Една топла вода

Всичко, което трябва да знаем за бутилираната вода, за разликата между минерална, изворна и трапезна и за това как да изберем най-подходящата вода

Ст. н. с. инж. д-р Лилия Владева се потапя в професионалните дълбини на минералната вода през 60-те години на миналия век. Преди да заслужи всичките си титли и признанието на международен експерт, тя завършва Химико-технологичния институт в София. С колектив от специалисти изследва водата в химическата лаборатория на Националния институт по курортология, физиотерапия и рехабилитация, проучва изворите по време на многобройни командировки из страната и усъвършенства анализите си чрез международни специализации - многократно в Москва и Познан. През 1972 г. фондация "Александър фон Хумболт" след конкурс я финансира за едногодишно научно сътрудничество в Института по химия на водите и балнеохимия в Мюнхен. Защитава и дисертация за находищата с лечебна кал в страната. Има многобройни публикации и редица написани книги. През 1992 г. отново чрез фондацията специализира в Институт "Фрезениус" в Германия. Отношенията й с германските учени продължават и до днес, когато посвещава времето си основно на внуците, на блога си за минерални води и лечебна кал (http://mineralnivodi.wordpress.com) и, както сега, на просветителски разговори по темата.

Лилия Владева казва, че чешмяната вода може да бъде пречистена чрез преваряване и/или филтри, но предпочита да пие минерална и изворна. В момента - "Горна баня", но харесва също "Банкя" и "Княжево", препоръчва минералните "Михалково" и "Девин" за по-краткотрайно пиене. Иначе в района на София има около 140 водоизточника, разнообразни по състав и качества, с температура до 83°С. Обяснението за изобилието на минералните води в страната е просто, макар и неофициално - хората често са правили сондажи в земята с надежда да открият находища на газ или нефт, но вместо тях излиза вода – главно минерална, понякога и изворна. Най-явните разлики между двете са в температурата и в наличието на разтворени минерални вещества - разнообразни соли. Минералната вода е с температура над 20°С, съдържа полезни за здравето съставки и е с дълбок произход, а изворната идва на земната повърхност от малка дълбочина и е с по-ниска температура. Изворната е и с много по-ниска минерализация – около 60, 70 до 100 милиграма соли на литър, които не се натрупват в човешкия организъм и следователно са с незначително действие. Третият вид питейна вода, която достига до нас бутилирана, е трапезната. Тя преминава през различна обработка за пречистване (най-често с озон или чрез химичния процес обратна осмоза), така че веществата й са пренебрежимо малко и може да се консумира на трапезата и извън нея в неограничени количества, но в нея няма нищо лечебно като соли.

Известно е, че човешкият организъм е изграден от около 70 - 80% вода. При бебетата това количество е още повече и то трябва да се поддържа. Намаляването на водата с повече от 20% води до сериозни увреждания в организма, затова непрекъснатото пиене, дори когато не изпитваме особена жажда, е наложително. Освен за пиене минералната вода е подходяща и за външно приложение - балнеотерапия.

При избора на питейна вода и особено на минерална е препоръчително да се съобразим със състава й. По-голямата част от минералните води в България са с ниска минерализация - до 500 милиграма на литър. Това означава, че са подходящи за пиене и са полезни за здравето. Повечето от тях дори са много полезни, защото съдържат богата палитра от минерални вещества – натриеви йони (Na), калий (K), калций (Ca), магнезий (Mg), хидрокарбонати (НСО3), метасилициева киселина (H2SiO3), която забавя процесите на страеене.

Между всички елементи от Менделеевата таблица в състава на минералните води трябва да внимаваме най-много с флуорида (Fl), тъй като количествата на полезния прием са много близки до тези на вредния. Нормата е различна за различните възрасти - децата имат нужда от по-малки, но редовни дози (около 0.5 мг/л дневно) за здрави и бели зъби. По-големите количества обаче водят до покафеняване на зъбите и историята още помни как при проблем с водопроводната мрежа в Бургас, към нея била пусната минерална вода (с флуорид 11 мг/л), в резултат на което много бургазлии получили характерни усмивки.

Флуоридът не оказва влияние върху вкусовите качества на водата и практически не може да бъде разпознат чрез пиене, затова четем етикетите. Количествата за възрастни не трябва да надвишават 1.5 - 2 мг на литър дневно и, внимание, това съдържание не е подходящо за деца и подобна вода може да се пие в ограничени количества или след разреждане с изворна вода, за да се намали първоначалната висока доза.

Водата с най-високо съдържание на флуорид не само на Балканския полуостров, а и в Европа, извира в Овощник с 23-25 мг/литър и има възможност да се използва във фармацията. Най-горещият български извор е в Сапарева баня с температура, подходяща за варене на яйца – 103°С и с високи концентрации на сероводород (11 мг/л) и метасилициева киселина (96 мг/л). Единствената минерална вода в страната с високо естествено съдържание на въглероден диоксид (1995 мг/л СО2), т.е. газирана, е тази в Михалково. Много и интересни води има по Черноморието, но за жалост те почти не се използват и се изливат в морето. По принцип минералните води биха намерили широко приложение в СПА комплекси, за външно балнеолечение и спортни цели, в козметичната индустрия, като енергиен източник...

Единственият елемент, чийто мирис се усеща в минералната вода, е сероводородът (Н2S). Той е полезен за външно балнеолечение, но пиенето е неприятно, защото миризмата напомня на развалени яйца. Заради сероводорода фирмите, бутилиращи вода, я озонират и така премахват миризмата. Aко наливаме сами, например от чешмите до Централна баня в София, препоръката е да оставим разстояние между гърлото на съда и чучура. По този начин струята преминава през въздуха, сероводородът се окислява от кислорода и водата не мирише. Слуховете, че във водата от София-център има радон (радиоактивен газ) са верни, но количествата са ниски, радонът се разлага в значителни количества (50%) за около седмица и в случая не оказва негативно влияние на общото състояние на организма.

Най-подходящите съдове за съхранение на вода са стъклените, но и съвременните пластмасови вършат работа, тъй като вече се произвеждат от полиетилен терефталат, а не от поливинилхлорид, който влияе недобре върху качествата на натуралната вода. По-добре е, когато водата е защитена и от пряка слънчева светлина.

Срокът на годност обикновено превишава една година и означава, че промяната в състава на водата не се отклонява с повече от 20% от първоначалните нива. Обикновено тя запазва свойствата си за много по-дълго време и са известни случаи с Хисарска вода, която след анализ доказа устойчивостта си и след 10 години отлежаване в зелени стъклени шишета.

Когато избираме произхода на водата, която ще пием, е необходимо да се съобразим най-вече с вкусовите си предпочитания и с това от какво се нуждае организма, препоръчително след консултация с лекар-балнеолог. Специалистите съветват да опитаме няколко различни вида и да изберем тази, която ни е най-вкусна. Повечето хора обичат по-мека, алкална вода, с повече калий, който е известен като минерала на сърцето. Твърдите води съдържат повече калций и магнезий, които са полезни за костите и за обмяната на веществата.

Показателят за наличието на киселини и основи, от който личи дали водата е твърда или мека (със сладък привкус), е pH. Неутралното рН е 7, а оптималната норма, за меките минерални води е около 9- 9.5. Когато водата е с по-високо pH, това обикновено е индикация за наличието на повече натриеви и калиеви йони.

Другият важен показател е електропроводимостта - количеството на разтворени минерални соли - колкото по-висока електропроводимост, толкова повече соли има във водата.

Осоляването, подслаждането, варенето и въобще готвенето с минерална вода е възможно, вкусно и препоръчително. Смяната на изворите - също, за да се разнообрази приемът на минерали и да получим достатъчно от всички, а консултацията със специалист, както винаги - безусловно необходима.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


18 коментара
 • 1
  reshuffle avatar :-P
  reshuffle

  Фотогалерия: Спомен от майски ден в Хисаря | http://www.dnevnik.bg/na_put/2012/08/29/1896155_fotogaleriia_spomen_ot_maiski_den_v_hisaria/

 • 2
  julia_says avatar :-|
  julia_says

  Хубава статия, научих много.
  Само, моля, не пишете "флуорида" с Fl...флуоридите са соли, които съдържат елемента флуор (F), а флуорният анион е прието да се означава с F- (поне при солите, за които става дума - разтворимите). Подобен е случаят с "хидрокарбоната", който всъщност е хидрогенкарбонатен анион (съответно солите са хидрогенкарбонати).
  Сяроводородът не е елемент - елементи са водородът и сярата, но сяроводородът е съединение, вещество или (ако искате да обозначите съдържимо) съставка.

 • 3
  miroangelov avatar :-|
  miroangelov

  Малко факти на съзнателно, видимо( флуидно) ниво на същестуване.
  Водата на повърхността на Земята е около 71%. Водата в човешкия организъм е около 70-75%. Бебета се раждат с по- висок процент съдържание на вода. Мъжете имат относително по- голямо съдържание на вода от жените в телата си. Дебелите хора имат по- малко процентно вода от слабите. Водата в природата е в постоянен кръговрат. Водата в природата е постоянна величина. Вода не се създава. Вода не се губи. Земята е затворена система по отношение на водата. Водата е едно цяло. Водата има „памет”. Хората замърсяваме водата. Всякак. И пилеем безразсъдно количеството "годна за пиене вода"

 • 4
  miroangelov avatar :-P
  miroangelov

  Вероятни „грешки” и възможности ( система от мисловни уравнения*)
  Грешка 1- име на планетата. Би трябвало да е Вода. Оттам и живота би се разглеждал и като протичане (лекота, флуидност), а не само като движение( тежест, материя).
  Грешка 2- общуване между хората. Хората сме „скачени съдове”. Течностите между хората преминават и се свързват по много канали- видими и невидими. Докосванията- физически и мисловни, осъзнати/несъзнателни, създават „приливи” и „отливи” в телата ни.
  Грешка 3- лечение на болестите. Би трябвало да търсим корените на заболяванията в нарушаване на хармоничното цяло( човешката среда). Планетата „ се грижи” за хора, които съобразяват осъзнато/несъзнателно водния баланс и поддържат чистотата на водата в себе си.
  Грешка 4- природа и околна( човешка) среда. Природата е в постоянно движение, търсене и развитие на хаотичния стабилитет (еволюция на формите). Околната среда, която осигурява нашата стабилност и сигурност е лесно „ чуплива” и несигурна величина.

  * приблизително решаване на подобно условно уравнение, дори съобразено с всички познати особености на водата( моментно флуидно състояние на един човек, или група хора), дава насока само до повърхността/слоя на разглеждане на същото.

  горното може/желателно е да бъде прочетено с усмихнато недоверие, като вид свободен, абсолютно ненаучен, въображаем текст ))

 • 5
  pontiac avatar :-?
  pontiac

  Интересна статия - благодаря, и малко стряскаща!

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Я си купете една система с обратна осмоза и не си давайте парите за глупости. Вярно, не е много евтина, но който пие само вода от магазина бързо ще я избие:
  http://www.argo-market.com/Products/Category/85

 • 7
  limlimlim avatar :-|
  limlimlim

  Моето уважение към госпожата, да е жива и здрава и да отгледа правнуци. Но да не се изказва кое е полезно и кое вредно за човешкия организъм защото не притежава нужната квалификация. За комичната неграмотност в изписването и обяснението на химичните символи и формули вече се написа, а разсъжденията за твърди и меки води просто къртят мивки!!!

 • 8
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Сега очакваме една статия за виното и веднага след нея, за греяното вино! Все пак Никулден и Коледа идва! :)

 • 9
  1001 avatar :-?
  1001

  Прочетох статията но като гледам ми прилича на реклама на бутилирана вода. Има верни неща но са извадени от контекста или се споменава само тази част която ни устройва. Нищо лично към автора но не трябва ли да има знак че е платена реклама.
  Между другото флуоридите бяха доказано вредни ама вече може да са полезни не знам

 • 10
  miroangelov avatar :-P
  miroangelov

  web.uni-plovdiv.bg/victorivanov/nature/download/vodata1.pdf
  www.izvorite.com/smf/index.php?topic=2831.0

  заповядайте, чаша "мъдра" вода. наздраве ))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал