Крън в очите

Един ден в най-новия град в България

©  Васил Богданов

"Направиха ни град, за да плащаме повече данък. Това е разликата. Нали знаеш, селото си е село. Шипка колко време вече е град. Разлика има ли?" – пита ме риторично 74-годишният помак Али. Родом е от Гоце Делчев, но живее в Крън от 1962 г. След 9 септември хората в родния му вилает започнали да бягат от комунизма в Гърция и затова ги изселвали на другия край на България – в Русенско. "Освободиха ни чак 54-та година. Русе е хубав град, бях бояджия по корабите, но ние сме планинари хора и сме свикнали да имаме баир. Край Дунав виждаш само как въздухът трепери от жегата и нищо друго. Тук очите ми се пълнят, като гледам Стара планина." Али е бил 40 години шофьор в ДАП-а и изброява съвсем точно колко време какво возило е карал. В началото е обиколил цяла България със ЗИЛ 130, а последните 15 години е карал "Икарус." И той, както всички останали в Крън, казва на казанлъшкия завод "Арсенал" просто Завода. "Аз бях по линията Бузовград – Казанлък – Енина – Крън. 24 километра е обиколката и правех 7-8 до 10 курса на ден. В Завода работеха 20 000 души и като минавах покрай него с "Икарус"-а, автобусът направо клякаше от тежестта. Сега сигурно работят най-много 2-3 хиляди." Али споделя, че е по-правилно Крън да бъде квартал на Казанлък, след което се сбогуваме. Съдбата ни срещна на улицата, защото той тръгнал с каручката да кара сено, но спукал гума и трябвало да я оправя.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sonchik avatar :-|
    соня иванова
    • + 4

Николай Диловски
    Под сянката на Бузлуджа..."всичко е спокойно". Бог да прости!

Нередност?
  • 2
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • - 1
    • + 21

Мила родна картинка, чак буди умиление.

Нередност?
  • 3
    atlantic avatar :-|
    Атлантик
    • - 2
    • + 32

Те това е истинската статия за провинцията, а не статиите за Бургас, Русе и Перник, където проблемите им били, че нямали заведения, ами се бутали натясно в малкото налични...Това е провинцията на България. Вижте снимките само. Повече думи са излишни.

Нередност?
  • 4
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 28

Хубава статия.

Нередност?
  • 5
    vasil_bogdanov avatar :-|
    Васил Богданов
    • + 20

Още снимки към този текст можете да видите тук:
    http://vasilbogdanov.wordpress.com/2012/09/16/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%BD/

Нередност?
  • 6
    geordgeo avatar :-|
    geordgeo
    • - 1
    • + 18

Стана ми малко тъжно за хората като тях из цяла България...

Нередност?
  • 7
    astahova avatar :-P
    Деница Астахова
    • - 1
    • + 19

"Накрая събирам смелост да задам въпроса, който ме гложди от самото начало: "Защо бар плотът е отрупан с мръсни чаши от кафе?" Всички се засмиват, защото историята е весела. Сутрин тук работи собственикът на заведението Венци (22), който е и гадже на Венелина, та често оставя чашите на нея. Тя обаче също не ги мие всеки път, защото понякога надвечер се появява майка й, която веднага се заема с хигиената."
    Това е като от разказ на Чудомир!

Нередност?
  • 8
    hektor1 avatar :-|
    hektor1
    • + 12

няма лошо, сега селото е по голямо село макар и да сме станали град, улиците са занемарени, осеяни с дупки и ями каруците трудно вървят а за коли е невъзможно, много гости посещават това голямо село и ни отправят въпроси защто селото ни е западнало. няма да замесваме кмета на селото защтото нея я видяхме само на изборите за кмет, дори несе сещаме коя беше тя. само които живее в Крън знае за какво става въпрос, всичко останало е прах в очите на слепите

Нередност?
  • 9
    i12805 avatar :-|
    i12805
    • + 5

Чудесна статия. Поздравления, Васко.

Нередност?
  • 10
    zuramode avatar :-P
    zuramode
    • + 5

На моменти се смях, на моменти ми домиля... Отнеха ми селото... мъка... :)

Нередност?
Нов коментар