Кифличка, колега?

За готвенето и храненето като тимбилдинг

Кутия за градски пикник Boxsal
Кутия за градски пикник Boxsal
Кутия за градски пикник Boxsal    ©  Adam Fish
Кутия за градски пикник Boxsal    ©  Adam Fish

"Помним какво направи миналата зима." Този рефрен чувам все по-често с приближаването на новата година от колегите си. В берлинската фирма, в която работя, още говорят за печените ми чушки с ориз и кайма. Сготвих им ги преди година. Из коридорите – като ухание от екзотична манджа – се носят легенди и за шарената паеля на Алехандро, и за фините палачинки на Катарина. Имаме си традиция – един ден от седмицата всеки носи нещо, приготвено вкъщи, и хапваме заедно, обикновено сутринта. Колкото по-мултикулти е екипът, толкова по-голям е шансът да дегустираме необичайни ястия. Да не говорим за удоволствието от неформалното общуване. Събития като "Да закусим заедно" са незаменима част от тимбилдинга във всеки модерен офис. Рафтингът или планинското катерене могат да се случват не повече от веднъж годишно. За седмичната групова закуска са нужни малко ентусиазъм и, разбира се, прозрението на шефа: 30 минути бъбрене и прихапване в работно време сплотяват екипа и не струват много.

Положителният ефект е освен колективен и индивидуален: Хелен работи при нас отскоро. Затворен човек е, трудно поддържа разговор на теми извън свързаните с професионалните ни ангажименти. Въпреки че съвсем не е обиграна в т. нар. small talk, когато хване кухненския нож и започне да кълца на дребно краставици и моркови със сръчността на японски майстор, я обхваща музата на общителността. И аутсайдерът благодарение на кулинарния си талант става център на внимание и получава признанието на колегите си.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sunlight_bg avatar :-P
    sunlight
    • + 17

    И ние в офиса имаме подобна традиция, но е веднъж седмично ... последният път се развъртяха едни палачинки.... :) :)

    Нередност?
  • 2
    misohoro avatar :-P
    misohoro
    • + 14

    То и в България има отскоро, аз даже ходих с приятели, беше забавно и разпускащо.
    http://www.amusebouche-bg.com/

    Нередност?
  • 3
    oror avatar :-P
    Orchid
    • - 1
    • + 13

    Хубава и неоходима идея за по-студените народи.
    В България като че съществува от само себе си. Винаги съм работила в колективи, където се прави по нещо такова импровизирано, носи се домашно приготвена храна и да, събирането на екипа около масата носи доста повече от обикновен служебен разговор!:-)

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 8

    Това е традиция навсякъде в България, направиш нещо вкусно и носиш в службата, никой не го смята за нещо особено, напълно естествено е, в реда на нещата!

    Нередност?
  • 5
    georgipetrov55 avatar :-|
    georgipetrov55
    • - 1
    • + 10

    Интересни обобщения на практични идеи, които могат да се приложат във всеки офис, и без особени допълнителни разходи. Смятам, че за съжаление не навсякъде е "напълно естествено" - нито в България, нито в чужбина. От опит знам, че идеята да сготвиш или да отидеш да хапнеш с колеги, не винаги се възприема с възторг от хората на същото ниво в йерархията и от шефовете. Може човек не винаги си дава сметка какво би постигнал, не става дума просто за едно излизане.

    Нередност?
  • 6
    ninkaminka avatar :-P
    ninkaminka
    • + 9

    small talk на тема храна със сигурност е доста по-сполучлив от приказки за времето и политиканстване :-)

    Нередност?
  • 7
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 4

    До коментар [#6] от "ninkaminka":

    Наистина, особеностите на различните национални кухни - полска, чешка, унгарска - приятно ме изненадаха. А разговорите тук могат да подобрят хранителните ни навици и да ни научат да се храним по-здравословно!

    Нередност?
  • 8
    gjallarhorn avatar :-|
    Иван Гавазов
    • + 3

    Тая корпоративност ми идва малко в повече :)
    Ама все пак оценявам, че е от изключителна важност за работоспособността на служителите в огромните фирми.

    Нередност?
Нов коментар