Голата истина

Няколко истории и аргумента в полза на разсъбличането

Около 2000 доброволци позират голи за американския фотограф Спенсър Тюник в паркинг сграда в Амстердам, юни, 2007 г. "Ройтерс"
Около 2000 доброволци позират голи за американския фотограф Спенсър Тюник в паркинг сграда в Амстердам, юни, 2007 г. "Ройтерс"
Около 2000 доброволци позират голи за американския фотограф Спенсър Тюник в паркинг сграда в Амстердам, юни, 2007 г. "Ройтерс"    ©  Reuters
Около 2000 доброволци позират голи за американския фотограф Спенсър Тюник в паркинг сграда в Амстердам, юни, 2007 г. "Ройтерс"    ©  Reuters

В началото на този текст беше едно голо тяло, което свободно се припичаше през май на една зелена морава в централния берлински парк "Тиъргартен". Моравата беше означена с табелата Nacktwiese, покрай която научих немските думи за гол и поляна. Тук ще вметна само, че указателните табели в Германия са съществен елемент от публичното пространство, нещо като "вашите права и задължения вкратце", услуга, която институциите се смятат длъжни да предоставят на своите граждани, а гражданите охотно и съвестно ползват. Малко преди това бях подминала друга поляна, означена с табелата Grillwiese, където пък многолюдно турско семейство си устройваше пикник с цвърчащи месца на грила. Немската мания по барбекютата на открито всъщност е внос от Турция. Започва в началото на 70-те, когато азиатските гастарбайтъри донасят заедно с работния си потенциал и рахата да разпускат с близки и приятели върху проснато одеалце на тревата в парка. Изобщо контрастите в съжителството на немци и турци в Германия не спират да ме удивляват. Турците, наброяващи около два милиона, са най-голямото малцинство тук и се радват на много по-голяма религиозна свобода, отколкото в родната си страна. Двете култури ежедневно поднасят примери за целия диапазон от възможности между полюсите на голото и забуленото тяло.

Следващата случка е от едно изкуствено езеро в Манхайм, където отидохме с приятеля ми да се попечем и поплуваме. Жената на касата, след като регистрира смуглия ми чужбински произход, обясни на моя приятел бавно, отчленено и неколкократно като на чужденец, че плажът не е "еф ка ка". А той в отговор й показа банските ни костюми. Така се срещнах за първи път с концепцията за културата на свободното тяло, Freikörperkultur или съкратено FKK. Непосредствено до нас имаше втори плаж за хора с отявлени възражения срещу текстила, по принцип изкуствените езера в Германия, Baggerseen са синоним за нудистки плажове, и явно опитната касиерка е искала да се увери, че няма да се върнем при нея и да си искаме парите обратно. Или още по-лошото: изневиделица да се разсъблечем.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове