Васил Богданов

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
11 май 2011 г. Ставам на 40 години, но нямам много поводи за веселие. Не заради тъпото суеверие, че 40-ият рожден ден не се празнува, а защото съм безработен от 7 месеца. Докато повечето ми връстници, избрали да работят в браншове, по-стабилни от медиите, изплащат вече втори апартамент в София, аз живея с приятелката си в малка квартира. През лятото на 2010 г. обикаляхме два-три месеца в търсене на жилище, харесахме си и в един от последните горещи понеделници насрочихме среща с брокерката, за да говорим вече по същество около покупката и кредита. Срещата беше в 18 часа, а мен ме съкратиха в 17 ч. Ето какво било криза на средната възраст. Разбрах го ударно. Дълги години свързвах този израз клише предимно със скучаещи лелки, които се опитват да спрат хода на времето, като си купуват все по-скъпи дрехи, както и с мъже, компенсиращи увяхващата потентност с все по-мощни автомобили. Оказа се обаче, че вирусът си има и други щамове, а съдбата беше кихнала в лицето ми именно тях.
Най-лошото е, че през май 2011 не знаех кога и дали изобщо ще си намеря работа. В мигове на депресия човек си мисли какво ли не, а и няма защо да се лъжем – 40 години са си 40 и това има значение дори и да не търсиш работа като балетист или фотомодел. Всеки месец имах някакви поръчки на хонорар, но неизвестността те убива. Страхът да не предизвикаш съдбата те възпира от по-дългосрочни и много полезни цели, като например зубренето на език, изчитането на целия Харуки Мураками или пък да се научиш да плуваш бътерфлай. Голяма част от времето потъва в социалните мрежи, защото безработният човек страда не само от недостиг на пари, но и на контакти. Да се разхождаш по паркове и градинки изобщо не е добър вариант, защото в работно време тези места са доминирани от пенсионери, майки с пищящи деца и маргинални типове, които захапват бирите още в 10-11 сутринта. За 14-те месеца, в които бях без работа, съм виждал по пейките много отчаяни хора, включително и доста плачещи жени. Предполагам току-що съкратени или излезли от неуспешно интервю за работа, защото едва ли толкова много хора преживяват лични драми в сряда на обед примерно.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
25 коментара
Какъв човек би взел кредит без да има стабилни доходи с които да го изплаща ?
Той човекът е имал стабилни доходи, просто са го съкратили още същия ден. А ипотечните кредити се вземат със срок 20-30 години. Човек няма как да знае какво ще се случи за толкова време - дали няма да го уволнят, да се разболее, да фалира фирмата, в която работи, или някой астероид да удари земята...
На 40 е още рано да си безработен, по-скоро след 45.
Дотогава наистина трябва да се ориентираш към собствен бизнес - да имаш достатъчно опит и да го използваш рационално.
А да се окажеш безработен на 59? Егаси, муси, както казваше едно приятелско детенце. Дилемата е сега ли да се гръмнеш, по-късно ли, или пък да гръмнеш всички. От тъпия шеф, та до всичката шибана държава. И на пук вси врази, още съм жив, а това живот ли е?
Това е то Български манталитет .
odnata-ni-volia-i-izbor-v-kapitalizma.943938
Ще изплащаш 2 апартамента в София до 60 те си години .
Ще платиш над 200 000 лева в лихви за банките и животът ти ще е минал в това време Ще си изпуснал всичко .
Понякога обаче ще се окаже че това не е твоят път задължително но не ти пак си щастлив точно защото нещо ти е попречило да си роб в системата.
Не осъзнаваш че всички в маркет капитализъм са просто едни заменими пионки в голяма игра.
Предаден си .Засрамен си .Отчаян си а не трябва изобщо
Контролът над всичко което си мислил че контролираш е просто една фискс идея .
Съпоставянето, сравняването,премерването кой какво има,може притежава какво е придобил и имал -директното сравняване едно към едно доарва до нервна криза не един Българин и е абсолютно безолезно начинание .
Лош момент ще кажат едни -Най прекрасният момент в живота ще ти кажа аз
За да може да осъзнае човек какъв роб в системата е всъщност и до каква степен е манипулиран от нея това трябва да се случи и тя да те изпюе .
Жалко че много хора го вземат прекалено навътре вместо да сгледат всичко от съвсем различна перспектива и гледна точка .
Саморазрушителното поведение не е решение .Осъзнаването на проблема Will set you free . :-0 :-) :-)
http://aidriell.blog.bg/zabavlenie/2012/04/22/svob
http://aidriell.blog.bg/zabavlenie/2012/04/22/svob odnata-ni-volia-i-izbor-v-kapitalizma.943938
Е, автора, забравил да споменеш какъв късметлия си, защото са те съкратили 1 час преди да наденеш ипотечния хомот...
До коментар [#6] от "Seola":
Също така е пропуснал да забележи че в очите на хората би изглеждал смешен с тези празни приказки дето ги е напляскал по-горе :)
Кофти,но това е скапаната родна действителност!
Жалко
А,аз бих казал момчета и момичета,мъже и жени ,мислете повече преди да гласувате за леещите сълзи и усмивки,обещаващи светло бъдеще!Първо ги попитайте как ще стане това,обещаното де?После поискайте доказателства и срокове!И на края поискайте тежка персонална отговорност за не изпълнени обещания.И не се срамувайте и аз бях като вас!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.