Черноморски дар

Черноморски дар

За възхода на Бургас и радостта на неговите трудови хора

21227 прочитания

© Иван А. Григоров


"Иска ми се да живеех в Бургас, маниаци." Признанието е написано с тебешир в началото на този септември върху асфалта на една от алеите в Морската градина. До него белее и обяснение: "Въй, лек. Това го написа ВАРНЕНЕЦ!" Бургас е най-добрият град за живеене за 2010 г. според класацията на радио "Дарик". Повечето българи и доста чужденци знаят, че това е един от най-динамично развиващите се градове в страната. Всички местни жители, с които се срещаме, са единодушни, че промяната e започнала преди четири-пет години и се дължи на качественото управление на кмета Димитър Николов. Държат да поздравим, както него, така и екипа му от общинската администрация. Обясняват си успеха с политически причини, но повечето твърдят: "Мен това не ме интересува. Важното е, че нещата се движат. Въпросът не е като ти дадат 100, да откраднеш 80 и да оставиш 20. Вземи 20 и остави 80, то ще се види."

Деветдесет процента от срещите тук стават в Морската градина - на терасата пред морето; при Морското казино - вече обновено и място за много от културните събития в града; при лятната сцена за изява на артистични таланти Охлюва; край Флората, където от десетилетия се провеждат изложби на цветя; до Пантеона, където има условия за скейтборд, и около сравнително новия моряшки паметник, към който бургазлии питаят смесени чувства и наричат с нецензурни имена заради не много сполучливата му прилика с моряшки възел.

Най-оживено е привечер, когато хората прииждат на тълпи без значение от възрастта. Класическият маршрут за разходка в Бургас минава по обновената главна улица "Александровска" и продължава по също така пешеходната "Богориди" до перилата на терасата в Морската градина. Преди това младежите минават през "Абсолюта" - магазин, от който купуват напитки и после се пръскат по алеите. Собствениците на домашни любимци разполагат с оградена зона за свободно пуснати кучета и с достатъчно кошчета за животински отпадъци. Децата играят необезпокоявани в богато разнообразие от площадки с чисто нови съоръжения. За повече сигурност около детските кътове са монтирани видеокамери. Нямат проблем с приема в детска градина. Родителите са близо до люлките, на пейките или на големи компании в съседните открити заведения.

Бездомни кучета почти не се забелязват, но котки има достатъчно. Преди години в района имало едно безпризорно куче, което само по себе си предизвиквало такъв интерес, че местните го боядисали със синя боя, за да е още по-атрактивно. Наричали го Милка. Дъждовете го измили и сега не се разпознава, но продължават да разказват историята. Иначе се оплакват от гларусите и твърдят, че не може да се спи от тях, защото започват да кряскат от четири сутринта "все едно имаш 700 петли край тебе". На птиците е посветена солидна част от градския фолклор - отмъкват врящо пиле от тенджера на балкон в жилищен блок и всяка сутрин в точен час тропат с клюн по домашните прозорци като излетели от "Туин Пийкс".

Бургас е сравнително безопасен град. Жандармерията патрулира постоянно в Морската градина, която е зелена, с много цветя, палми и родни дървесни видове. Нощем е добре осветена, подобно на повечето улици в града. Домакините не препоръчват безцелни разходки в ромския квартал "Комлука" и съветват да избягваме някои участъци на най-големия жилищен комплекс в града "Меден рудник", както и самотните пътешествия до Солниците.

Солниците предлагат условия за 100% естествени СПА процедури, защото разполагат със солен басейн с луга, в който хората се потапят свободно, и продължават към близката лечебна кал, за да я нанесат върху телата и лицата си - за здраве. Като изсъхнат на слънце, изкъпват се в морето. Терапията продължава около десет дни, а желаещите пристигат постоянно на велосипеди, с автомобили, или пеш по плажа.

Велоалеите улесняват придвижването в града и според общинските обещания ще стават повече. Очертани са в централната част и до кварталите на Бургас.

Градският транспорт също се подобрява - придвижването е динамично, разписанията и маршрутите отговарят на трафика, автобусите са нови и детските колички влизат лесно. Билетът струва един лев. Бургазлии са особено доволни и от бързо построената детелина, която най-сетне облекчава движението от и към "Меден рудник". Там има и нова спортна зала, мол и огромна жилищна сграда, известна като Небостъргача. Табелата пред строежа "вика" с главни букви: "Невероятно!!!" Съобщава за магазини, паркоместа, търговски обекти и апартаменти на цени от 419 евро за квадратен метър.

Останалото преобладаващо строителство е ниско и гостите трудно се губят, защото мащабите не са големи, а количеството на табелите е задоволително. Още повече табели има пред реновираните обекти и всяка указва европейския проект и конкретната сума, която е изразходвана за реконструкциите. В Бургас са и засега единственият ни познат блок с име на зеленчук - Краставицата (заради извитата си форма), и блокът с най-много входове - до буквата Ч, в комплекс "Славейков".

Нощният живот продължава в централната част.

Предпочитано място за вечеря са ресторантите "Рубаят", най-вече заради ниските цени (и на алкохола). Местните специалитети логично са рибни. В момента излиза сафридът, а чироз със сол, копър, лимон и зехтин е традиционен морски деликатес.

Изборът на подходящ музикален фон е ограничен за непочитателите на попфолк и добрите барове не са много, но са със силен дух. Вариант за бар на плажа е "Карибите", за максимално потапяне в бургаската култура плюс шанс за среща с едни от най-добрите съвременни музиканти на българската сцена - бар Royal, а за най-музикалните има "Караоке бар".

Другото ключово място в Бургас е площад "Тройката" при паметника, който бургазлии наричат Альошата. Ако срещата не е в Морската градина или под Часовника (в началото на улица "Богориди"), алтернативата е тук до телефоните или пред книжарница "Хеликон". После често се ходи в BarBossa.

Бюджетът за излизане навън варира според желанията и възможностите, но 50-60 лева осигуряват приятно прекарване за двама. Градът не е от най-евтините в страната. Кофичка кисело мляко "Русалка" струва 80 стотинки, 500 лева се смятат за отлична заплата за продавач в супермаркет, 1000 - 1500 лева на месец са достатъчни за двучленно семейство с малко дете без лукс, но най-интересното е, че има хора на възраст, които все още живеят с идеята за софийското жителство и се чудят дали е вярно, че всеки месец столичани получават по 80 лева "столични" (?!).

Голяма част от жителите на Бургас са напуснали града заради ниските заплати. Преди осем години доходът на медицинска сестра е 250 лева месечно и се твърди, че ситуацията не се е променила много.

Бургазлии не са доволни от високите данъци и такси. Данък смет на фирма струва 1000 лева за месец, а паркирането в синя зона е 200 лева за служебен абонамент. Повечето хора се принуждават да се регистрират в офиса си, за да спестят.

Липсват им разнообразният нощен живот и повече качествени заведения за хранене: "За съжаление тук се отварят предимно нови кафенета и чалготеки, казват бургазлии. Алтернативите са малко и едва ни побират". Искат лятно кино, предлагат да се развие зоната на север от Северния охраняем плаж, да се продължи изграждането на велоалеи, да се изнесе пътят от вътрешността на страната към Созопол извън града, да се открие медицински университет, където да се подготвят лекари, да се изгради университетска клиника, за да се подобри здравеопазването, да се изгради по-голям контейнерен терминал на пристанището, да се намали периметърът на синята зона до административния център на града.

Преживяват трудно зимата, защото вятърът е силен, "няма сняг, студ голям".

Най-много им липсват приятелите, които са в София или в чужбина, макар че тенденцията е все повече хора да се завръщат към родния си град, привлечени от благоприятното му развитие. Към този ход прибягват и чужденци - германци, англичани и много руснаци, които избират Бургас за постоянно местожителство.

Ще се радват на повече работни места за музиканти, танцьори, актьори, дизайнери, IT специалисти, режисьори... Не харесват разностилието: "Ей там, ако отидеш, има каруца на пясъка с колелета. Загледай се, има македонски покривки. Моите предци са от гръцка Македония, но не е тук мястото да сложиш каруца с рало. Това е все едно да направиш сърф интериор на Родопите."

Една от най-новите придобивки на Бургас е "Виж! Бургас" (http://vijburgas.com) - засега единственият безплатен гайд за култура и градски начин на живот. Издава се от сдружение OHG, което от пет години поддържа амбицията си да разпространява независимо кино, да организира фестивали за съвременно изкуство и други проекти, защото вярват, че "чрез творчество ще донесем промяна".

Гордеят се с артистите си и веднага изброяват дълъг списък с малка част от имената на съграждани: Христо Фотев, Руси Стоянов, Петя Дубарова, Недялко Йорданов, Георги Баев, Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Руси Чанев, Стефан Диомов, Ваня Костова, Гого и Ева от "Тоника", Тони Димитрова, Камен Калев, Николина Янчева...

Предстои реконструкция на символа на Бургас - моста, и улесняването на достъпа до остров Света Анастасия. В момента се избират изпълнители за грандиозен проект, който да отвори пристанището за пешеходци и яхти.

Най-хубавият плаж според местните е на север. Гледката позволява пряко наблюдение на излитащите и кацащите самолети близо до квартал Сарафово, а вятърът е подходящ за кайтсърфинг: "Духне ли, в рамките на един час всеки, който няма голям шеф на главата си, е на плажа."

@@galwidg:[email protected]@

Речник

Освен широко "а" в глаголи като "спя" (произнася се "спа") бургазлии членуват собствените имена и казват "Анито", "Альошата", "Ела на Олимпията".

"Въй" е възклицание, което изразява всякакъв вид емоция.

Чу'ек (човек), лек, маниак, харабейшио - класически обръщения в неформална среда, които се използват според модата.

Лек – жаргонно, но топло обръщение към приятел; синоними: "маняк" (отново бургаска запазена марка), пич, човек, братле, копеле, майна (в Пловдив)

Зайци - вълни с бели гребени навътре в морето; описват обстановката в морето - ако има зайци, е добре за каране на сърф и кайт.

Вейна - глагол, който идва от "вее" и призовава любителите на водни спортове към морето, например: "Айде, идвай - вейна!"

Духа с кучетата = духа много силно, обърна ни ушите.

Ко = какво

Ко ша пийш? - Какво ще пиеш?

Въй, ко ма напра'и, лек! = Сериозно ли?

"Иска ми се да живеех в Бургас, маниаци." Признанието е написано с тебешир в началото на този септември върху асфалта на една от алеите в Морската градина. До него белее и обяснение: "Въй, лек. Това го написа ВАРНЕНЕЦ!" Бургас е най-добрият град за живеене за 2010 г. според класацията на радио "Дарик". Повечето българи и доста чужденци знаят, че това е един от най-динамично развиващите се градове в страната. Всички местни жители, с които се срещаме, са единодушни, че промяната e започнала преди четири-пет години и се дължи на качественото управление на кмета Димитър Николов. Държат да поздравим, както него, така и екипа му от общинската администрация. Обясняват си успеха с политически причини, но повечето твърдят: "Мен това не ме интересува. Важното е, че нещата се движат. Въпросът не е като ти дадат 100, да откраднеш 80 и да оставиш 20. Вземи 20 и остави 80, то ще се види."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


22 коментара
 • 1
  exile avatar :-P
  exile

  Това със трудовите хора е малко заблуждаващо, но добра статия иначе. Факт е, че града дърпа напред, откакто Николов е кмет, но се иска още доста. Не може за 5 години да наваксаш 25, че и повече...
  Само бургаския диалект, който и аз използвам, оставя малко странен вкус в устата, но и това се преживява. Дано повече кметове, като този, има в България, а не всички да са в стил "Столичаните" ...

 • 2
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  Всичко е ОК в статията с изключение на твърдението, че "все повече хора се завръщат към родния си град, привлечени от благоприятното му развитие. Към този ход прибягват и чужденци - германци, англичани и много руснаци, които избират Бургас за постоянно местожителство."
  Огромният проблем на града е липсата на работа и ниските доходи. Дори според НСИ безработицата е НАД средната за страната - наближава 13%. Всичко е търговия - магазини и молове, работа - само сезонно (летищните оператори например наемат 60-70% от персонала си за 3-4 месеца, когато е пика). Няма нови фирми и никакъв интерес за чужди инвестиции в нещо различно от ваканционна къща без канализация. Не всичко е в цъкането на палми по морската и хубавите улици и център. Те сами по себе си са чудесни, но никого не хранят.

 • 3
  sabinap avatar :-|
  Събина

  [quote#2:"Nikolay"]Огромният проблем на града е липсата на работа и ниските доходи.[/quote]

  мда, за сметка на цените по-високи от тези в София, поддържани такива заради големият брой руснаци, които живеят по морето лятото.

  Иначе факт, градът е прекрасен и е пример, за всичко, което София може, но не е. На мен обаче ми липсват разни стари символи, чието отсъствие май не преви впечатление на много хора, покрай останалата красота. Например:

  1. Какво стана с двете котви при "Котвата"? Да, нещо дребно е, но за поколения буржгазлии бяха символ.
  2. "Фрегатата"!
  3. Месинговото магаре, което яздехме като деца на детската площадка при Флората! Това е един от най-силните ми детски спомени!

  Да, чудесно е, че града се ремонтират и се правят нови неща, но не би било лошо да се пазят/възстановяват емблемите на града.

  Аз лично всеки път като се прибера си казвам само, че много бих се радвала да се върна да гледам деца там.

 • 4
  leon12 avatar :-?
  leon12

  Много подозрително връзкарски физиономии на снимките..

 • 5
  sabinap avatar :-|
  Събина

  Колкото до кучетата:

  В Бургас има най-добрите догпаркове - места за разхождане на кучета без повод, в България. 4ри на брой, които за град с тези размери са ОК. Представляват площ оградена със стабилна ограда, в която можеш да пуснеш кучето си без повод. Децата влизат на отговорност на родителите им. Влизаш, пускаш си кучето и не се притесняваш за деца, баби, велосипедисти и всякакви случайни минувачи (които в София са превърнали в спорт крещенето по хора с кучета, дори когато животното е вързано). Ако искаш просто да си ходиш с кучето из парка това става на повод. На всеки 3м има кошчета за кучешки акита и хората си чистят след животните. Ако не го правят Общинска полиция ги глубява. Резултата от всичко това - чисто паркове и рядко се срещат кучета свободни от повод.

  Иначе местните робуват на породи повече и от софиянци, рядко осиновяват и ако видиш куче с неясна порода, най-вероятно е купено за породисто от домашно развъждане. Това са лични наблюдения на база разговори с местни кучкари. Има приют, в който условията чувам не се добри - кучетата там измират от болести, които си предават едно на друго, уви няма безплатни кастрации в града.

  Има улични кучета, но са по-малко и трудно се забелязват. Има много в Акациите и Индустриалната зона. Това е страницата на местното НПО, ако сте от Бургас и искате да помагате или да осиновявате - https://www.facebook.com/PriateliNaZhivotnite.AnimalFriendsFoundationBurgas

 • 6
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Възходът на Бургас е закономерен и ще продължи, а гражданите му ръка трябва да целуват на..., не е техния кмет, а този на Варна, който в комбина с ТИМ и руските мафиоти настрои или се разбра с ГЕРБ, в резултат на държавата не им пука и не се интересува от Варна, а предвидените средства се пренасочват към Бургас.

 • 7
  trendoffice avatar :-?
  Trendoffice

  Хубаво е да се случва и това - да прочетеш нещо положително. Дано е все по-често.

 • 8
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Последната снимка е в дисонанс на останалите.

 • 9
  asparuhkanchov avatar :-|
  asparuhkanchov

  "За съжаление тук се отварят предимно нови кафенета и чалготеки, казват бургазлии"

  Кои бургазлии го "казват" със "съжаление"? Ясно е че преобладаващата част не го казва. Защо винаги преиначавате нещата и търсите маргиналната гледна точка? Що за субкултурни комплексари сте? Вие журналисти ли сте или надъхани форумни плъхове?

 • 10
  didodinev avatar :-|
  didodinev

  Бургас е прекрасен пример за това как успешно може да се реализира местната власт при достатъчно амбиция от страна на кмета и екипа му. Така се създава среда, в която е приятно да се пребивава и това засега помага силно на туризма, а в бъдеще няма как да не привлече и инвестиции в областта на бизнеса.
  Бургас няма какво положително повече да научи от Варна и няма в коя област да се конкурира с нея, най-малко сега. Така че подобно противопоставяне вече не е продуктивно за Бургас, не му носи нищо и трябва да остане в миналото. Градът трябва да се сравнява и да следва плътно София по темп и най-вече - амбиция за развитие. Не е лошо местната власт да концентрира повече усилия в привличане на високотехнологичен и чист бизнес и не на последно място - да обърне внимание и да стимулира местната културна среда, която засега линее и е бледо копие на това, което е била през 50-те, 60-те, та до 80-те години. Не че не се правят усилия - то се вижда, че се работи и в тази област, но след като повечето именити интелектуалци напуснаха завинаги Бургас (справка - Недялко Йорданов) е време да се гради и обгрижва ново ядро от креативни творци, които да дадат нов оригинален културен облик на Бургас, какъвто този град неистово заслужава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал