Хей, ръчички

Как да си направим сами играчка

Make Your Own Toys (направи си собствените играчки сам) е учебник с инструкции как се шият меки и цветни животинки, които очароват и деца, и възрастни. Наистина, всичко, което човек си направи сам, е винаги някак по-мило и любимо.

Книгата е дело на художничката от Ню Йорк Сю Хевънс, която ни разказва историята зад създаването й: "Първоначално направих малка колекция от играчки, които бяха предназначени за магазин. Помислих си защо да не изкарам малко пари от нещо, с което се занимавам от дете. Купувачът на магазина обаче не ги хареса. След време присъствах на откриването на изложба и един непознат забеляза чантата ми. Бях я ушила сама от рециклирани анцузи – сещате ли се, онези ужасни лъскави и ярки от 80-те. Та този човек на партито, Джош Джордан, ме запозна с приятелката си, Кари Уиткин. Тя работи за Randomhouse (Pottercraft) Publishing Company (Randomhouse е сред най-големите книгоиздателства в света - бел. авт.). Кари се влюби в моите неща, дойде до вкъщи и си накупи разни работи. После ме попита дали нямам интерес да направя книга. Тогава бях доста заета, но след няколко месеца намерих време и й изпратих снимки на проектите си – всички, които бях измислила и осъществила до момента (шапки, торби, играчки...). В издателската къща решиха да ми възложат проект за ръчно изработени играчки. Новината първоначално ме разочарова, защото се надявах да работя над книга, посветена на чантите, като че ли те ми бяха най-любими. Но веднъж щом се впуснах в шиенето на играчки, процесът ме увлече и се забавлявах с проектирането им. Книгата излезе през август 2010. Обратната връзка от читателите досега е била само положителна. По повода качих и клипче в YouTube, където нагледно демонстрирам ушиването на мече. За тези седем месеца имам над 15 000 гледания! Ужасно горда съм с това. Най-забавната част и тази, която ме радва най-много, е, когато видя снимки на кукли, направени по моите инструкции от различни читатели. Всеки влага своята перспектива и естетика в комбинирането на цветовете и материалите. Наскоро завърших и предложението си за продължение на книгата – този път само за миниатюрни играчки. Да се надяваме, че всичко ще мине ок."

Авторката на книгата шие от малка (научена на занаята от майка си), като измисля различни варианти за нова функция на старите дрехи. Трудно е за вярване, но Сю твърди, че като дете не е мислила каква иска да стане, като порасне. "Бях постоянно заета с правенето на неща и не ми оставаше време да се замисля." Така е и до днес. Тя винаги подхваща по няколко проекта наведнъж. Сю Хевънс е художник по диплома и се занимава с изкуство ежедневно. За нея идилия е да "имаш чиста къща и да разработваш нови проекти, докато слушаш новините или радиото".

Make Your Own Toys е преди всичко наръчник. Той дава най-важната и ценна информация, но всеки е свободен да експериментира и да я интерпретира според своя собствен вкус. Книгата съдържа подробна секция с инструкции за текстил, шивашки инструменти, техники и допълнителни материали. Тя е последвана от нагледното описание как да се ушият 21 животинки и един космонавт.

Книгата на Сю Хевънс Make Your Own Toys може да поръчате от Random House или от Amazon. suehavens.com

Още от Капитал