Жена на ръба на гладна криза

Как оцелях като вегетарианка в Прага и други особености на чешката кухня

Две са неприличните неща в пражката кръчма Pivnice u Pivrnce: странно ниските цени за центъра на туристическа Прага, само на две крачки от Старомнестке намнести, и пиперливите картинки по стените и тавана, своеобразни илюстрации към вицове. Спокойно - сред тях няма и помен от втръсналите ни Швейк или Къртечек. В Pivnice u Pivrnce просто си пиете бирата заобиколени от автентичен чешки хумор, хем пиперлив, хем нагарчащ като чешки хрян. Е, донякъде е спорно колко този хумор е подходящ за обществени места, но пък в крайна сметка е част от живата чешка култура на биропиенето, а не нейна туристическа версия. Тази hospoda си заслужава и заради друга специфична особеност – тук освен традиционните кнедли и шницели може да намерите вегетариански спагети. Безспорна рядкост в страна, където поговорката "най-хубавият зеленчук е прясната кървавица", се произнася с гордост.

Как вирее един вегетарианец в Чехия? Какво го очаква в митичните пражки кръчми "У флеку", "У калиха" или в който и да е друг чешки ресторант? Със сигурност не и bezmasové jídlo, което означава вегетариaнско ястие, защото дори и то най-вероятно ще е богато поръсено със салам, с плънка от шунка или бекон за вкус. Не се и опитвайте да гледате учудено сервитьора, защото единственото, което ще изтръгнете от него и потвърждението "Вегетарианско е, да, има само бекон". В такава ситуация заложете на сигурното - панирaн карфиол или хермелин, чешкото сирене с плесен, подобно на камембер.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mhm avatar :-|
    mhm
    • + 6

    Не съм вегетарянец, но статията описва правдиво ситуацията с храната в Прага. Все пак опитайте супа „Гулаш“ в Малостанска пивница ;-)

    Нередност?
  • 2
    everwake avatar :-|
    everwake
    • - 1
    • + 11

    Хехе, и аз не съм вегетарЯнец, ама и на вегетарианците, които не знаят какво е хермелин или хранолки, не им е лесно в Прага :) Чешките кулинарни извращения край нямат. Хубава статия по тема, за която много има какво да се пише.

    Нередност?
  • 3
    vandanysse avatar :-|
    vandanysse
    • + 4

    Много е хубава статията. Направо ми липсва Прага и нейните всякакви работи с лук и месо :-)

    Нередност?
  • 4
    awake avatar :-P
    Fergurina
    • - 2
    • + 11

    И в България не е лесно да оцеляваш като вегетарианец.

    Нередност?
  • 5
    22 avatar :-|
    Vasil Haykin
    • + 3

    Прекрасна статия! Мисля, че за миг се потопих в атмосферата, аромата и вкуса на кулинарна Прага и не само. Остава само да я посетя и да задоволя любопитството на раздразнените си вкусови рецептори.

    Нередност?
  • 6
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 4

    Нищо не е трудно щом имаш необходимата мотивация. Наистина плодовете и зеленчуците са много скъпи извън сезона, но могат да се сушат и така да се консумират. Пък и другата храна не е по-евтина!

    Нередност?
  • 7
    stanishko avatar :-|
    Станишко
    • + 4

    Текнаха ми лигите, крайно неподходяща статия за постещ човек :)

    Нередност?
  • 8
    pav avatar :-P
    pav
    • + 4

    Чешката кухня е неверояно вкусна. Да за вегетата е трудно, но в централана Европа традиционната кухня е мазничка. Суров климат,не виреят много зеленчуци, но пък за това са специалисти на месото. За разлика от България където сме може би най - добрите на Балканите в приготвянето на зеленчуци и можем от 10ината вида достъпни зеленчуци да създаваме немислимо добри и разнообразни ястия. Те пък това го могат с месото - крехко, разпадащо се телешо, свинско и гениални кнедли със или без подпавки от картофи или сухари, които поемат сосът на месото. А ако реши някой да опита десертите, по- добре да не си поръчва друго. Да мазна оргия е, но с класа.
    Ако остане човек някой ден без зъби и не може да си позволи нови, Чехия е раят. Всичко е крехко и добре разварено. Без да се засягат българските гастрономи, но преди да опитам кухнята в централна Европа си мислех, че у нас се прави добро месо. Голяма заблуда. Ние го можем само с кайма.

    Нередност?
  • 9
    riseandshine avatar :-|
    riseandshine
    • - 4
    • + 9

    Проблемът на вегетарианците е повсеместен, тъй като в по-развитите страни е повсеМесна култураната на хранене. Широко разпространено е мисленето, че, когато си по-заможен, можеш да си позволиш месо, което е единствено приемливата, истинска храна. Дори и в България, където кухнята ни се радва на многобразие от зеленчуци, битува разбирането, че ако няма месо на масата, не си се наял. В социалистическите времена луканката и пържолите присъстваха в менюто основно по големи празници. Така че, за мен, Азия е най-приятна за вегетарианците - ориз, соя, зеленчуци, водорасли, варива - изборът е безкраен, вкусовете - в огромна палитра - от дзен ястия в Япония, през по-овкусени в Китай, пиперливи и ментови - в Тайланд, до супер пикантни и богати на вкус - в Индия. За сметка на това, във Франция, Австрия, Германия, Швейцария и т.н. - вегетарианците нямат никакъв шанс - в менюто на традиционните ресторанти рядко можете да видите вегетарианско предястие или основно. Трябва да се примолите и евентуално ще Ви предложат най-проста зелена салата, без никакви други зеленчуци вътре, пържени картофи или ризото (в 90% от случаите) или гарнитурата на месоядците, ако имате късмет. Тук е мястото да споделя, че животновъдството е една от главните причини за обезлесяването и замърсяването на планетата - изсичат се поголовно гори, за да се правят пасища или да се отглеждат генетично модифицирани култури за изхранване на животните, кравите изхвърлят метан в атмосферата в колосални количества, животните се отглеждат в изключително нехуманни условия (например прасетата, които живеят цял живот в клетки, без да могат да се движат или дори да се завъртят в клетката, биват тъпкани с хормони на растежа и антибиотици, от които теглото им нараства толкова бързо, че костната им система не издържа и крайниците им се чупят като солети), голяма част от тях биват разфасовани, преди да бъдат напълно умъртвени. Не случайно големите животновъди не допускат външни лица в заводите и кланниците. Картината е наистина ужасяваща. Така че вегетарианството има доста голям хуманен, екологичен и икономически ефект. Остава повече хора да започнат да се хранят поне веднъж седмично с безмесна храна, за да има повече надежда за планетата и нарастващото й население.

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 4

    Много интересна статия! Почти нищо не знам за чешката кухня, а кулиинарната атмосфера е пресъздадена с много приятно чувство за хумор!

    Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал