Две са неприличните неща в пражката кръчма Pivnice u Pivrnce: странно ниските цени за центъра на туристическа Прага, само на две крачки от Старомнестке намнести, и пиперливите картинки по стените и тавана, своеобразни илюстрации към вицове. Спокойно - сред тях няма и помен от втръсналите ни Швейк или Къртечек. В Pivnice u Pivrnce просто си пиете бирата заобиколени от автентичен чешки хумор, хем пиперлив, хем нагарчащ като чешки хрян. Е, донякъде е спорно колко този хумор е подходящ за обществени места, но пък в крайна сметка е част от живата чешка култура на биропиенето, а не нейна туристическа версия. Тази hospoda си заслужава и заради друга специфична особеност – тук освен традиционните кнедли и шницели може да намерите вегетариански спагети. Безспорна рядкост в страна, където поговорката "най-хубавият зеленчук е прясната кървавица", се произнася с гордост.
Как вирее един вегетарианец в Чехия? Какво го очаква в митичните пражки кръчми "У флеку", "У калиха" или в който и да е друг чешки ресторант? Със сигурност не и bezmasové jídlo, което означава вегетариaнско ястие, защото дори и то най-вероятно ще е богато поръсено със салам, с плънка от шунка или бекон за вкус. Не се и опитвайте да гледате учудено сервитьора, защото единственото, което ще изтръгнете от него и потвърждението "Вегетарианско е, да, има само бекон". В такава ситуация заложете на сигурното - панирaн карфиол или хермелин, чешкото сирене с плесен, подобно на камембер.
И все пак имам моралното задължение да призная, че кулинарният пейзаж в Чехия се променя и благодарение на глобализацията постепенно се появяват нечувани преди това тук явления като вегетариански вериги за хранени. Доживяхме появата на Lehká hlava, а дори и на веганската верига Loving Hut. Lehká е подходящ антипод на традиционно тежките чешки манджи, които си се вписват чинно в представата за централноевропейската кухня. Бирите - "Козел", "Пилзен", "Бернадет", "Гамбринус", "Крушовице" - са основното, а към тях за гарнитура имате за избор гулаш, печена патица, заек, поднесени с кнедли, варени картофи и всички познати ви немски разновидности на наденички. Без да се отличава особено в кулинарно отношение от съседките си, чешката кухня все пак прави крачка встрани с разни "вкусотийки", съдържащи дробчета, сърчица и карантии. Стига се дори до крайности в контекста на традицията на Централна Европа във формата на супа, подозрително подобна на нашенското шкембе.
Когато пивото се измерва в чертички
Допивате си основното ястие и магически на мястото на халбата се появява нова, придружавана от нова чертичка върху картончето на масата. Когато пивото се измерва в чертички, възникват две необходимости – да имате сериозно мезе и да контролирате сметката. А какво по-сериозно от наденичка на туршия или още известни като утопенце, мариновани наденички с изобилие от лук и чесън? Носете си дъвка. Хермелинът също може да бъде маринован – "накладани хермелин" - а ако ви се остава на месна вълна, наденичките с хрян са друго обичайно мезе.
Ако небцето ви иска още експерименти, значи сте готови за тежката артилерия. Едно от най- характерните проявления на чешката кухня е смесването на сладко и солено. В конкретния случай на телешкото – "свичкова на сметане" - то е задушено със сладка сметана и обилно полято със сладко от боровинки. Чехите казват, че от "свичкова" до "свичкова" има огромна разлика, и то именно заради соса. Въобще на дресингите, заливките и сосовете - от копър, обичани са още чесновите, татарски сос, сметанов и гъбен - тук се залага много и в тази област чехите развиват въображението си. Месото пък обикновено се шпикова с още месо, бекон например, и преди да се задуши, се запържва и се сервира с един от многото варианти кнедли.
Чехия неизбежно носи етикета на бирата върху себе си и Давид Черни спокойно можеше да представи Чехия като шише от бира в своята "Ентропа". Макар и най-популярно, пивото не е всичко, което си заслужава да пиете. Южна Чехия и Моравия имат какво да предложат и на любителите на вино, особено ако се намирате в присъствието на свичкова на сметане. През последните години министерството на туризма прави всичко възможно, за да популяризира винения туризъм, в комбинация с велотуризъм и гурме туризъм из Моравия. Канени сме на гроздобер и бурчак, първото вино, което още не е ферментирало. Ако приемете поканата, се пригответе за тежък уикенд с ядене на дивечово месо и бързане да се изконсумира бурчака, докато не се изгубят полезните му съставки – бактериите, които хем помагат за ферментацията, хем са богати на витамин B.
Грозодберът отмина и ето ни на коледния пазар, в рамките на който на всяко едно площадче в Чехия ни предлагат греяно вино – сваржак с канела, ябълки, кори от портокал и лимон. Традиционно още от ноември Прага се превръща в един огромен коледен базар с мирис на дърво елхи и сваржак и десерта. Пече се пред вас, сладко, захарно и прилича на най-хубавото от козунака – горещата коричка с разтопен захар. Що е то? Трделник! Другите коледните сладки за разлика от него се правят месец и половина по-рано. Всяка седмица се пекат различни сладки и така до 24 декември, Щедри ден. Чешките домакини предизвикват възхищение не само заради търпението, с което пекат с часове перники (меденки), в безкрайно изобилие от формички, украси, глазури и ядки, но и заради умението им да ги скрият и опазят до Коледа.
За мое щастие на никоя чешка домакиня още не й е хрумнало да сложи месо в сладките.
Две са неприличните неща в пражката кръчма Pivnice u Pivrnce: странно ниските цени за центъра на туристическа Прага, само на две крачки от Старомнестке намнести, и пиперливите картинки по стените и тавана, своеобразни илюстрации към вицове. Спокойно - сред тях няма и помен от втръсналите ни Швейк или Къртечек. В Pivnice u Pivrnce просто си пиете бирата заобиколени от автентичен чешки хумор, хем пиперлив, хем нагарчащ като чешки хрян. Е, донякъде е спорно колко този хумор е подходящ за обществени места, но пък в крайна сметка е част от живата чешка култура на биропиенето, а не нейна туристическа версия. Тази hospoda си заслужава и заради друга специфична особеност – тук освен традиционните кнедли и шницели може да намерите вегетариански спагети. Безспорна рядкост в страна, където поговорката "най-хубавият зеленчук е прясната кървавица", се произнася с гордост.
Как вирее един вегетарианец в Чехия? Какво го очаква в митичните пражки кръчми "У флеку", "У калиха" или в който и да е друг чешки ресторант? Със сигурност не и bezmasové jídlo, което означава вегетариaнско ястие, защото дори и то най-вероятно ще е богато поръсено със салам, с плънка от шунка или бекон за вкус. Не се и опитвайте да гледате учудено сервитьора, защото единственото, което ще изтръгнете от него и потвърждението "Вегетарианско е, да, има само бекон". В такава ситуация заложете на сигурното - панирaн карфиол или хермелин, чешкото сирене с плесен, подобно на камембер.
10 коментара
Не съм вегетарянец, но статията описва правдиво ситуацията с храната в Прага. Все пак опитайте супа „Гулаш“ в Малостанска пивница ;-)
Хехе, и аз не съм вегетарЯнец, ама и на вегетарианците, които не знаят какво е хермелин или хранолки, не им е лесно в Прага :) Чешките кулинарни извращения край нямат. Хубава статия по тема, за която много има какво да се пише.
Много е хубава статията. Направо ми липсва Прага и нейните всякакви работи с лук и месо :-)
И в България не е лесно да оцеляваш като вегетарианец.
Прекрасна статия! Мисля, че за миг се потопих в атмосферата, аромата и вкуса на кулинарна Прага и не само. Остава само да я посетя и да задоволя любопитството на раздразнените си вкусови рецептори.
Нищо не е трудно щом имаш необходимата мотивация. Наистина плодовете и зеленчуците са много скъпи извън сезона, но могат да се сушат и така да се консумират. Пък и другата храна не е по-евтина!
Текнаха ми лигите, крайно неподходяща статия за постещ човек :)
Чешката кухня е неверояно вкусна. Да за вегетата е трудно, но в централана Европа традиционната кухня е мазничка. Суров климат,не виреят много зеленчуци, но пък за това са специалисти на месото. За разлика от България където сме може би най - добрите на Балканите в приготвянето на зеленчуци и можем от 10ината вида достъпни зеленчуци да създаваме немислимо добри и разнообразни ястия. Те пък това го могат с месото - крехко, разпадащо се телешо, свинско и гениални кнедли със или без подпавки от картофи или сухари, които поемат сосът на месото. А ако реши някой да опита десертите, по- добре да не си поръчва друго. Да мазна оргия е, но с класа.
Ако остане човек някой ден без зъби и не може да си позволи нови, Чехия е раят. Всичко е крехко и добре разварено. Без да се засягат българските гастрономи, но преди да опитам кухнята в централна Европа си мислех, че у нас се прави добро месо. Голяма заблуда. Ние го можем само с кайма.
Проблемът на вегетарианците е повсеместен, тъй като в по-развитите страни е повсеМесна култураната на хранене. Широко разпространено е мисленето, че, когато си по-заможен, можеш да си позволиш месо, което е единствено приемливата, истинска храна. Дори и в България, където кухнята ни се радва на многобразие от зеленчуци, битува разбирането, че ако няма месо на масата, не си се наял. В социалистическите времена луканката и пържолите присъстваха в менюто основно по големи празници. Така че, за мен, Азия е най-приятна за вегетарианците - ориз, соя, зеленчуци, водорасли, варива - изборът е безкраен, вкусовете - в огромна палитра - от дзен ястия в Япония, през по-овкусени в Китай, пиперливи и ментови - в Тайланд, до супер пикантни и богати на вкус - в Индия. За сметка на това, във Франция, Австрия, Германия, Швейцария и т.н. - вегетарианците нямат никакъв шанс - в менюто на традиционните ресторанти рядко можете да видите вегетарианско предястие или основно. Трябва да се примолите и евентуално ще Ви предложат най-проста зелена салата, без никакви други зеленчуци вътре, пържени картофи или ризото (в 90% от случаите) или гарнитурата на месоядците, ако имате късмет. Тук е мястото да споделя, че животновъдството е една от главните причини за обезлесяването и замърсяването на планетата - изсичат се поголовно гори, за да се правят пасища или да се отглеждат генетично модифицирани култури за изхранване на животните, кравите изхвърлят метан в атмосферата в колосални количества, животните се отглеждат в изключително нехуманни условия (например прасетата, които живеят цял живот в клетки, без да могат да се движат или дори да се завъртят в клетката, биват тъпкани с хормони на растежа и антибиотици, от които теглото им нараства толкова бързо, че костната им система не издържа и крайниците им се чупят като солети), голяма част от тях биват разфасовани, преди да бъдат напълно умъртвени. Не случайно големите животновъди не допускат външни лица в заводите и кланниците. Картината е наистина ужасяваща. Така че вегетарианството има доста голям хуманен, екологичен и икономически ефект. Остава повече хора да започнат да се хранят поне веднъж седмично с безмесна храна, за да има повече надежда за планетата и нарастващото й население.
Много интересна статия! Почти нищо не знам за чешката кухня, а кулиинарната атмосфера е пресъздадена с много приятно чувство за хумор!