Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Супена кухня на един app растояние

Светът има огромен проблем с разхищението на храна. Добрата новина е, че с помощта на интернет различни проекти се опитват да помогнат

Може би сте чували израза, че светът няма проблем с недостига на храна, а с разпределението й. Чак когато видите числата от статистиката обаче, ще си дадете сметка колко шокираща е ситуацията. Според ООН 925 милиона души, или всеки седми на планетата, гладуват, докато една трета от произвежданата храна в света се изхвърля.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-?
    Мария
    • - 2
    • + 12

В България бабите ни учеха да не изхвърляме хляба и другите хранителни остатъци, а да им намираме приложение. Пръснати по света, лека-полека забравяме онези мили съвети, а и няма нужда да ги предаваме на децата си - няма гладни години...Сигурно затова идеите, описани в статията, са много ценни, остава да станат и масови.
    А "Забравената реколта"'ми напомни как преди десетина години, предвид невижданото изобилие от портокалова реколта на Майорка, местният островен съвет реши да изкупи излишъка и да го превърне в прясно изцеден сок за всички ученици. Всеки ден - сок. Беше страхотно.:)

Нередност?
  • 2
    gargamel09 avatar :-|
    gergana09
    • - 2
    • + 10

soup-kitchen не се превежда буквално (супена кухня), защото е термин. на български може да се преведе като безплатна кухня/трапезария за бедни и нуждаещи се.

Нередност?
  • 3
    sofia avatar :-|
    София
    • + 2

И мен са ме учили и са ми го внушили като закон. Храна изхвърлям в много краен случай. Доброто планиране на покупките и количеството сготвена храна решава този проблем на ниво домакинство.

Но тъй като авторката е българка, намирам за странно, че не е споменала, че от началото на годината в България функционира Българска Хранителна Банка, чиято цел е именно оползотворяването на храна, застрашена от унищожение и раздаването й на нуждаещите се. Едно добро начало!

Нередност?
  • 4
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 1
    • + 2

Тази храна, която се изхвърля, не се е произвела с цел да бъде изхвърлена, а с надеждата да бъде продадена срещу пари.
    Така че ако с нови технологии измислят как да дистрибутират възможно най-ефективно храната, то просто ще започне да се произвежда по-малко, вместо да се дава безплатно на бедните.

Нередност?
  • 5
    desislavaspasova avatar :-|
    spassovadesislava
    • + 1

"Растояние"?

Нередност?
Нов коментар