Най-добрият ад за живеене

Най-добрият ад за живеене

Васил Георгиев за местния шовинизъм

22234 прочитания

© Юлия Лазарова


По произход съм половин шоп, перничанин, по-точно - от едно село до Перник, Зидарци. Но съм роден в София. На село, където ходех всяко лято, беше прекрасно: ловях риба в река Конска, помагах, по-скоро пречех на баба и дядо в градината. Животът беше по-хубав от този в града, дето мама и тати по цял ден тракаха прегърбени над пишещи машини неща, които май после се оказаха безполезни. За разлика от доматите, краставиците, чушките, царевицата, млякото, сиренето, овцете, кравите и птиците, които даваше селото.

Имах и приятели на село, а когато Бай Тошо падна, в селото направиха две кръчми, в които съм прекарал не една или две вечери, слуховете за които развалиха иначе доброто ми име. Някъде тогава разбрах, че приятелите ми от село слушат сръбско, не на майтап, както предполагах, а с най-голямо удоволствие. Това май бяха годините, когато между нас започна да се издига една стена, в началото невидима, с годините все по-осезаема, накрая - непреодолима.

Предполагам, че от двете страни на тази стена едновременно се ражда онова опасно разбиране, което стои в основата на много човешки беди. То започва с донякъде основателното заключение, че хората от твоята група са по-важни, ценни и значими от хората от другата група. То звучи основателно, ако е резултат от твоя избор, в който си преценил с кои хора ти се живее. В повечето случаи обаче съдбата те е подхвърлила да живееш с някакви хора: тогава подобно разбиране идва, за да оправдае съществуването ти сред тях, сякаш би ги избрал и ако имаш възможност да избираш.

В бедни и унизени общества като нашето, където лошотията излиза дори и от ушите на хората, има изобилие от примери, опровергаващи категоричността на твърдението "нашите са добри, чуждите са лоши". Съвсем логично е тогава разумният човек да отхвърли заключението си че нашите (от града, сините, българите) са по-добри от другите (селяните, червените, чужденците) и да започне да разглежда произхода като един от многото фактори, които влияят на формирането на личността. Вместо това дори и при разумния човек сработва другия механизъм - на "врага с партиен билет".

"Вярно е, че и в града има некачествени хора, казва той, но това са именно селяните, дошли в града." Тук само вмятам, че няма никакво доказателство, че градският криминалитет и простотия се формира от дошлите от селата хора. Българската мафия е градска култура. Но за да може градският човек да продължи да приема жалкия си живот, той трябва да намери врага. И това са "селяните, дошли от провинцията". Особено когато те са лесни за идентифициране - например в Студентски град.

Тези ирационални съждения винаги могат да бъдат подкрепени с конкретни примери, от които и боговете ще замълчат. Те са в основата на шовинизма, довел до най-гнусните извращения в човешката история. Когато става въпрос за местен шовинизъм, мярката е по-малка, но идеите са същите. Ето и част от тях: колкото и несериозни да звучат, голямата част от тях са абсолютно действителни и заимствани от интернет (авторството си е мое). В тях има алчност, неразбиране, високомерие, глупост, егоизъм. Хората, които мислят по този начин, са сред нас. Гласуват, пазаруват и отделят въглеродни емисии. Някои са ни приятели. Сами са смешни, но ако се обединят един срещу друг, ще станат опасни.

1. Д.С.Б., на 38 години, софиянец от шестнадесето поколение

Роден съм на десния бряг на Перловската река. В центъра. Точно така. Под ризата си нося потник, на който пише Absolut Kostov. Не мога да взема отношение по спора София - провинция (нали това е политкоректното за селяните?). Защото какво означава София? За някои включва "Люлин", "Младост" и разни други места, които са ми, меко казано, чужди. За мен София е София 1000. И сега, като го пуснаха това метро, се напълни центърът с неугледни типове от крайните квартали с найлонови торбички. Ама нали тези гласуват за Бойко, затова им направи метрото. Това мога да кажа. За провинцията не знам, виждал съм я ,като отивам по магистралата на море в Лозенец, има нещо в нея, не знам какво.

2. СА 9782 АВ, родителите му след следването са останали в София

Мразя шибаните провинциалисти. С изключение на майка си и баща си, разбира се. Но не бива да забравяме, че и те са от провинцията. Така и не отучих баща ми да си сваля обувките, преди да влезе в апартамента в блока. Но това не беше зле, защото така, когато каня приятели вкъщи, знам дали той си е вкъщи или не и дали ще ме излага пред приятелите. Понеже е селянин, така и не го запознах с приятелите ми от "Мусагеница", защото на тях родителите им бяха дипломати, нали, изтънчени хора, знаят как да боравят с нож и вилица, а той претаква зеле в мазето. Това не го пиши.

3. С.Т., не казва откъде е, седмата цифра на ЕГН-то му е 4, вероятно Северна България

Нямам нищо против софиянци. Но много им се дразня, като дойдат в града ни да са правят на "кой съм аз". Нарочно дават газ по Главната и те гледат с поглед, дето не знаеш какво точно си мислят. На един такъв омраз му викам "кво ме гледаш, бе", щото не мога да тръгна да го бия така, без нищо да съм му казал. Не съм го бил много, ама дразнеше такъв един, лигавата му софийска мутра заприлича на цветно зеле. Не ме разбирайте грешно, нищо против нямам софиянците, но да си стоят в града, че като дойдат при нас, лабут ги чака. Да си стоят там при боклука, помиярите и мръсотиите и няма да ме дразнят. И да не свалят нашите момичета, това се иска от тях.

4. С.Ф., определя себе си като толерантен софиянец

За мен няма значение откъде си, а какъв си. Важно е какво си направил в този живот. Може да си най-големият селянин, но да си тръгнал от нулата, както се казва, и да си направил нещо. Аз работя за един такъв. С четири години по-малък е от мен, но кара мазерати, порше кайен и мерцедес. Ходи с охрана, защото има много врагове. Но така е в България, като направиш нещо, и винаги се намира някой, който да иска да те убие. А за селяните. Виж кво, аз, като ме наричат софиянец, не се обиждам. Значи и те не трябва да се обиждат, като ги наричаме селяни, защото са селяни, нали?

5. Мъро Марабката, преди всичко добър човек

Мъчно ми е, когато моите приятели спорят за това кой е по-добър - София или страната. Този изстрадал народ винаги е разделян - на сини и червени, на "Левски" и ЦСКА, на жени и мъже. Това е трагедията на нашия малък, прекрасен и трудолюбив народ. А не сме ли преди всичко българи, чак след това - човеци, и след това - софиянци или от Плевен, откъдето съм. Има много достойни хора, като например Васил Левски, Христо Ботев, Слави Трифонов, които са родени в провинцията и пак са направили велики неща. Да ги убием ли, какво?

6. Гражданин на света - живял в София, после в Рим, после в София

Нямам нищо против хората от, ъъъ, извън София. Познавам много свестни от тях. Даже някои въобще не можеш да разбереш, че не са от София. Те са си направо софиянци. Такива трябва да са всички от провинцията. Защото, правилно е казано: като си в Рим, дръж се като римлянин. И виж папата. Аз познавам и чистокръвни софиянци, които са обаче много зле, като най-долните селяни. Така установих, че не е толкова важно дали си от София или от провинцията.

7. Жена, 32 години, още не смята, че е от София, но вече не е и от страната

Четири години живея в София. Паркирам успешно, справям се със задръстванията, изхвърлям си боклука, ходя в мола. Успешно съм се интегрирала. По външния ми вид съм облечена както са облечени и другите. В същото време гледам някакви клошари, които просят пари, и си викам: ето - той е софиянец, а ти не си. С какво е той по-добър от теб? Това справедливо ли е - той да е софиянец, а аз да не съм? Кой е по-заслужава да е софиянец? Или този, който люпи семки? А аз никога през живота си не съм люпила семки заради апандисита. Та си мисля, че не трябва човек да бъде съден по това откъде идва, а къде отива. Аз например мисля да замина за Лондон, защото вече София ми се струва провинция.

8. Shofiora1981

Аз не мога да разбера за какво са тези регистрационни табели? Не са ли, като ги видят селяните, че минават Околовръстното, да ги спират. Какво правят в София, като не са оттук? Можеш ли да ми кажеш? Оня ден един такъв, с регистрация Т, тръгва да ме задминава от лява лента. Викам: кво е това Т, бе, "тапагьоз" ли си, "тъпанар", ли си, "тюфлек" ли си! Много надигнаха глава, като им дадоха банките кредитите. Едно време идваха в София и не смееха да те погледнат. Желю Желев е виновен. Като го направиха президент, и отмени жителството. Щото и той е от село и цял живот се е борил за жителство. Такива не трябва да ги избираме, това ми е думата.

9. Лора от Варна до Бургас

Както е казал Хемингуей, "всичко, което не е морето, е провинция". С това мисля, че изчерпвам всичко, което може да се каже по въпроса. Ясно ли ви е? Освен това с нищо не ви отстъпваме: имаме си същите молове като при вас, магазините са същите и то какво друго ти остава? А, да, хората. Хората са хиляди пъти по-добри от вас, глупави кестени, дето като плъзнете през лятото насам, и от вас не може да се диша!

10. Мъж, определя себе си като краевед

Градският живот няма бъдеще. С повишаването на цените на петрола ще стане все по-важно да можем сами да си произвеждаме храната. За да си произвеждаме храна, ще трябва да се върнем обратно към земята. Градовете, те ще умрат, ако продължават по този начин, защото полезната работа, която се върши в тях, е много малко. В града хората са посредници, брокери, адвокати, копирайтъри. Столицата прилича на място, в което никой не прави нещо полезно, а всеки извършва услуга на другия: ползата е такава, все едно два милиона човека си дават един на друг дрехите за пране. Докато си разказват вицове за Перник, с чиито въглища се топлят.

11. Човек от курорта

Аз съм от Разлог. Най-интересното при нас е павилиончето на площада, на което пише "Кифли". Момичета от цялата страна се снимат пред надписа, има ги в интернета. В Банско е малко по-интересно. Искам в Разлог да стане също така интересно. Курорт. Ще сглобя една барака от гипскартон, ще купя гюз, яйца, брашно, кашкавал и ще продавам на чужденците катми за осем лева. Това искам аз. Ама софиянците не щат аз да го направя. Природата била важна. Залъкът от устата ми искат да земат. Затова ги мразя. Кажи ми за кого е природата: за хората, за мечките или за буболечките? Ако толкова искат да стане тяхното с природата, колко ще ми платят за това?

По произход съм половин шоп, перничанин, по-точно - от едно село до Перник, Зидарци. Но съм роден в София. На село, където ходех всяко лято, беше прекрасно: ловях риба в река Конска, помагах, по-скоро пречех на баба и дядо в градината. Животът беше по-хубав от този в града, дето мама и тати по цял ден тракаха прегърбени над пишещи машини неща, които май после се оказаха безполезни. За разлика от доматите, краставиците, чушките, царевицата, млякото, сиренето, овцете, кравите и птиците, които даваше селото.

Имах и приятели на село, а когато Бай Тошо падна, в селото направиха две кръчми, в които съм прекарал не една или две вечери, слуховете за които развалиха иначе доброто ми име. Някъде тогава разбрах, че приятелите ми от село слушат сръбско, не на майтап, както предполагах, а с най-голямо удоволствие. Това май бяха годините, когато между нас започна да се издига една стена, в началото невидима, с годините все по-осезаема, накрая - непреодолима.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


76 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Като прочетох статията ме хвана... срам... Нищо човешко не е останало в общуването между нас, изродихме се...

 • 2
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker
  • -125
  • +77

  Глупава статия със изсмукан от пръстите проблем и абсолютно измислени "интервюта". Не разбирам защо е в "Капитал". Да бяха избрали вместо нея да включат някоя допълнителна статия за наука и техника.

 • 3
  plamenss avatar :-|
  plamenss

  на мен ми хареса номер 10 може би защото не съм от София:-)

 • 4
  dggm avatar :-P
  dggm

  Много хубава статия.

  Една длан земя, една шепа хора и от нужда да си повдигаме самочуствието го правим като унизяваме другите.

  Здраве да е. Нали ББ сега разселва администрацията. Скоро всички ще сме селяни.

 • 5
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Мъро от номер 5 го напипа ключа за бараката.

  Проблемът и на софиянци и на пртовинциалисти, е че са българи.

  Докато се делим на чалгари, селяни, цигани , черни , бели, жеълти, сини, червени и бимбяни все ще си живеем в НАШАТА кочина.

  С други думи - племе разделно.

 • 6
  atropin avatar :-P
  atropin

  Когато не ти е останало нищо, с което да се гордееш, може да се гордееш с произхода си или с цвета на кожата си - все неща, за които нямаш заслуга. :)

 • 7
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Селянин не месторождение, а начин на мислене, поведение спрямо себе си и околните.
  Това ви го казвам аз, кореняк софиянец :)

 • 8
  go avatar :-|
  go

  култово. отдавна не бях чела нещо толкова добро.

 • 9
  alicekapital avatar :-|
  alicekapital

  Поздрави за статията; хем е напипала един интересен аспект на комплексарството, хем го е илюстрирала по смешен начин.

 • 10
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Онемях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Уволниха ме

Уволниха ме