С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

6 9 дек 2011, 13:17, 7609 прочитания

Пикник в офиса

Или как преоткрих домашно приготвената храна в офиса

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

[Shutterstock]

Допреди малко повече от година работех на суперудобна локация. В центъра на центъра. На няколко минути пеш от офиса имаше безброй места със страхотна кухня. Checkpoint Charly. Comercial. "Крим". "Прага" в Чешкия клуб. Motto. "Егур Егур". Supastar. Непретенциозната, но вкусна пицария "Парма". Плюс два китайски ресторанта. С малко повече ходене стигаш и до "Жадната ламя".

Но, както пее песента, всичко тече, всичко се променя и трудовият ми път кривна по бул. "Левски", за да ме отведе в района на Софийската математическа гимназия. Тихо и спокойно място. Работа – мечта. Но, безплатен обяд, знаем, няма. Сметката в случая платиха вкусовите ми рецептори.


Тук изборът на заведения е сведен до четири места – семейно ресторантче "Пикасо", скара на кило, ресторант-клуб "Левски" и Papa Joe – най-доброто от четирите, но за там се изисква търпение и свободно време поне като за пословичния с обслужването си Motto. Нито едно от тези места обаче не може да предложи наистина вкусна и разнообразна храна за по-продължителен период от време.

Чашата (или чинията) преля, когато след повече от година отсъствие от ресторантите в центъра на центъра, хапнах от кюфтенцата на обновената К.Е.В.А. Нещо в мен се прекърши. Не можех да издържам повече на кулинарните изстъпления на лелките. "Няма ток и няма кюфтета." "От вчера ни остана едно пилешко бутче с ориз, искаш ли го?" "Еми тоя с хубавата кайма много вдигна цените и вече не зареждаме от него." Така и не разбрах от какво правят онова, което трябваше да минава за пилешко бяло месо. Повече приличаше на нещо, изрязано от пластмасов манекен или детска кукла от едно време. Лекото натравяне с кофти пилешки сандвич също не помогна особено.

Алтернативата със скарата на кило и кебапчетата тип камикадзе (ядеш, пък каквото стане) също не беше решение. И ако хубавото време и масите отвън можеха да успокоят ядосаното съзнание след деветото поредно поръчване на омлет (нали уж няма как да го направиш гаден), то есенният студ заби финалния пирон.



И тогава на помощ се притече по-добрата ми половина. Оказа се, че да си носиш вкусна, домашно приготвена храна в офиса не е нито толкова трудно, нито те прави некуул пред колегите. Дори напротив, с всеки изминал работен ден ме гледат с все по-зле прикрита завист. Няма как иначе, при положение че из седмичното ми меню се търкалят пиле със зеленчуци в сметана, картофена яхния с телешко, свинско с ориз (изключително капризно ястие, независимо от обикновения си вид; приготвянето на вкусен ориз е изкуство), боб яхния, пържолки с мляко на фурна, пилешко с картофи в бира и прочие. Когато ми дожалее за колегите, им нося домашен какаов кекс.

Носенето на вкусна домашна манджичка може да ви донесе само плюсове: а) по-евтино е б) по-еко е в сравнение с поръчката на храна и в) винаги сте сигурни какво ще ядете и не разчитате на настроението на лелката в кухнята.

Всичко, което ви трябва за един здравословен и вкусен начин на офисен живот, е малко повече време, отделено за пазаруване и готвене, удобна кутия за храна и раница или хубава платнена торбичка.

Единственият и най-голям проблем може да бъде отсъствието на микровълнова печка в офисната кухня. Но ако сте изпаднали в моята ситуация, дори и най-студената порция е за предпочитане пред буламачите в близките заведения. Освен това, ако работите в малък екип и се разбирате с колегите, нищо не ви пречи да ползвате радиаторите като slow cooking подгряване.

Няколко съвета за тотален успех:

- Внимавайте каква кутия ползвате – вижте предложенията към този текст (всяка плътно затваряща се пластмасова кутия за храна върши работа, ако нямате претенции към дизайна) и винаги, ама винаги проверявайте дали сте я затворили добре, преди да тръгнете. Вярвайте ми, много е тъпо, когато нещо се разсипе по пътя.

- Ако нямате специално помещение за хранене в офиса – подбирайте ястията така, че да не са прекалено ароматни. Както на входа, така и на, акхъм, изхода. Лъхането на лучена яхния няма да се отрази добре на работния процес, докато един чуден гювеч е предостатъчно вкусен и хранителен.

 

http://www.laptoplunches.com/

http://www.decorbox.bg/bg/product/828/Lunch-box-2-decks

 
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зеленият път Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

17 яну 2020, 947 прочитания

20 книги в навечерието на 2020 20 книги в навечерието на 2020

Списък с книги от последните месеци и все още непреведени световни заглавия

12 дек 2019, 6451 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Портрет на поетесата като сладкар

В последните години критици, кулинари или просто почитатели преоткриха рецептите на Емили Дикинсън. Какво научих от моя опит с кокосовия кекс на поетесата

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриванто на въглищните централи

Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ.

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки.

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10