Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

4 1 ное 2012, 17:03, 8088 прочитания

Лавандулов дом

За любовта, храната и занаята на едно българско-полско семейство

Младен Петров | Варшава
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg




Във Вавер, един от зелените квартали в покрайнините на Варшава, симпатичните къщи със спретнати дворове не са рядкост, но въпреки това тази къща прави впечатление. В началото на септември, макар според календара лятото още да продължава, в ден със студен дъжд и ниски температури къщата в бяло, с дървени капаци на прозорците и още зелената градина напомня за Южна Европа, където лятото продължава. Няколкото тикви на стъпалата, декорация, която съвсем скоро ще се превърне в прочутата полска крем супа, напомнят за неизбежното - есента е тук. На звънеца на вратата едва забележим надпис упътва - "Студио Липов".

"Където и да погледнеш на този етаж, всичко се води работно място", обяснява Любомир Липов. От удобния фотьойл, обградена от възглавнички, в разговора се включва съпругата му Беата. "Шегуваме се, че вкъщи не се яде, освен ако не работим върху сесия. Понякога наистина е така." Успокояващото е, че в семейство, което от повече от 15 години снимането и писането за храна е основно занимание, вкусни неща за снимки, описване или за вечери с приятели никога не липсват. Любомир и Беата към днешна дата са автори на повече от 15 книги, в които храната винаги е основна тема. Снимането (Любомир) и стилизацията (Беата) ги намират случайно, но всичко по пътя им подсказва, че един ден ще се занимават именно с това.


"Баща ми имаше ателие за проявяване на снимки във Бургас, в което се навъртах. Бях на 5 години, когато получих първия си фотоапарат. Тогава баща ми ме заведе във фотолаборатория и замечтах да съм фотограф. По-късно, като студент в Института за международен туризъм, се записах в кръжока за фотография. Някак си чувствах, че от мен няма да стане кой знае какъв екскурзовод, но има шанс да се получи добър фотограф", казва Любомир. В годините на социализма семейството на Беата се отличава с това, че е едно от малкото, които имат собствен бизнес - ресторант. "Ресторантьорството беше рядко занимание през онези години. Също и това да имаш библиотека с готварски книги. Най-странното е, че като малка вместо с книжки с приказки заспивах, четейки готварски рецепти."

Днес снимките на Любомир и Беата се публикуват в страни като Аржентина и Австралия (легално) и Китай, Виетнам и Тайланд (нелегално). Любомир снима професионално хранителни продукти за някои от най-големите фирми в Полша (Dilmah, Sante, Kamis). Снимките му в няколко имидж банки също се радват на голям интерес.

Част от книгите на Липови са написани в сътрудничество с най-известните полски готвачи като Карол Окраса, Курт Шелер и Магда Геслер, най-ярката фигура в ресторантьорския бизнес в Полша, собственичка на империя от разнообразни ресторанти, чиято най-силна страна не е кухнята (мненията са различни), а особата на самата собственичка, живяла в България като дете на дипломат и описана и от The New York Times.

Къщата, в която в петъчната студена вечер най-приятното място е край разпалената камина, е и редакция на "Лавандулов дом", "най-вкусното списание в интернет".
Списанието, кръстено на къщата на Липови, в която не липсва лавандула, излиза на всеки три месеца от две години, а сайтът вече има повече от 7 милиона уникални посетители.
"Фокусът ни е всичко, свързано с кухнята и прекарването на свободното време вкъщи. Правене на декорация, подаръци. Игри с деца вкъщи. Правим и готварски курсове за деца", разказва Липов.
"Лавандулов дом" събира автори от цял свят, които засищат тук желанието си да пишат за храна и пътувания. Макар и популярно онлайн списание в Полша, то още не носи печалба и следователно хонорари, но се отблагодарява, като популяризира блоговете на авторите. Рекламодателите проявяват интерес, но Липови не се страхуват да им откажат, ако не вярват в продукта им. Всъщност приходи от реклама засега няма - вместо пари издателите получават награди за читателите си. За тях важното е, че покрай списанието се сформира интересна общност.

Инфографика


Дизайнерът на списанието, което е с обем повече от 100 страници, живее във Вроцлав. През тези две години Беата и Любомир се срещат с него само веднъж, за да се запознаят официално. "Наскоро получих предложение за статия от испански автор. Чудесно, само че кой ще я преведе? Описах ситуацията във "Фейсбук" и преводачката сама се намери - полякиня живееща в Барселона. Наскоро бяхме там и се запознахме. От дума на дума и взехме да готвим", разказва Беата.



Освен със списанието тя се занимава и със своя популярен кулинарен блог. "Там съм толкова открита и споделям всичко, че като се видим с приятели и познати, няма какво да си кажем - те всичко вече знаят", смее се. Българският на Беата, продукт на курсове в Българския институт във Варшава, е приятен, с по-малка от очакваната доза полски акцент. "Научих български заради вицовете. Няма нищо по-неудобно от това да ти превеждат вицове. В момента, в който преводът свърши, вече никой не се смее. Ти също."

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чуваме ли се? А разбираме ли се? 1 Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

22 май 2020, 4296 прочитания

Шоуто трябва да продължи, но как 2 Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

22 май 2020, 3244 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Първи частен ресторант в Тринидад

Незабравими срещи със "Слънце и музика" и Лазаро — кубинският архитект-йога-готвач

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10