С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

17 10 май 2013, 17:20, 11978 прочитания

Сливова на разсъмване

Троянската слива си връща старата слава и малко по малко се превръща в конкурентно предимство за един затруднен балкански регион. Иван Методиев отиде на фестивала на сливата в Троян, за да разкаже за близките срещи с местната култура и уникалната сливова ракия. С други думи - интелигентен алкохолен туризъм

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Сливата в Троян е издигната в култ съвсем основателно. "И в компота, и в живота сливата си е слива", "Който се влюби в сливовата, забравя сливата", "Малката слива е голяма слива", "Да не остане слива неошмулена" са само малка част от цветистите възгласи, които може да чуете от гордите троянски баби по време на двете издания на ежегодния Фестивал на българската слива в Троян и Орешак през април и септември. В продължение на една седмица се изваряват хиляди казани ракия и се дегустират всевъзможни реколти с нови и отлежали ракии, традиционни ястия и напитки от слива. Априлското издание дебютира именно през 2013 г. и поражда въпроси как е възможно да се вари ракия, като няма сливи. Причината е повече от прозаична - троянската слива узрява по-късно заради хладния климат в Балкана и отлежава в зимниците и бъчвите през цялата зима.

Сливова на разсъмване

Фотограф: Aлександър Трифонов

Ако разполагате само с един уикенд за алкохолен и кулинарен туризъм в най-хубавите кръчми в Троянския Балкан, изборът на хотел е от първостепенно значение. Резервацията за преспиване в "Хитър Петър" (www.hitar-petar.com), най-добрият комплекс с битова атмосфера в околността, се прави поне с месец по-рано. Другo подходящо място за уединение има в село Орешак по пътя за Троянския манастир. Casa Art (www.arthotel.bg) е симпатичен семеен хотел с тематични стаи и меню, който очарова с ръчно изработените си мебели и интериор на художника Пламен Петров. Хотелът е подходящ за двойки и романтичен секстуризъм, но не и за големи компании и празник на сливата в буквалния смисъл на думата. Най-удобен за целта е непретенциозният хотел "Марс" в центъра на Троян, който се намира на петдесетина метра от сградата на общината и центъра на събитията.
Оригиналната рецепта с 40 билки се предава апокрифно през вековете от игумен на игумен. Специфичният вкус на ракията се дължи на уникалния сорт сливи, който расте в троянския регион – дребни, но много сладки и ароматни.
Успяваме да се класираме за заключителните два дни на фестивала, който ни посреща с шумно диджей парти с несебърски хаус на централния площад в Троян. По-разумно е да се съсредоточите върху по-добрите кръчми в околността. Такситата работят с разумни тарифи и цена по договорка – 7 лева осигуряват транспорт на десетина километра до близкото село Орешак и "Странноприемницата" – една от задължителните механи в региона. Сервитьорът е от нашите – още с влизането ни започва с фамилиарното обръщение "брат" и въпреки не особено увереното си обяснение за разликата между отлежала и стара ракия е много директен и безпогрешен в препоръките си за най-доброто в менюто. Задължително трябва да опитате местните специалитети сарми с чукан боб и тетевенска саламура (характерната за Тетевенския Балкан супа от пъстърва с червен бульон) заедно с няколко половинлитрови бутилки стара троянска сливова, както си му е редът в тази област. Вечерта продължава в единствения алтернативен (т.е. без попфолк) бар в Троян, който е кръстен не без липса на въображение "Арт клуб" заради местоположението под една от по-големите галерии в града. Заведението печели с приятна инди музика, голям 12-годишен Glenfiddich за 10 лева и симпатични редовни посетители.


На другата сутрин закусваме в градината на кафенето във възрожденска къща с паметник на Иван Хаджийски, артистично подпрян на велосипед, от която се открива добра гледка към сцената пред общината. Още в началото на деня е провъзгласен главният майстор на ракия за 2013 – местната гордост Станимир Беломъжев, най-добрият състезател по ски ориентиране и водач в световната ранглиста. Момчето се е ориентирало и към домашното варене на казани с баща си, затова се появява да получи наградата на града и да запали големия казан за ракия на площада с кмета.
Сливова на разсъмване

Фотограф: Aлександър Трифонов

Всъщност няма много време за кафе или нормална закуска, тъй като кулинарната изложба с традиционни ястия от троянския край започва още преди обед – многобройни жени с народни носии мъкнат бодро казани и тави с ястия със сливи, сладка, мармалади и други подобни. На почит са безплатният качамак и най-характерното ракиено мезе в региона "бял мъж", който се приготвя от прясно овче сирене, овче мляко, брашно и захар. Специфичният сладко-солен вкус не е за всеки. Другото типично ястие е "сватбарското" варено жито, което асоциираме предимно с помените, но троянци са решили да преобърнат тотално традицията. Няма как да откажем и филиите със сладко от сини сливи от сергиите на жените от всички троянски махали и села. След обилната безплатна закуска може да се разходите и през останалата част от панаира и улицата на занаятите със сергии със сувенири, грънци, дърворезба, мед, сладка и домашна ракия под масата.



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Единство, творчество, касичка Единство, творчество, касичка

Кампаниите за групово финансиране намират все по-голям успех при креативните проекти в България

4 окт 2019, 3311 прочитания

Безмесни избори 1 Безмесни избори

Вегетарианството и новите тенденции като веган ресторанти, хотели и продукти

27 сеп 2019, 4266 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Галерия: Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай

Още от Капитал
Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10