Сливова на разсъмване

Троянската слива си връща старата слава и малко по малко се превръща в конкурентно предимство за един затруднен балкански регион. Иван Методиев отиде на фестивала на сливата в Троян, за да разкаже за близките срещи с местната култура и уникалната сливова ракия. С други думи - интелигентен алкохолен туризъм

   ©  Aлександър Трифонов

Сливата в Троян е издигната в култ съвсем основателно. "И в компота, и в живота сливата си е слива", "Който се влюби в сливовата, забравя сливата", "Малката слива е голяма слива", "Да не остане слива неошмулена" са само малка част от цветистите възгласи, които може да чуете от гордите троянски баби по време на двете издания на ежегодния Фестивал на българската слива в Троян и Орешак през април и септември. В продължение на една седмица се изваряват хиляди казани ракия и се дегустират всевъзможни реколти с нови и отлежали ракии, традиционни ястия и напитки от слива. Априлското издание дебютира именно през 2013 г. и поражда въпроси как е възможно да се вари ракия, като няма сливи. Причината е повече от прозаична - троянската слива узрява по-късно заради хладния климат в Балкана и отлежава в зимниците и бъчвите през цялата зима.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • + 26

    Сутрин на гладно 100 троянска :)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 1
    • + 65

    Маркетинг й липсва на троянската. Уникална напитка е, с много високо качество, обаче остава встрани от масовия поглед. Ето и колегата по-горе сигурно жули някакви маркови водки, които не могат на малкия пръст да стъпят на истинската сливова, двойна преварка, обаче вика - селско било да се пие ракия. Комплекси ли са, чуждопоклоничество ли е, или обикновено невежество не знам, обаче България само губи от непознаването на местните плодови ракии. В Дулово знаете ли каква кайсиева има? Като я разлееш по чашите цялата стая замирисва на сочна прясно разцепена кайсия. А от дренки каква ракия става ...

    Нередност?
  • 4
    blaf avatar :-|
    blaf
    • + 18

    До коментар [#2] от "mayer":

    Казваш го сякаш в градовете не пият ракийчица..

    Нередност?
  • 5
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 20

    Малеее, само като гледам цвета на ракията в бутилките и почвам да преглъщам на сухо :) Ракията я признавам само и единствено ако е домашна. Но качествена защото има и доста боклук нищо че е домашна. Осигурявам си я като правя разни компютърни услуги за по-специални случаи.

    В интерес на истината последните години качеството и на марковите производители доста се качи. Те и преди можеха но социализмът доста ги разврати с руският пазар където мужиците пиеха безпроблемно всеки боклук който им се прати че дори и се радваха. Иначе какъв асеновградски мавруд от "бъчвата на началник цеха" съм пил нищо общо с това в магазина. Представям си какъв е бил в "директорската бъчва".

    Нередност?
  • 6
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 2
    • + 31

    До коментар [#2] от "mayer":

    Човек, сигурно си някое надуто... спирам с епитетите. Опитвал съм всичко включително много от марковите и качествените напитки и мога да ти кажа че ракията има своето място. Не е за заведение, признавам. Не можеш да я поднесеш на някакво официално празненство от лустросани но кухи позьори.

    Това е защото ракията има душа, тя иска здрава мъжка компания от приятели които се познават и безпределно си вярват. С добро мезе можеш да си отвориш душата и всичко да си кажете докато с водката например можете само да се натряскате да ви си подгъват краката и оплита езикът. Ха наздраве! :)

    Нередност?
  • 7
    nefertiti_egipt avatar :-P
    Нефертити
    • + 9

    Наздраве!:)

    Нередност?
  • 8
    blackboard avatar :-|
    blackboard
    • + 6

    До коментар [#3] от "atropin":
    1-во не е водка?- друга е напитката!!!
    Регионите ги има-но рядко има хубава ракия в магазините-(Силистренска кайсиева,Троянска Сливова,Бургаска Мускатова),продават се предимно ментета.
    Ракията е уникално питие.

    Нередност?
  • 9
    blackboard avatar :-|
    blackboard
    • + 1

    До коментар [#3] от "atropin":
    Извини ме!
    Явно коментара ти за водката не е свързан със статията!

    Нередност?
  • 10
    avgustina avatar :-|
    Avgustina
    • + 8

    Щом е ракия, да е троянска!
    Хотел с много хубава кухня, поне според моите впечатления отпреди няколко години е "Спомени" в с. Черни Осъм - всичко беше домашно - и катъкът, и млякото; речната риба беше вкусна, а баницата - фантастична.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал