Сладки спомени

Посещението на завода, в който се правят легендарните лукчета, е като разходка в детството

Дегустационната зала в горнооряховския завод за захарни изделия определено е едно от най-приятните места в България за пиене на кафе. На дълга маса са поставени всички продукти, произвеждани тук (при отваряне на вратата дори се чуват машините в най-близкия цех), има и достатъчно минерална вода за рестартиране на рецепторите. Всяка сутрин тук се събират технолозите и началниците на цехове, за да опитат продукцията от предния ден. Ако нямат забележки, стоката може спокойно да влезе в склада.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasil_bogdanov avatar :-|
  • 2
    _plamen_ avatar :-|
    _plamen_
    • + 16

До коментар [#1] от "Васил Богданов":

Супер снимки - документи на една блестяща типография: да обърна внимание на "м" и "т" от кутийката за халва, еджиптиена н календара от 74, както и на кирилица ар нуво на последната снимка.

Нередност?
  • 3
    trivial avatar :-|
    trivial
    • + 19

Чудесна статия, показваща интересен подход не само към завода, но и към историята. Авторът успява, според мен, да привлече вниманието към миналото много по-успешно от шумните патриотарски чествания, организирани от корумпирани политици и псевдо звезди, които видяхме наскоро.

Привлякохте вниманието ми с трите вида ограда, но не видях снимка в горния сайт. Може ли да добавите, а също и на легендарните лукчета - мисля, че заслужават една.

Нередност?
  • 4
    vasil_bogdanov avatar :-|
    Васил Богданов
    • + 9

До коментар [#3] от "trivial":

Новите лукчета вече са зелени и снимки 1 и 2 в началото на статията са именно от поточната линия.
    Трите вида ограда не могат да бъдат обхванати в един кадър, а и не представляват чак толкова интересна гледка. Най-хубавото нещо е къщата на Пицка плюс кинотеатъра. Видяли сте техни снимки в блога.
    Поздрави!

Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 17

Опитах вече локума с шоколадова глазура и орехче вътре. Много добре се е получил и вече ми стана добавка към сутрешните 3-4 кафета, които пия. Навремето ми носеха "локум со чоколата" от Македония, но сега нещо не го смятат за такава гордост. Нищо, нашият е още по-добър и освен това са се сетили да сложат орех вътре. Разликата между всичките вносни бонбониери, топчетата Моцарт, кексове и т.н. с нашите шоколадови продукти основно е тази, че в първите има малко орех и малко алкохол. Нашите производители си икономисват 10 грама орехи и 10 капки алкохол, за да продават после на 1/3 цена и да са 100-тната еднаква стока на рафта, наравно с другите нискобюджетни.

Нередност?
  • 6
    dimitrovv avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 10

Забелязвате ли колко по-качествен е печата преди соц производството?

Нередност?
  • 7
    vessela_vvv avatar :-P
    white
    • - 1
    • + 5

Васко и сладката фабрика ;)

Нередност?
  • 8
    zuramode avatar :-P
    zuramode
    • + 2

Доядоха ми се лимонови резенки... уф!

http://zuramode.wordpress.com/2012/11/05/the-importance-of-good-looks/

Нередност?
  • 9
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 5

Ами то си има - и лимонови резенки, и розов локум. А лукчетата не ми харесват особено, но всеки със своя вкус.

Нередност?
  • 10
    don_domat avatar :-|
    don_domat
    • - 5
    • + 3

еми тя и статията ме връща в детството ... добре познатия стил "Работническо Дело" ...

Нередност?
Нов коментар