История на света в 6 чаши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

История на света в 6 чаши

История на света в 6 чаши

Британският журналист Том Стандейдж за влиянието на напитките върху човешката история

8549 прочитания

"Татко ми се казва Том. Той ми разказва истории. Обича кафе, бира и ром", пише през 2006 г. шестгодишната тогава Ела в неофициалната биография на баща си с някоя и друга правописна грешка. Според официалното представяне Том Стандейдж, британски журналист и писател, е завеждащ технологии в The Economist и издател на Technology Quarterly. "Обичам да свиря на барабани, да играя на видеоигри и да пия вино. Естествено не едновременно", допълва той с английско чувство за хумор. Автор е на няколко книги, в които прибягва до историческата аналогия в областта на науката, технологиите и бизнес комуникациите. Пример за това е "История на света в 6 чаши" (A History of The World in 6 Glasses), в която използва историята на шест напитки – бира, вино, концентрати, кафе, чай и кока-кола, за да представи историята на човечеството.

"Пияницата е нахален и груб. От друга страна, пълният въздържател е неприятен и подходящ по-скоро да гледа децата, отколкото да присъства на забава с алкохол", цитира Стандейдж древногръцкия историк Плутарх. "Напитките разкриват своя произход и вероятно никога вече няма да гледате на любимото си питие както досега", твърди от личен опит авторът, който е принуден да погълне доста големи количества от изследваните по темата напитки.

Как решихте да пишете за човешката история от гледна точка на напитките?

Казват, че трябва да пишеш за това, което познаваш, или за това, което обичаш. Аз пиша предимно за технологии, но обичам също вино, бира, хубава храна и т.н. Първоначалната идея беше фокусът да е изцяло върху виното, но бързо си дадох сметка, че и други напитки са имали не по-малко влияние. Хрумна ми, че всички те са вид технология и са променили света в много аспекти. В другите си книги съм разглеждал значимостта на различни технологии за обществото, като например паралел между телеграфа от XIX век и интернет. Така че реших да направя същото и с напитките. Бирата е технология за пречистване на водата. Виното се използва като разграничителен социален елемент. Твърдият алкохол ти позволява при дълги пътувания да пренасяш голямо количество "алкохолни градуси", които заемат малко пространство. В същото време служи и като обменна монета. Кафето е технология, спомагаща общуването и смятана за напитка за учени, философи и бизнесмени. Чаят отново е метод за пречистване на водата, само че без алкохол.

Кое е най-изненадващото, което открихте за алкохола?

Порази ме колко древно и универсално нещо е, както и учудващо дълбоките корени на някои привички, свързани с алкохола. Всяко общество е произвеждало някакъв вид алкохол. Да вдигнем тост за здраве и успех е всъщност модерно ехо от много древната идея, че алкохолът притежава магически и свръхестествени свойства. Когато се чукваме с чашите, символично събираме отделни съдове в един, защото някога бирата се е пиела от общ съд със сламки.

Автор сте и на An Edible History of Humanity. За храна или за пиене ви беше по-интересно да пишете?

Храната се оказа малко по-сериозна тема. И двете книги ми доставиха удоволствие и все пак малко повече се забавлявах, докато правех проучването за напитките, защото там попаднах на по-любопитни детайли. Като например римско вино, направено с морска вода. А и ми се наложи да изпия сериозно количество от напитките, които изследвах.

Промениха ли се личните ви навици, свързани с употребата на алкохол?

Да, допреди това не се интересувах особено от твърд алкохол, но вече съм голям почитател на бърбъна и рома. Сега, когато познавам историята на шестте напитки, подхождам към тях по различен начин. Когато пия чаша вино в Италия, се опитвам да се свържа с римлянина някъде дълбоко в мен. Когато пия кафе по време на бизнес среща, често се пренасям в XVII век. А бирата обичам още повече отпреди.

Твърдите, че да купим бутилка от безмитен магазин на летището е проява на бунт?

Така е, макар и доста лек бунт. Избягваме плащането на мито върху алкохола, така че оставаме с традиционното усещане на контрабандиста, че е надхитрил данъчните. Това, разбира се, е идеята, с която безмитните магазини искат да останем.

Коя от "шестте чаши" според вас е имала най-положителен и съответно отрицателен ефект за историята?

Бирата и кафето са оставили най-положителен знак. Има вероятност бирата да е подтикнала хората да се занимават със земеделие. Кафето от своя страна стимулира научната революция през XVII век, а това е началото на модерния свят. Хората си дават сметка, че древните гърци са допуснали доста грешки, и започват сами да си задават въпроси за природата. Твърдият алкохол е най-вреден за човешката история. Някога той се използва като валута за покупко-продажбата на роби, но и днес продължава да нанася големи щети. Човек рядко се напива до смърт с хубаво вино. Обикновено го прави с някакъв ужасен концентрат. Ако той не съществуваше, хората без съмнение щяха да открият друг начин да удавят мъката си, но не може да се отрече, че чрез алкохола хората сами си причиняват огромни вреди.

Може ли да се твърди, че алкохолът е някакъв демократизиращ фактор?

Ако беше така, Русия щеше да е раят на демокрацията. Докато всъщност Индия, където голяма част от населението не употребява алкохол, е най-голямата демокрация в света. И все пак идеята за демокрация може и да се е зародила в древна Гърция, където мъжете сядали около обща купа с вино. По време на т.н. symposium, предвестник на днешните купони, се оставял настрана социалният статус и всички се забавлявали наравно. Но онази Гърция, в която съществува робство, а жените нямат право да гласуват, определено не е била демократична по съвременните стандарти.

Алкохолните или безалкохолните напитки са били по-важни за човечеството? Можем ли да сравним например влиянието на виното с това на кока-колата? Смятам, че безалкохолните са имали по-голямо влияние просто защото повечето от това, което хората са пили през изминалите двеста хиляди години, не е съдържало алкохол. Водата естествено е най-важната напитка. Човек естествено може да живее без алкохол, както и го прави по-голямата част от човечеството до днес. А в исторически мащаб напитките с кофеин са изключително ново откритие.

Защо повечето страни настояват, че те издържат най-много на пиене, превръщайки употребата на алкохол в извор на национална гордост?

Способността да пиеш много, преди да паднеш в несвяст, изглежда, много отдавна е бил вече повод за гордост в много страни. Предполагам, че се е появил като надпревара за това кой е по-силен. В култури, в които се е пиело много бира, прекомерната консумация е логична, защото бирата не можела да се съхранява дълго време, така че трябвало да се изпие всичката. Виното вече можело да се съхранява, а това позволявало човек да пие, когато поиска. След появата на твърдия алкохол напиването вече няма никакъв смисъл, но много хора продължават да го правят така или иначе.

Алкохолът е една от най-разпространените легални дроги. Предвиждате ли в близко бъдеще някакви сериозни забрани или ограничения, свързани с употребата му?

Ислямските партии, които идват на власт в някои от държавите в Средния изток, може да предпочетат да ограничат още повече алкохола. Диктаторските режими, които те изместиха, принципно бяха доста по-толерантни към него.

Настоявате, че бъдещето принадлежи на водата. Това продиктувано ли е от преследването на все по-здравословен стил на живот?

Част е от тази тенденция. Засилва се желанието за чистота и простота, а водата е най-чистата напитка. Вече има води с какви ли не добавки като витамини, кофеин, да не говорим за скъпите минерални води в изискани бутилки на известни марки. За мен това е лудост, аз лично пия вода от чешмата. Бутилираната не е по-различна, а струва хиляди пъти повече. Основната причина, поради която твърдя, че бъдещето принадлежи на водата, е фактът, че през XXI век ще се засили нуждата и съответно конкуренцията за достъп до питейна вода. Това вече се случва в някои части на света. Според много специалисти в бъдещето ще се водят войни за водата. Търсенето на живот на други планети започва с търсене на места, където би могло да има вода. Колонизирането на Луната и Марс ще означава, че преди това там е открита вода.

"Татко ми се казва Том. Той ми разказва истории. Обича кафе, бира и ром", пише през 2006 г. шестгодишната тогава Ела в неофициалната биография на баща си с някоя и друга правописна грешка. Според официалното представяне Том Стандейдж, британски журналист и писател, е завеждащ технологии в The Economist и издател на Technology Quarterly. "Обичам да свиря на барабани, да играя на видеоигри и да пия вино. Естествено не едновременно", допълва той с английско чувство за хумор. Автор е на няколко книги, в които прибягва до историческата аналогия в областта на науката, технологиите и бизнес комуникациите. Пример за това е "История на света в 6 чаши" (A History of The World in 6 Glasses), в която използва историята на шест напитки – бира, вино, концентрати, кафе, чай и кока-кола, за да представи историята на човечеството.

"Пияницата е нахален и груб. От друга страна, пълният въздържател е неприятен и подходящ по-скоро да гледа децата, отколкото да присъства на забава с алкохол", цитира Стандейдж древногръцкия историк Плутарх. "Напитките разкриват своя произход и вероятно никога вече няма да гледате на любимото си питие както досега", твърди от личен опит авторът, който е принуден да погълне доста големи количества от изследваните по темата напитки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
  • 1
    foster avatar :-|
    г-н Думанов

    "Аз пиша предимно за технологии... Хрумна ми, че всички те са вид технология и са променили света в много аспекти. ... Бирата е технология за пречистване на водата. Виното се използва като разграничителен социален елемент. Твърдият алкохол ти позволява при дълги пътувания да пренасяш голямо количество "алкохолни градуси", които заемат малко пространство".
    ------------------------------------------------

    Хм... Историята на науката е достойна за уважение дисциплина, но изисква енциклопедични познания.
    Историята на алкохола всъщност е история на технологията по рационално усвояване на храната.
    Началото на бирата не се крие в "пречистването на водата", а в необходимостта малко количество зърно да се усвои от повече хора. Получава се супоподобна каша, която бързо ферментира и в крайна сметка ето ти протопип на бирата. Пречистването на водата е част от технологията на правене на бира, но не и изначално условие за бирата.
    Виното също не е толкова социален разграничител, защото съществуват райони, където се пие вино от най-бедните до най-богатите, а бирата не върви, поради липсата на традиция или вкус към нея.
    Социалната граница "бира-вино" не е универсална. Още повече, че съществува и т.нар. национална гастрономия, където се смята за тъпо за се пият "чуждестрански" питиета и се набляга на народното във всички кръгове от обществото (нямам предвид естествено нашите, които пият и вода от пералнята, ако е почерпка).

  • 2
    domakinq avatar :-|
    Bramasole

    ...Ако алкохолът беше демократизиращ фактор, Русия щеше да е раят на демокрацията ... В една фраза е изречена диагнозата на един народ, на една империя.
    Иначе аз съм не просто обичам кафе, обожавам еспресото; "Топ Пелини" или "Давидофф" - гъсто, черно, експлозия от аромати...

  • 3
    foster avatar :-P
    г-н Думанов

    До коментар [#2] от "domakinq":

    Преди време си умрях от смях, когато в една немска енциклопедия на бирата прочетох, че през епохата на индустриализацията бирата била основна пречка работниците да са работоспособни, защото пиели много бира (това е вярно, но работният ден е бил 12 часа, а бирата се е разглеждала като храна и релакс). Та фабрикантите решили да осигурят алтернативна напитка - кафе или чай, и минути за почивка, в които тя да се консумира.
    Ето го значи, великият принос на бирата - тя е в основата на синдикалните искания! Освен това, това действие води и до падане на цените на кафето и чая.
    Смешното беше, че имаше картинка на руски интелигенти около самовар и коментар: "Хората на изток и особено в Русия, с удоволствие прекарват свободното си време в разговори та на чаша чай".

  • 4
    pav avatar :-|
    pav

    До коментар [#1] от "foster":

    Може би превода е малко неточен.
    Мисля , че под технология за пречистване на водата става въпрос за технология за дезинфекциране на водата. От средновековието (а може би и преди това) до не много отдавна в Европа, вкл. и у нас, водата за пиене се е смесвала с алкохол. Хората са достигнали до заключението, че който пие алкохол по- рядко заболява от чума, дезинтерия и тн. Дали вино или бира зависи от регионалните традиции. Не са били много хората имащи достъп до изворна вода. А пастьоризацията не е била позната. Тогава хората са били под перманентно опиянение. Аналогично на изток посредством варенето на водата с билки (чай).

  • 5
    foster avatar :-|
    г-н Думанов

    [quote#4:"pav"]Мисля , че под технология за пречистване на водата става въпрос за технология за дезинфекциране на водата. От средновековието (а може би и преди това) до не много отдавна в Европа, вкл. и у нас, водата за пиене се е смесвала с алкохол. Хората са достигнали до заключението, че който пие алкохол по- рядко заболява от чума, дезинтерия и тн. Дали вино или бира зависи от регионалните традиции.[/quote]

    Права си. В дневниците на маркиз Алваро де Санта Круз (1526-1588), създателят на проекта на Непобедимата Армада срещу Англия е записано следното знаменателно нещо: "Тъй като пътуването ни ще бъде кратко, няма да товарим вода за къпане на жените. За пиене вземаме достатъчно вино и бира."
    Използването на бира за пиене, вместо вода е засвидетелствано и във фламандските легенди, преразказани от Шарл де Костер. В "Братството на Червенобузестия", заблудената душа отказва да пие вода, а приема само пиво.
    В приказката за ковача, продал душата си на Дявола, има един дето крещи, че е жаден като Синайските пясъци и когато го бутат в Рейн, та дано се напие, се оказва, че искал бира всъщност.
    :)

  • 6
    pav avatar :-|
    pav

    :) Все още има старци, които като отидат в кръчмата си поръчват " сипи едно, че съм жаден". А дядо ми "иначе не пиеше", но закусваше попара с вино. Както и при един поход в Алпите, тримата по- възрастни австрийци (над 60 год.), в манерките си носеха вода с червено вино.
    Алкохолът днес също е част от нашия живот, но в друг контекст. Да кажем днес той съпътства най-вече вечерите, а преди - дните.

  • 7
    foster avatar :-|
    г-н Думанов

    "В култури, в които се е пиело много бира, прекомерната консумация е логична, защото бирата не можела да се съхранява дълго време, така че трябвало да се изпие всичката. Виното вече можело да се съхранява, а това позволявало човек да пие, когато поиска. След появата на твърдия алкохол напиването вече няма никакъв смисъл, но много хора продължават да го правят така или иначе."
    ------------------------------------------

    Това също е интересно в социално отношение. Голяма част от историята на бирата е свързана с методите за нейното консервиране.
    Преди 4 години в "Harrods" в Лондон видях да се продава бира "Тутанкамон" по 75 паунда бутилката, произведение на Светите нюкасълски пивоварни. Те са следвали оригинални египетски рецепти и данни от археологически разкопки - в гробниците често е оставяна бира, чията микробиология е идеално запазена. Оказва се, че консервантът е кориандър. На други места пък като консервант е използвана мирта. Всъщност и обичаният горчив вкус на днешната бира, дължащ се на хмела е следствие на търсенето на консервант на базата на опит-грешка.
    Фламандските пивовари са се опитвали да консервират бирата с плодови сиропи, захар и мед. Когато е издаден обаче Reinheitsgebot, вносът на бирата им в Бавария е забранен, защото тези добавки се разглеждат като "нарочно предизвикващи жажда".
    Наистина, като се отвори буре с бира, то трябва да се изпие. Но старите кръчмари са били справедливи, а не като днешните - бирата от отворено буре се продава на двойно по-ниска цена на другия ден. В Англия, стожери на биропрозводството са т.нар. аilwives - домакини, които правят бира всеки ден за отрудените мъже. Те преценяват, какво количество да направят, за да се изпие цялото. Т.е. такова нещо като "прекомерна консумация" няма. Човек пие, докато му се пие. Доста често тази крива съвпада с правата на възможностите, която излиза по тази логика, че също е крива. Като Априлската линия...
    А виното може да се съхранява от момента, в който някой се е сетил, че това може да става в херметически запечатани шишета и това също не е станало толкова отдавна. Амфорите и бъчвите са съдове за неговото транспортиране, но веднъж отворени е необходимо да се вземат бързи мерки за изпиване на виното, защото то има доста по-неприятен вукс от вкисната бира. В тази практика се корени и изобретяването на ракията.


  • 8
    aron25 avatar :-?
    aron25

    .."Докато всъщност Индия, където голяма част от населението не употребява алкохол, е най-голямата демокрация в света".
    Ето, това направо ме "уби"! Каква демокрация, те изобщо имат ли някаква държава? Ама държава с устройство и някакви елементарни правила? Това там е родово-общинен строй. Всеки се движи в някаква посока, бърза, но не знае накъде върви, няма знаци по улиците, пълен хаос и гигантска мизерия..Едно голямо гето с усмихнати хора, които държат крив нож в силяха си...

  • 9
    tamusen avatar :-P
    Бил Тамусен

    За британците http://goo.gl/eDbZs и алкохола http://goo.gl/DRnzS

  • 10
    tamusen avatar :-P
    Бил Тамусен

    ... и още нещо http://goo.gl/NqqJz


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK