Става с разговори. Иначе различията в социалния статус на ниво играчки се преодоляват с неписаното правило, че в градината се носят неща с идеята да бъдат забравени завинаги, защото вероятността да се счупят, повредят и загубят е тридесет пъти по-голяма. Съгласието на детето е задължително.

Като добър мениджър Данаилова цитира практики от САЩ, които би внедрила тук. Например "Ден на готвене на майките" - домашно приготвени ястия да се разпродават като топъл хляб, а събраните пари да се съберат за облагородяване на базата, нооо: "Спирачките започват, допълва тя. Държавни, а събират пари? Как, откъде да минат, кой ще ги брои, комисия ли, как ще се отчислят, как ще се зачислят? Касови бележки, документ за дарение, той трябва да бъде одобрен от общината. Как ще бъде изхарчен? И как така сготвили майките? Ами, ако някой е сложил отрова? Значи - проба, тя седи 24 часа в хладилника, сертификат..." За рождения ден на детето не може да се черпи с домашна торта, защото трябва сертификат, а такъв имат сладкарниците. Проба от тортата се пази в хладилника 24 часа. Кутия бонбони е вариант за връстниците само след преглед от сестрата за срока на годност.

За децата се готви по рецептурник и има регламентирани правила какво и по колко пъти седмично да се яде. На практика закуската сутрин е филия - сладка, солена, със салам, без, всяка седмицата има кускус, винаги - чай или прясно мляко. Обедите са от първо, второ и трето. В тази градина имат и сдружение с идеална цел, в което родителите стават членове доброволно, за дават всеки месец допълнителни десет лева към официалната такса от 60. Харчат се за всекидневен плод в 10:00 часа, за артисти в театралната зала, за минерална вода в машинките на всяка стая и за пластмасови чаши за еднократна употреба.

За да се изведат децата на екскурзия, посещение или другаде, са нужни приблизително шест документа. Правят се лагери и зелени училища в Сандански. През зимата всеки месец са на ски. В градината идват и много фирми, които представят свой бизнес план за различен тип развлечения с образователна цел. Той се съгласува с родителите и при определен брой желаещи да заплатят съответната инициатива се сформират групи. Английски език се изучава три пъти седмично по тридесет минути, футбол - два пъти, приложните изкуства висят отвсякъде.

Дамянова установява емпирично, че поколенията се променят и малките в момента са много по-изнервени и агресиви. Те са "деца, на които им липсват нежност, разговори и внимание". Рядко споделят да са им чели приказка, по-често разказват за игрите в мола или на компютъра. Личната цел на госпожа Диана, както я наричат децата, е да ги научи "да бъдат добри и да обичат хората".

В нейната група вече стават от сън. Преобличат се, сгъват пижамите, лелката прибира леглата. Оставям ги да ядат хляб и сирене.

Родителите започват да идват след 16 часа и звънят на звънеца на новата къща. Тогава ние ще си тръгнем, но преди това влизаме при "Щурчетата". Прекъсваме заниманията на млада учителка. При появата ни всички млъкват. Тя седи срещу децата и чете гатанки от "Моливко". Те кротуват на столчета, строени П-образно срещу нея. Трима седят леко изолирани встрани от групата. Приключили са с битовите церемонии и пижамите са под възглавниците. Поздравяват със "здравейте" и се опитват да разберат следното: "Имам стъпка лека, пазя в студ и жар, аз съм на човека най-добър другар. Що е то?" Предположенията са печка, бебешка глава, котка, зайче, куче. Отговорът е в бъдещето.

Ето и няколко традиционни детски градини, за които сме чували добри неща:
99 ОДЗ "Сарагоса", кв. "Банишора"
92 ЦДГ "Лозичка", кв. "Лозенец"
99 ЦДГ "Брезичка", кв. "Бели брези"
18 ОДЗ "Детски свят", кв. "Яворов"


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: детски градини

Прочетете и това

Army of K-Lovers 1 Army of K-Lovers

След като покори света, корейската поп музика печели все повече фенове и в България

29 ное 2019, 8511 прочитания

Единство, творчество, касичка Единство, творчество, касичка

Кампаниите за групово финансиране намират все по-голям успех при креативните проекти в България

4 окт 2019, 3542 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Хей, ръчички

Как да си направим сами играчка

Още от Капитал
Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

PISA 2018: Образование с часовников механизъм

Тревожно ниските резултати на 15-годишните в България по индикаторите за функционална грамотност се проектират в бъдещето на страната

ЕСМ на 50

Поглед към влиянителния музикален лейбъл навръх 50-годишнината му

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10