Жена на ръба на гладна криза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жена на ръба на гладна криза

Жена на ръба на гладна криза

Как оцелях като вегетарианка в Прага и други особености на чешката кухня

9177 прочитания

© Йосиф Аструков


Две са неприличните неща в пражката кръчма Pivnice u Pivrnce: странно ниските цени за центъра на туристическа Прага, само на две крачки от Старомнестке намнести, и пиперливите картинки по стените и тавана, своеобразни илюстрации към вицове. Спокойно - сред тях няма и помен от втръсналите ни Швейк или Къртечек. В Pivnice u Pivrnce просто си пиете бирата заобиколени от автентичен чешки хумор, хем пиперлив, хем нагарчащ като чешки хрян. Е, донякъде е спорно колко този хумор е подходящ за обществени места, но пък в крайна сметка е част от живата чешка култура на биропиенето, а не нейна туристическа версия. Тази hospoda си заслужава и заради друга специфична особеност – тук освен традиционните кнедли и шницели може да намерите вегетариански спагети. Безспорна рядкост в страна, където поговорката "най-хубавият зеленчук е прясната кървавица", се произнася с гордост.

Как вирее един вегетарианец в Чехия? Какво го очаква в митичните пражки кръчми "У флеку", "У калиха" или в който и да е друг чешки ресторант? Със сигурност не и bezmasové jídlo, което означава вегетариaнско ястие, защото дори и то най-вероятно ще е богато поръсено със салам, с плънка от шунка или бекон за вкус. Не се и опитвайте да гледате учудено сервитьора, защото единственото, което ще изтръгнете от него и потвърждението "Вегетарианско е, да, има само бекон". В такава ситуация заложете на сигурното - панирaн карфиол или хермелин, чешкото сирене с плесен, подобно на камембер.

И все пак имам моралното задължение да призная, че кулинарният пейзаж в Чехия се променя и благодарение на глобализацията постепенно се появяват нечувани преди това тук явления като вегетариански вериги за хранени. Доживяхме появата на Lehká hlava, а дори и на веганската верига Loving Hut. Lehká е подходящ антипод на традиционно тежките чешки манджи, които си се вписват чинно в представата за централноевропейската кухня. Бирите - "Козел", "Пилзен", "Бернадет", "Гамбринус", "Крушовице" - са основното, а към тях за гарнитура имате за избор гулаш, печена патица, заек, поднесени с кнедли, варени картофи и всички познати ви немски разновидности на наденички. Без да се отличава особено в кулинарно отношение от съседките си, чешката кухня все пак прави крачка встрани с разни "вкусотийки", съдържащи дробчета, сърчица и карантии. Стига се дори до крайности в контекста на традицията на Централна Европа във формата на супа, подозрително подобна на нашенското шкембе.

Когато пивото се измерва в чертички

Допивате си основното ястие и магически на мястото на халбата се появява нова, придружавана от нова чертичка върху картончето на масата. Когато пивото се измерва в чертички, възникват две необходимости – да имате сериозно мезе и да контролирате сметката. А какво по-сериозно от наденичка на туршия или още известни като утопенце, мариновани наденички с изобилие от лук и чесън? Носете си дъвка. Хермелинът също може да бъде маринован – "накладани хермелин" - а ако ви се остава на месна вълна, наденичките с хрян са друго обичайно мезе.

Ако небцето ви иска още експерименти, значи сте готови за тежката артилерия. Едно от най- характерните проявления на чешката кухня е смесването на сладко и солено. В конкретния случай на телешкото – "свичкова на сметане" - то е задушено със сладка сметана и обилно полято със сладко от боровинки. Чехите казват, че от "свичкова" до "свичкова" има огромна разлика, и то именно заради соса. Въобще на дресингите, заливките и сосовете - от копър, обичани са още чесновите, татарски сос, сметанов и гъбен - тук се залага много и в тази област чехите развиват въображението си. Месото пък обикновено се шпикова с още месо, бекон например, и преди да се задуши, се запържва и се сервира с един от многото варианти кнедли.

Чехия неизбежно носи етикета на бирата върху себе си и Давид Черни спокойно можеше да представи Чехия като шише от бира в своята "Ентропа". Макар и най-популярно, пивото не е всичко, което си заслужава да пиете. Южна Чехия и Моравия имат какво да предложат и на любителите на вино, особено ако се намирате в присъствието на свичкова на сметане. През последните години министерството на туризма прави всичко възможно, за да популяризира винения туризъм, в комбинация с велотуризъм и гурме туризъм из Моравия. Канени сме на гроздобер и бурчак, първото вино, което още не е ферментирало. Ако приемете поканата, се пригответе за тежък уикенд с ядене на дивечово месо и бързане да се изконсумира бурчака, докато не се изгубят полезните му съставки – бактериите, които хем помагат за ферментацията, хем са богати на витамин B.

Грозодберът отмина и ето ни на коледния пазар, в рамките на който на всяко едно площадче в Чехия ни предлагат греяно вино – сваржак с канела, ябълки, кори от портокал и лимон. Традиционно още от ноември Прага се превръща в един огромен коледен базар с мирис на дърво елхи и сваржак и десерта. Пече се пред вас, сладко, захарно и прилича на най-хубавото от козунака – горещата коричка с разтопен захар. Що е то? Трделник! Другите коледните сладки за разлика от него се правят месец и половина по-рано. Всяка седмица се пекат различни сладки и така до 24 декември, Щедри ден. Чешките домакини предизвикват възхищение не само заради търпението, с което пекат с часове перники (меденки), в безкрайно изобилие от формички, украси, глазури и ядки, но и заради умението им да ги скрият и опазят до Коледа.

За мое щастие на никоя чешка домакиня още не й е хрумнало да сложи месо в сладките.

Две са неприличните неща в пражката кръчма Pivnice u Pivrnce: странно ниските цени за центъра на туристическа Прага, само на две крачки от Старомнестке намнести, и пиперливите картинки по стените и тавана, своеобразни илюстрации към вицове. Спокойно - сред тях няма и помен от втръсналите ни Швейк или Къртечек. В Pivnice u Pivrnce просто си пиете бирата заобиколени от автентичен чешки хумор, хем пиперлив, хем нагарчащ като чешки хрян. Е, донякъде е спорно колко този хумор е подходящ за обществени места, но пък в крайна сметка е част от живата чешка култура на биропиенето, а не нейна туристическа версия. Тази hospoda си заслужава и заради друга специфична особеност – тук освен традиционните кнедли и шницели може да намерите вегетариански спагети. Безспорна рядкост в страна, където поговорката "най-хубавият зеленчук е прясната кървавица", се произнася с гордост.

Как вирее един вегетарианец в Чехия? Какво го очаква в митичните пражки кръчми "У флеку", "У калиха" или в който и да е друг чешки ресторант? Със сигурност не и bezmasové jídlo, което означава вегетариaнско ястие, защото дори и то най-вероятно ще е богато поръсено със салам, с плънка от шунка или бекон за вкус. Не се и опитвайте да гледате учудено сервитьора, защото единственото, което ще изтръгнете от него и потвърждението "Вегетарианско е, да, има само бекон". В такава ситуация заложете на сигурното - панирaн карфиол или хермелин, чешкото сирене с плесен, подобно на камембер.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
  • 1
    mhm avatar :-|
    mhm

    Не съм вегетарянец, но статията описва правдиво ситуацията с храната в Прага. Все пак опитайте супа „Гулаш“ в Малостанска пивница ;-)

  • 2
    everwake avatar :-|
    everwake

    Хехе, и аз не съм вегетарЯнец, ама и на вегетарианците, които не знаят какво е хермелин или хранолки, не им е лесно в Прага :) Чешките кулинарни извращения край нямат. Хубава статия по тема, за която много има какво да се пише.

  • 3
    vandanysse avatar :-|
    vandanysse

    Много е хубава статията. Направо ми липсва Прага и нейните всякакви работи с лук и месо :-)

  • 4
    awake avatar :-P
    Fergurina

    И в България не е лесно да оцеляваш като вегетарианец.

  • 5
    22 avatar :-|
    22

    Прекрасна статия! Мисля, че за миг се потопих в атмосферата, аромата и вкуса на кулинарна Прага и не само. Остава само да я посетя и да задоволя любопитството на раздразнените си вкусови рецептори.

  • 6
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo

    Нищо не е трудно щом имаш необходимата мотивация. Наистина плодовете и зеленчуците са много скъпи извън сезона, но могат да се сушат и така да се консумират. Пък и другата храна не е по-евтина!

  • 7
    stanishko avatar :-|
    Станишко

    Текнаха ми лигите, крайно неподходяща статия за постещ човек :)

  • 8
    pav avatar :-P
    pav

    Чешката кухня е неверояно вкусна. Да за вегетата е трудно, но в централана Европа традиционната кухня е мазничка. Суров климат,не виреят много зеленчуци, но пък за това са специалисти на месото. За разлика от България където сме може би най - добрите на Балканите в приготвянето на зеленчуци и можем от 10ината вида достъпни зеленчуци да създаваме немислимо добри и разнообразни ястия. Те пък това го могат с месото - крехко, разпадащо се телешо, свинско и гениални кнедли със или без подпавки от картофи или сухари, които поемат сосът на месото. А ако реши някой да опита десертите, по- добре да не си поръчва друго. Да мазна оргия е, но с класа.
    Ако остане човек някой ден без зъби и не може да си позволи нови, Чехия е раят. Всичко е крехко и добре разварено. Без да се засягат българските гастрономи, но преди да опитам кухнята в централна Европа си мислех, че у нас се прави добро месо. Голяма заблуда. Ние го можем само с кайма.

  • 9
    riseandshine avatar :-|
    riseandshine

    Проблемът на вегетарианците е повсеместен, тъй като в по-развитите страни е повсеМесна култураната на хранене. Широко разпространено е мисленето, че, когато си по-заможен, можеш да си позволиш месо, което е единствено приемливата, истинска храна. Дори и в България, където кухнята ни се радва на многобразие от зеленчуци, битува разбирането, че ако няма месо на масата, не си се наял. В социалистическите времена луканката и пържолите присъстваха в менюто основно по големи празници. Така че, за мен, Азия е най-приятна за вегетарианците - ориз, соя, зеленчуци, водорасли, варива - изборът е безкраен, вкусовете - в огромна палитра - от дзен ястия в Япония, през по-овкусени в Китай, пиперливи и ментови - в Тайланд, до супер пикантни и богати на вкус - в Индия. За сметка на това, във Франция, Австрия, Германия, Швейцария и т.н. - вегетарианците нямат никакъв шанс - в менюто на традиционните ресторанти рядко можете да видите вегетарианско предястие или основно. Трябва да се примолите и евентуално ще Ви предложат най-проста зелена салата, без никакви други зеленчуци вътре, пържени картофи или ризото (в 90% от случаите) или гарнитурата на месоядците, ако имате късмет. Тук е мястото да споделя, че животновъдството е една от главните причини за обезлесяването и замърсяването на планетата - изсичат се поголовно гори, за да се правят пасища или да се отглеждат генетично модифицирани култури за изхранване на животните, кравите изхвърлят метан в атмосферата в колосални количества, животните се отглеждат в изключително нехуманни условия (например прасетата, които живеят цял живот в клетки, без да могат да се движат или дори да се завъртят в клетката, биват тъпкани с хормони на растежа и антибиотици, от които теглото им нараства толкова бързо, че костната им система не издържа и крайниците им се чупят като солети), голяма част от тях биват разфасовани, преди да бъдат напълно умъртвени. Не случайно големите животновъди не допускат външни лица в заводите и кланниците. Картината е наистина ужасяваща. Така че вегетарианството има доста голям хуманен, екологичен и икономически ефект. Остава повече хора да започнат да се хранят поне веднъж седмично с безмесна храна, за да има повече надежда за планетата и нарастващото й население.

  • 10
    evpetra avatar :-P
    evpetra

    Много интересна статия! Почти нищо не знам за чешката кухня, а кулиинарната атмосфера е пресъздадена с много приятно чувство за хумор!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.