Мраз 2011
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мраз 2011

Мраз 2011

Храната и хората: няколко интересни и заети личности отвориха за нас хладилниците си

5693 прочитания

© Надежда Чипева


Лили Гергишанова, моден редактор

Достатъчно мазохистична е към хранителния си режим: "Мога да не ям, мога да ям ужасни неща, мога да живея на плодове или на каквото има на масата, или за колкото време имам през деня, за да прикрия мрачните гладни мисли... Ям на крак, ям в асансьора, на ескалатора, на дълга маса, на резервирана маса..." Обича вкусно снимана храна, но не стига чак до "гурме пристъпи". Мисли, че майка й е страхотен кулинар и последната жена на земята, която "събира рецепти в книга и ги променя по свой вкус".
Васил Величков, предприемач в сферата на ИТ

Предпочита да не се храни, отколкото да консумира некачествена храна (a.k.a. junk food). Случвало му се е гладува ден и дори два пред алтернативата пица/сандвич в офиса.

Отнася се към храната като към "удоволствие, страст и хоби" и казва, че тя е на почит  както в семейството, в което е израснал, така и в това, което е създал със съпругата си й двамата им сина. Не спазва диети, защото го изнервят. В прилична форма е, след като спира сандвичите, намалява драстично твърдия алкохол, газираните напитки и особено енергийните. Споделя, че "вкусната храна, приготвена с умение, фантазия и любов, може да инспирира и чувства, и идеи". Обича домашен пържен боб с наденица, но по думите му "това ястие не генерира креативност, а по-скоро реактивност. От друга страна, морските дарове, полети обилно с "Просеко", стимулират позитивни идеи и настроения."

Евгения Марковска, мениджър проекти, и Росен Марковски, художник

В хладилника на семейство Марковски, които редовно се хранят нередовно, има, както следва: горе, ляво, в дъното - полупразни бурканчета от домашно сладко. Пред тях - кексчета с изостанало сладко. "Много лесна рецепта, винаги се получава. Бейлис-а сега го виждам. Той е на детето", твърди собственичката. Втори ред - сирене, краставици и подправки, "магданоз и копър има днес". Трети ред - чушки със сирене и таратор. До доматите отдолу има буркан с песто - собствено производство. Патладжаните са сготвени малко по-късно така: "Патладжанът се разрязва на две, във вътрешната част се правят диагонални разрези, овкусяват се със сол, в разрезите се сипва зехтин, пече се в умерена фурна, 160˚С. По време на печенето се поливат още веднъж със зехтин. След 30-40 минути се изваждат от фурната и се поръсват с натрошено сирене, чесън, орехи, копър." Долу в контейнера има ябълки. На вратата на хладилника - горчица, соев сос, люти чушки.

Деница Христова, изпълнителен директор на информационен посредник

Деница Христова, изпълнителен директор на инвестиционен посредник

Не закусва, вечеря късно и обядва редовно в последната една година. Повече салати и таратор - това е промяната, която настъпва в хранителния й режим през лятото. Няма опит с диети. Жизненоважно й е да се храни с кисело мляко и краставици. Любими продукти: млечни. Не смята, че храната се отразява по специален начин на идеите й. Хладилникът й би казал: "Скучно ми е.

Жаклин Вагенщайн, издател

Закусва плодове, обядва на крак или пред компютъра, вечеря в компания. През лятото пие повече вода и се опитва да яде в по-малки количества. Не пази диети. На масата й задължително има салата. Любим продукт: авокадо. Ако можеше да говори, хладилникът й би казал: "Изяж ме!"

Явор Захариев, певец, фронтмен на Gravity Co

Слага на пиедестал храната, която е приготвена от любим човек. Ако сравнява жената и храната, първата е всичко, а втората е "като зарядно". Предпочита леки меса и салати, изкушава се от тестените, почитател е на руската, индийската и ориенталската кухня. През лятото набляга на дини, пъпеши и ягоди с много сладолед. Сметанов. Твърди, че най-хубавият е "в Хисаря на площада – има една лелка, която точно като едно време, бърка в едни казани и слага сладоледа в класическа вафлена фунийка".
Стефан Димитров, началник, веган от 9 месеца

Твърди, че "изборът е на върха на вилицата ви" и, че "правилният и баласиран избор на храна е в основата на здравето, активността и самочуствието". В менюто му присъстват всякакви храни, които не съдържат животински протеини. Любима храна: цветна, много вкусна, с безброй аромати и здравословна. Любими продукти: Домати, риган, зехтин и маслини "Каламон". Изводът му е, че "не всичко вкусно е опасно за здравето". През лятото консумира по-малко обработени и повече сурови плодове и зеленчуци. Описва хладилника си като "много хубав и привлекателен. Сериозно - дори и да прекалявате с храните от растителен произход, трудно може да направите беля, или да се увредите трайно". Ако можеше да говори, хладилникът му би казал: "Е, хайде стига с тези нощни атаки."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK